Helyi Hírek - Független folyóirat   2022.05.22. vasárnap
Júlia, Rita
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 24093288
   « Vissza

Közösségi kert a Zsemlékes úton

 « Cikkek és hírek 
2015. március 19.
 

kepfile

    Negyedik szezonját kezdi rövidesen a XVI. kerület első – és jelenleg is egyetlen – közösségi kertje a KALOT Közösségi Kert a Zsemlékes úton.
     A fővárosban – nyugat-európai mintára – több közösségi kert működik, így pl. Kispesten három, Zuglóban egy, és további civil kezdeményezések indultak városszerte. Ezek a városi kertek általában egyenként 25-30 családnak adnak lehetőséget „mini gazdálkodásra” 6-11 négyzetméteres ágyásokon, ahol zöldség és fűszernövényeket termesztenek, jellemzően a magas házak tövében. A kertek ágyásainak bérlői közösséggé formálódnak.
   A KALOT Közösségi Kert az Önkormányzattól bérelt 1600 négyzetméteres, bekerített városszéli kertben működik. A locsolás saját kútból és a szerszámtároló faházak csatornáiból felfogott esővízből biztosítható. Itt nem ágyások, hanem 35, 50, 80 és 100 négyzetméteres parcellák vannak, ahol intenzív módon megtermelhető egy család friss, egészséges zöldség és fűszernövény szükséglete. A kertben 15 családnak tudunk termesztési lehetőséget biztosítani. Van néhány szőlőtőkénk és gyümölcsfánk is (cseresznye, meggy, dió, barack).
     Az egészségvédelemmel foglalkozók gyakran hangoztatják: „Az vagy amit megeszel.” Mi tudjuk, nagyon nem mindegy, hogy a családi asztalra kerülő paradicsom, paprika, saláta, hagymafélék és még vagy 10-15 féle zöldség hol, mennyi vegyszerezéssel termett.
   A KALOT Közösségi Kert nagyon költség-hatékonyan működik. Az 50 négyzetméteres parcella éves földhasználati díja 1 250 Ft. A kerttagok szakmai segítséget kapnak, ingyen használhatják a kerti szerszámokat, locsolhatnak, nincs energiafogyasztási, szemétszállítási díj. Viszont minden tag felel a saját parcellájáért, és vannak közös területek, amelyeket rendben kell tartani. És van egy csapat, egy közösség, ahol a hívó szó a kert, a saját parcella.
     Jelenleg egy szabad parcellánk van, amelyre szívesen fogadunk új kerttagot és felveszünk előjegyzést is.
     Három év után összegezhető tapasztalat: A KALOT Közösségi Kert számottevő közösségi energiákat képes mozgósítani, olyan színteret teremtve, amely kapcsolatokat hoz létre, támogatókat eredményez. A kert locsolásának fejlesztését a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány támogatja. Sok segítséget kaptunk a XVI. Kerületi Önkormányzattól, Kovács Péter polgármester úrtól. Magánszemélyek is támogatják kertünk működését szakmai előadásokkal, istállótrágyával, vetőmagokkal és más felajánlásokkal. Köszönjük ezúton is!

Bányi Gyuláné KALOT Közösségi Kert vezető
T: 409-1208, E: banyigy@t-online.hu

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2022. május 11.
2022. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez