Helyi Hírek - Független folyóirat   2023.01.28. szombat
Károly, Karola
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 26373221
   « Vissza

Kerek évfordulót ünnepelt az első önkormányzat korelnöke

 « Cikkek és hírek 
2014. július 16.
 

Tóvárosi Károlyt köszöntötte 90. születésnapja alkalmából Kovács Péter polgármester és Ancsin László jegyző. A szokásos köszöntések sorából kiemelkedő esemény oka, hogy az ünnepelt volt a korelnöke az 1990-ben alakult, első szabadon választott önkormányzatnak, az önkormányzat tanácsnokaként számos sikert tudhat magáénak, s életútja pedig korántsem mondható mindennapinak.

kepfile

 Kovács Péter polgármester köszönti a 90. születésnapját ünneplő Tóvárosi Károlyt, az első önkormányzat pénzügyi tanácsnokát, a kép jobb oldalán Ancsin László jegyző

    Tóvárosi, akit ma már Karcsi bácsiként emlegetnek, a második világháborúban vadászpilótaként szolgált a Horthy hadseregben. A legendás Puma repülőszázad tagjaként védte a légteret, amíg lehetett, többször innen szálltak fel, a Mátyásföldi repülőtérről. Mind vadászpilóta esett az oroszok fogságába, de az ilyen foglyok ott is különlegességnek számítottak. Kalandos módon szabadult (szökött) fogságából, egy orosz vadászpilóta segítségével.
    Különben igazi sportember volt, s ez tette sínre az életét a kommunizmus, szocializmus évtizedei alatt. 1948-ban 4x100-as váltóban olimpiai kerettag volt, csupán egy sérülés miatt nem tudott részt venni az olimpiai játékokon. Később műrepülésben, vitorlázórepülésben jeleskedett, majd sokat teniszezett.
    A rendszerváltozás táján már nyugdíjas korban volt, amikor az MDF színeiben önkormányzati képviselő lett az első önkormányzatban a XVI. kerületben. Korelnökként ő vezette le az önkormányzat alakuló ülését (érdekesség, hogy Kovács Péter, mint a testület legifjabb tagja vezényelte le a képviselők eskütételét). Akkoriban még erősen itt voltak a megszálló szovjet csapatok, a főparancsnokság pedig Mátyásföld szívében fészkelt. A kivonulás közeledtével Tóvárosi vezetésével egy önkormányzati delegáció tárgyalt az oroszokkal, s ennek egyik eredménye, hogy sikerült megmenteni a mátyásföldi színházterem (jelenleg is használatban lévő) akusztikai faburkolatát.
     A kivonuló szovjet csapatok után több száz lakás maradt itt, s az eredeti kormányzati elképzelések szerint ezt szétosztották volna a minisztériumok között. Tóvárosi minden kormányzati kapcsolatát bevetve elérte, hogy ezt a lakásállományt a kerületi fiatal házasok kaphaták meg. Része volt abban is, hogy az Erzsébet-ligetben, az uszoda mellett jött létre az 56-os lakótelep, ahová az idős forradalmárok költözhettek családjaikkal.
     Az Újszász utca 88. szám alatt működik a kerületi Albérlők háza, amolyan inkubátor-garzonház, melynek alig 20 négyzetméteres garzonjaiért alig több, mint 6 ezer forintot fizetnek a fiatalok – eközben persze tudnak takarékoskodni, hogy megoldhassák lakásgondjukat. Az Albérlők háza szintén Tóvárosi Károly ötlete nyomán jött létre.
   Kovács Péter minden kerek szülinapost megkérdez arról, hogy mi a hosszú élet titka. Tóvárosi erre azt válaszolta, hogy a rendszeres testmozgás – erre önmaga lehet a bizonyíték, hiszen nem múlik el úgy nap, hogy ne sportolna valamit. Születésnapját egy sétarepüléssel ünnepelte az egykori vadászpilóta – lapunk nevében további sportos életet kívánunk Karcsi bácsinak!

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2022. december 07.
2023. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez