Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.20. szombat
Tivadar, Odett
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28788679
   « Vissza

Idei fejlesztések a XVI. kerületben

 « Portaszolgálat 
2014. február 17.
 

Újévi interjút közöltünk előző számunkban, melyben Kovács Péter polgármester beszámolt az előző évi eredményekről. Az interjú végén ígéretet kaptunk arra, hogy következő számunkban hasonló részletességgel adatunk tájékoztatást az idei évre tervezett fejlesztésekről.

                           kepfile

Beszámolóját tartja Kovács Péter polgármester a Kertvárosi évértékelőn, mellette Kovács Raymund alpolgármester és Szatmáry Kristóf államtitkár, parlamenti képviselő

     Időközben lezajlott a kerületi évértékelő főrum, ahol elég sok részletes információ hangzott el arról, mit is tervez az idei évre az önkormányzat, és a legutóbbi testületi ülésen elfogadták a költségvetést is, ami pontosan tartalmazza a fejlesztéseket. Az évértékelőn felfigyeltünk egy olyan apróságra is, hogy a múlt évi eredmények felsorolásából nálunk kimaradt a kerületi Trianon emlékmű, mely a József utca és Budapesti út találkozásánál áll, egy kis terecskén. Pedig, mint arról Kovács Péter említést tett felszólalásában, ez az emlékmű kiemelkedik a hasonló alkotások közül. A talapzaton kővel kirakva ott van a valamikori történelmi Magyarország alaprajza, benne a jelenlegi határok. Az emlékmű fából készült, kettéhasadt törzset ábrázol, s a lehasadt rész elválasztja egymástól a szintén fából faragott embereket. Nagyon szép – mondta Kovács Péter, és javasolta, hogy arra járván mindenki nézze is meg.

                             kepfile

                                 Trianon emlékmű a József utca és a Budapesti út találkozásánál

 

                                                                  Sok minden megújul 

     Kovács Péter az idei fejlesztések közül első helyen említette az Erzsébetligeti uszoda strandjának bővítését. A strand 2012 júniusában készült el, és igen népszerű lett a kerületiek körében. A bővítés a kisebb gyerekek számára történne, pancsolókkal és csúszdákkal. Felújításon esik majd át a rákosszentmihályi Pálfi téren lévő játszótér. A János utcában a Metró sporttelep mögött van a kerületi napközis tábor, ennek a területére tervezik megépíteni a kerület legnagyobb játszóterét, mindenféle szabadtéri csodajátékkal.  Bár a játszótér a tábor területén lesz, nyitva tartási időben a kerületiek is szabadon használhatják.

      A valamikori Cinkotai strand előtti téren található az első világháborús emlékmű, melyet a közelmúltban újítottak fel. Az idei évben az emlékmű körüli park felújítása következik, sétautakkal, új növényzettel. 

                             kepfile

                       Csúszdákkal, pancsolóval bővül a strand az Erzsébetligeti uszoda mellett

     A lakótelepi felújítások sorában most a Szent Korona utcai lakótelep következik. Felújítják a játszótereket, a járdákat, a parkolókat és magát az útburkolatot is, valamint természetesen a zöldfelületeket, hasonlóan a múlt év végén elkészült Lándzsa utcai lakótelephez – tehát a végén egy nagyon szép lakótelep lesz belőle. 

     Tovább folytatódnak az útépítések és burkolat-felújítások, az idei év végére a négy év alatt megépített utak száma meghaladja az ötvenet, tehát a polgármester ezzel eleget tesz az egyik kiemelten fontos választási ígéretének.

                                                                Összeköti a kerületrészeket 

      A legnagyobb beruházás a Szilas-patak menti kerékpárút és közösségi zöldfelület fejlesztés lesz, amelyhez a kerület központi pályázati pénzt is kapott. A projekt kapcsolódik a főváros kerékpárút-programjához, és a patakvölgyben nagyjából ott kezdődik, ahová a Cinkotai út mentén megépítendő XVII. kerületi kerékpárút megérkezik. Innen vezet a patak menti kerékpárút egészen a Hermina út – Állás utca vonaláig. Aki eléggé bátor volt, itt eddig is eljárhatott a két utca között, de a mostani fejlesztéssel a patakparti környék kiépül, közvilágítást kap, a régi vashíd helyett új fahíd épül, és megszűnnek az eddigi nomád állapotok. A Hermina út felőli oldalon egy kerékpáros krosszpálya épül – hasonlóan ahhoz, amit a Centenáriumi lakótelepen a lakók követelésére lebontottak, csak annál lényegesen nagyobb lesz. Az Állás utcai oldalon egy családi sportparkot építenek meg, ami kondizásra és pihenésre egyaránt alkalmas lesz, piknikezni viszont nem lehet majd, mert a tűzrakó helyek létesítését biztonsági okokból elvetették.

     Egy másik ilyen csodahely lesz a cinkotai Zúgó patak forrásánál, ami most teljesen el van gazosodva. A forrást kiépítik, és a felfakadó víz lépcsőzetes terméskő-ágyon folyik és zubog majd a Szilas-patak irányába, ám mielőtt azt elérné, előbb egy kis tavacskává terebélyesedik. Ennek környezetébe kerül egy pihenő és játszópark, ami fűzfavesszőkből lesz fonva, mert az egyúttal a talajvizet is elszippantja. Eléggé nehéz elképzelni, a beruházók szerint fantasztikus lesz, majd meglátjuk valóságosan az átadáskor. 

     A Szilas-patak völgye jelenlegi állapotában is kedvelt kirándulóhely, ezzel a fejlesztéssel a kerület központi parkjává válhat, ami négy kerületrészt is összeköt egymással (Árpádföld, Szentmihály, Cinkota, Mátyásföld). 

     Mint emlékezetes, a múlt évben emeletet húztak a cinkotai Batthyány Ilona általános iskolára. Ez a fejlesztés most a lenti, öreg épületrész rendbetételével folytatódik: nyílászárócsere, hőszigetelés, gépészeti és elektromos felújítás következik, és az elhanyagolt iskolaudvart is rendbe teszik. Az egész kerületben lendületbe jön a csatornaépítés, ami a fővárosi önkormányzat feladata, és az eddig csatornázatlan részek bekapcsolása az idei év végéig többségében befejeződik. Csapadékvíz- elvezetési probléma van a Centenáriumi lakótelep egy részén (az Olga utca környékén néha derékig ér az esővíz), a vízelvezetés várhatóan itt is megoldódik még ebben az évben 

     Az a szlogen, hogy Magyarország jobban teljesít, a Kertvárosban úgy módosul, hogy a XVI. kerületi jól teljesít. Így volt ez 2013-ban és így lesz 2014- ben is, és – mint a polgármester megjegyezte – remélhetőleg ezt értékelik a választók is.

                                                                                                                                      Ferenci Zoltán

 

 



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez