Helyi Hírek - Független folyóirat   2022.05.23. hétfő
Dezs?
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 24104518
   « Vissza

Mit vethetünk nyáron?

 « Cikkek és hírek 
2015. július 17.
 

kepfile

     A nyári vetés mindig egy kicsit rizikós felénk, mert általában nagy a szárazság. Ez nem csak az eső hiányát jelenti, hanem a légköri szárazságot is, a magoknak azonban a legjobb a páradús környezet, így kelnek szépen. Ezért a másodvetést csak annak javaslom, aki tud öntözni, és nagy melegben kicsit párásítani is.
     Sok helyen tátonganak már üres helyek az ágyásokban, kikerült a helyéről a borsó, a saláták, és most csak a gazzal harcolunk. Nem lenne jobb újra valami finomságot ültetni az üres helyekre? Sokan gondolják, hogy már késő hozzá, de már lassan közhellyé ismételgetjük: vetni bármikor lehet. Például a következőket:
     – Ázsiai saláták: ezek az egész évben vethető finomságok igazából káposzták, csak külsőre és felhasználásra hasonlítanak inkább salátára. Legismertebb közülük a Pak Choi, de nagyon finom és értékes a Tatsoi, a Mizuna, a Wasabino (csípős) és kedvencem, a keverék, amelyben a fentieken kívül még gyönyörű vörös fajták is találhatók. Ízük inkább pikáns, a frisstől a kifejezetten csípősig terjed.
     – Mángoldok: most ültessük őket, ha már idén is és jövőre is élvezni akarjuk az ízüket. Télre hagyjuk kint, enyhe időben egész télen hajtanak és friss zölddel látnak el minket. Spenótként szokták használni a növényt, bár az íze nem egészen ugyanaz, kissé lágyabb, kukoricásabb. Élmény, hogy nem kell tisztogatni: a szára legalább olyan finom, mint a levele.
     – Tépősaláták, zsázsa és rukkola: gyorsan nőnek, érdemes szakaszosan vetni őket a nyár folyamán, hogy mindig legyen belőlük friss.
     – Nyári retkek: a klasszikus hónapos retek azonnal magszárat növeszt ilyen időben, de szerencsére vannak nyári retkeink is: a Parat, a Frech Breakfast és a jégcsapretek folyamatosan vethető. Itt is a szakaszos vetést (kb. kéthetente egy kisebb mennyiség) javasoljuk, hogy ne egyszerre legyen sok, hanem folyamatosan álljon rendelkezésre. Salátával vegyesen vetve szebb lesz az eredmény.
     – Fűszernövények: a koriander, a metélőpetrezselyem és jövő évi felhasználásra snidling és metélőfokhagyma most is vethető.
     – Kelkáposzta télre: ha most ültetjük a télálló fajtákat, a hó alól is falatozhatunk friss zöldséget.
    – Karalábé: klasszikusan a tavaszi levesek sztárja, de még most sincs késő hozzá.
    – Bokorbabok: gyorsan nőnek, ezért aki szereti, ültessen még nyugodtan belőlük. Borsó és más bab helyére inkább ne ültessük!
    – Madársaláta, endívia: a madársaláta (galambbegy saláta) egy fátyolfólia alatt egész télen szedhető, az endívia őszi szedésre való.
    – Zöldtrágyanövények: ha nem akarunk egyet sem a fentiekből, nagyon jót teszünk a talajjal, ha zöldtrágya növénnyel ültetjük be. Ez lazítja a talajszerkezetet, elfojtja a gyomokat, megóvja a talajt a nap közvetlen sugaraitól. Mielőtt magot hoznának, egyszerűen vágjuk le és hagyjuk a területen elbomlani. Kiváló zöldtrágya növények: sárga mustár, hajdina, nyári bükköny és a facélia.

     Remélem, mindenki talál kedvére valót a fenti listában. Személyesen is szívesen segítünk a magok kiválasztásában a Biokiskert üzletében (XVI. kerület, Hunyadvár u. 56.), vagy megtalálnak a www.biokiskert.hu internetes oldalon is.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2022. május 11.
2022. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez