Helyi Hírek - Független folyóirat   2022.05.22. vasárnap
Júlia, Rita
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 24093345
   « Vissza

Jubileumi Ikarus nap

 « Cikkek és hírek 
2015. szeptember 17.
 

kepfile

Szatmáry Kristóf beszél az Ikarus múltjáról, mögötte Csomor Ervin alpolgármester, Adamis Gábor volt vezérigazgató-helyettes és Zsóka, az Ikarus nap mindenese

    Ez nem csak egy nosztalgia nap, hanem a hagyományaink átadása a fiatalabb generációknak – mondotta Szatmáry Kristóf, a Kertváros parlamenti képviselője az Ikarus sportpályán hagyományosan megrendezett Ikarus napon. Az Ikarus egykori dolgozói hagyományosan szeptember második szombatján tartják ezt a találkozót, ami most attól lett különleges, hogy az egykori gyárat éppen 120 évvel ezelőtt alapították – ennyi idős lenne, ha nem számolták volna fel a 90-es években.
     Mint Szatmáry Kristóf elmondta, az Ikarus gyárnak nagyon komoly hagyománya van, az itt készülő buszok az ország jó hírét vitték szerte a világban. Sajnos a korábbi gyár már nem állítható vissza, de jó látni, hogy milyen összetartó a gyár egykori kollektívája, s ez erőt ad a további munkához mind az önkormányzatban, mind pedig a parlamentben.
     Csomor Ervin alpolgármester arról beszélt, hogy a gyár közelében nőtt fel, és jól emlékszik arra, hogy az Ikarus nem csak egy munkahely volt, hiszen az ott dolgozók igazi baráti közösséget alkottak, ami kihatott a mindennapokra is. Az önkormányzat sokat tett, hogy megmentse az Ikarus hagyatékát, erre jó példa az Ikarus óvoda, amely azóta is a kerületiek használatában van. Ezt a rendezvényt azon az Ikarus pályán lehet megtartani, amelyet hosszas küzdelem után tudott megszerezni az önkormányzati vezetés – és ezen jól látható, hogyan is bánik a kerület az Ikarus hagyatékával: megépült a lelátó, két nagy és egy kisebb műfüves pálya, rekortán futópálya, ami fővárosi szintű rendezvényeknek is otthont adhat. Éppen most épül a parkoló, s a rendezvény helyén pedig a sportcsarnokot terveznek.
    Érdekességként elmondta az alpolgármester, hogy az Ikarus gyár jelenlegi tulajdonosa nem tartja be sem a szabályokat, sem az önkormányzattal kötött megállapodást, így várhatóan rövidesen felszámolási eljárás indul ellene.
     A rendezvényen soha nem látott mennyiségben sorakoztak fel egykori Ikarus buszok, melyekkel nosztalgiaútra indulhatott a közönség – részben gyárlátogatásra, részben pedig az Örs vezér terére lehetett utazni (a buszok tulajdonosai saját költségen szállították az utasokat). Főzőversenyen készültek különféle ételek, melyekből a jelenlévők is jóllakhattak a hagyományos Ikarus napon.

kepfile

Karászy György egykori főkonstruktől is ellátogatott az Ikarus napra, jobbról Vadnai Zoltán kíséri

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2022. május 11.
2022. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez