Helyi Hírek - Független folyóirat   2022.05.22. vasárnap
Júlia, Rita
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 24093917
   « Vissza

Élet a Hárskút Waldorf Óvodában

 « Cikkek és hírek 
2013. november 18.
 

kepfile


   Több mint tíz évvel ezelőtt a Waldorfról leginkább egy finom salátára vagy egy szállodára gondoltunk volna, ma már tudjuk, hogy egy pedagógiai módszerről és egy komplex intézményrendszerről van szó. A kerületbe alig néhány hónapja költözött Hárskút Waldorf Óvoda több szempontból is példaértékű ezen intézmények között.

    Gyermekünk óvodai beíratását hónapokig tartó keresgélés előzi meg. Keressük a szimpatikus óvópedagógusokat, az elvárásainknak megfelelő helyet, ahol majd biztonságban tudjuk a kicsiket. De vajon mely szempontok alapján döntünk végül? A legfontosabb a 3-6 év közötti gyermekek számára a nyugodt, stresszmentes környezet, ahol egyéniségüket is figyelembe véve mindent megkapnak, amire az egészséges testi-lelki fejlődésükhöz szükségük van. Ez az, amit a Hárskút Waldorf Óvoda pedagógusai nap mint nap nyújtanak nekik.
    Ebben a kertvárosi családi házban, derűs, családias légkörben működő óvodai csoportban nincsenek életkor szerint szétválasztva a gyerekek, így – akárcsak otthon – utánzással tanulják el egymástól és a felnőttektől a mindennapi tevékenységek apró részleteit, a közös kenyérsütéstől a virágültetésen keresztül a gyurmázásig, az akvarellfestésig vagy éppen az öltözködésig. A mindennapok pedig nyugodt, bejáratott ritmusban telnek, követve az évszakok múlását és az ünnepeket. A gyerekek itt csak természetes formákkal, színekkel és anyagokkal találkoznak. A szokásos kész játékok helyett inkább kavicsok, fa építőkockák, kendők, farönkök várják, hogy a gyermeki fantázia hajót, kisházat vagy várkastélyt álmodjon bele és az apró kezek meg is valósítsák. Maga az óvodai élet határozott keretek között zajlik, melyeket az óvoda pedagógusai állítanak fel. Az észszerű korlátok az együttéléshez szükséges támpontokat adják meg a gyerekeknek. A szabályokat nem tilalmak és büntetések által követik a kicsik, ebből a szempontból is a személyes példamutatás és a gyermek motiválása a kulcsfontosságú, az óvónők pedig ezt nagyszerűen művelik.
     Az óvodában figyelmet fordítanak az egészséges táplálkozásra. Jó minőségű alapanyagokból helyben készített, gabonaalapú ételeket, sok zöldséget, gyümölcsöt kapnak a gyerekek, és az egyéni étkezési igényeket is el tudják látni (laktóz- vagy gluténérzékenység stb.). A szülői kör aktív közreműködőként vesz részt az óvoda életében: a gyerekek környezetét közösen szépítik, az ezzel kapcsolatos döntések is közösen születnek.
    Az óvodai élmények – túlzás nélkül állíthatjuk – egy életre szólnak. A Hárskút Waldorf Óvodában töltött évekre szívesen gondolnak vissza azok a gyerekek, akik innen már kiröpültek, sokan még kiskamaszként is visszalátogatnak, részt vesznek az ünnepeken, levelet írnak, üzennek az egykori óvónéniknek. És ugyan, mi lehetne ennél nagyobb elismerés?

     Ismerkedés a Hárskút Waldorf Óvodával, személyes beszélgetés az óvónőkkel jövő év január, február és március hónapokban, egyeztetett időpontokban. Érdeklődni a 06/1-221-90-11 telefonszámon lehet.

     Cím:1165, Baross Gábor u. 6.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2022. május 11.
2022. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez