Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.20. szombat
Tivadar, Odett
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28788430
   « Vissza

Sikertelen halott, és egyéb hivatali történetek

 « Cikkek és hírek 
2015. február 17.
 


Kelemen József (Joe), a polgármesteri hivatal informatikusa több évtizednyi rendszergazdaságot követően idén január 30-án nyugdíjba vonult. Búcsúztatóján faggattuk arról, mi mindent látott a szakmájával kapcsolatban a polgármesteri hivatalban.

kepfile

Fekete Gábor, a kerület első polgármestere Kelemen József informatikus nyugdíjas búcsúztatóján – az első polgármester és az akkori jegyző rossz kapcsolata miatt kapott lendületet a számítástechnikai fejlődés a hivatalban

    Huszonöt évvel ezelőtt bármilyen ügyet el lehetett intézni számítógép nélkül, mostanra viszont ha lefagy a hálózat, akkor semmilyen hivatali feladatot nem lehet elintézni – foglalja össze a legnagyobb változást. 1989-ben még csak az iktatóban használtak számítógépeket, három darab asztalfiók-méretű IBM XP és 286-os gép volt ott, valamiféle korabeli hálózattal összekötve. Utána az adóosztály kapott 8-10 gépet, szintén hálózatba kötve. Azok már mind 286-os gépek voltak, melyekkel (a számítástechnika hőskorában) rengeteg volt a baj, gyakran összeomlott az egész rendszer.

Digitális feltámadás

    A hivatali adminisztrációban akkoriban mindenhol ilyen gépeket használtak, az adatokat pedig kéthavonta mentették. Ha a következő két hónapon belül összeomlott a rendszer, akkor visszatöltötték a korábbi adatokat.
    Ehhez az időszakhoz kapcsolódik a SIKERTELEN HALOTT fogalma (ez azt az embert jelenti, akinek csak biológiai értelemben sikerült meghalnia, hivatali viszonylatban viszont még nem). Ilyesmi akkor fordulhatott elő, ha a sajnálatos esemény az összeomlás időszakában következett be, tehát a lementett adatok (a két hónappal korábbi állapot) visszatöltése a halottat újra az élők közé emelte vissza. Megesett, hogy a helyi adó kiküldését követően az önkormányzat előterét ellepték a síró özvegyek – Most temettem el az uramat, és mégis meg akarják adóztatni...?
     A helyi számítástechnikai fejlődés akkori legnagyobb előrehaladása egy személyi ellentétnek volt köszönhető. Tizenöt hivatali dolgozót beiskolázott az önkormányzat egy számítástechnikai tanfolyamra, és ők az akkori polgármesternek, Fekete Gábornak és Kommár Ferenc jegyzőnek is jelentették, hogy sikeresen befejezték a tanfolyamot. Erre mindketten megvásároltak 15-15 számítógépet – mivel nem nagyon beszéltek egymással. Ennek köszönhetően hirtelen gépfelesleg lett a hivatalban, és olyan helyekre is be lehetett állítani a számítógépet, ahová nem is tervezték.

Tocsik-pénzből hálózat

     A hivatal számítógépes hálózatának kiépítése Lacsny Balázs alpolgármester nevéhez fűződik. 1997-ben a Tocsik-botrányból emlékezetes pénzleosztás nyomán nagyobb összeg érkezett a hivatalhoz, és a műszaki végzettségű alpolgármester kiépíttette azt az UTP-hálózatott, ami a mai napig használatban van, csak a gépeket kellett a végpontokon cserélgetni.
    A legjobb gép jelenleg az informatikusoknál van, nem pedig mondjuk a polgármesternél – ennek az a magyarázata, hogy időnként videót is kell vágniuk, ahhoz pedig erős gép szükséges. És hogy hol a leggyengébb gép? – Kelemen Joe szerint nyilván valamelyik ügyintézőnél. Hogy mindenkinek sikerült-e megtanulni a számítógép használatát – a helyi informatikusok korelnöke szerint valamilyen szinten minden dolgozó elboldogult a programokkal. Nyilván van, akinek jobban megy, van akinek kevésbé, de a gépkezelési nehézségek miatt senkit nem kellett a hivatalból elküldeni.

Mi a hiba?

     Vicces dolgok persze történtek. Egyszer szólt egy dolgozó, hogy a gépe bekapcsoláskor, mindig kiírja, hogy HIBA. Lássuk, mondta Joe, és végigvárta a következő bekapcsolást. A gép azt írta ki, hogy TOSHIBA, ami elég kis hiba...
      Egyszer segédkezett valakinek, aki éppen a Windows programrendszerrel ismerkedett. A háttérből nézte, hogy mit csinál az illető, s miután látta, hogy eltévedt az ablakok között, rászólt: Te rossz helyre jöttél, menj ki innen. Erre ő fölállt, betolta a széket és kiment a szobából! – meséli kuncogva Kelemen József, az önkormányzat immár nyugalmazott informatikusa. (Ferenci)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez