Helyi Hírek - Független folyóirat   2022.05.23. hétfő
Dezs?
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 24104173
   « Vissza

Öt éves a testvérvárosi kapcsolat Zápszonnyal

 « Cikkek és hírek 
2016. március 21.
 

kepfile

Bacskai László, Zápszony polgármestere és Kovács Péter az ötödik évfordulóra készített ünnepi tortával

      A rossz emlékezetű 2004-es népszavazáson a kerület az országos átlagtól eltérően szavazott: itt az emberek már akkor szívesen megadták volna az állampolgárságot a határon túli magyaroknak. Ezen felbuzdulva kezdte kiépíteni testvérvárosi kapcsolatait a Kárpát-medence határon túli magyarlakta részeivel a XVI. kerület, s erről a testület a népszavazás után alig egy héttel döntést is hozott. Az első testvértelepülés a felvidéki Pozsonypüspöki (Szlovákia) lett, ezt követte Kishegyes a Délvidéken (Szerbia), majd Érmihályfalva a Partiumi részen (Románia). Végül öt éve jött létre a kapcsolat a kárpátaljai Zápszonnyal. Ez a település alig öt kilométerre található a határtól, lakosságának túlnyomó többsége magyar, lélekszáma nem sokkal marad el a háromezertől.
      Most lett öt éves a testvérvárosi kapcsolat, de hogy pontosan mikor, azt balladai homály fedi. A dokumentumon március 21-e szerepel de így: 021, ami nyilvánvaló elírás. Bacskai László, Zápszony polgármestere március 4-re esküszik, viszont amikor öt éve itt járt a testvérvárosi delegáció, Bacskai polgármester véletlenül egy munkatárs kezére csukta az ajtót, akinek emiatt orvoshoz kellett menni, és ez az orvoshoz menetel március 3-án történt.
     A pontos dátum tehát homályba vész – az öt éves évfordulós ünnepséget mindenesetre idén március 4-én tartották meg, amikor Kovács Péter polgármester, Szász József alpolgármester és Horváth János önkormányzati képviselő Zápszonyba látogatott. A kárpátaljai, nem túlzottan tehetős önkormányzat már addig is sok segítséget kapott a XVI. kerülettől, s számukra ez a kapcsolat kiemelkedően fontos. Ennek megfelelően ünnepélyes testületi ülésen fogadták a kerületi delegációt, ahol a képviselőkön kívül az intézmények vezetői is megjelentek. Ebből az alkalomból díszes zászlót is csináltattak, Kovács Péter polgármester pedig egy jubileumi üveg-emléktárgyat ajándékozott a zápszonyiaknak. Másnap a kerületi delegáció Beregszászra látogatott, ahol fogadta őket a beregszászi főkonzul, majd megtekintették a Beregszászon működő magyar főiskolát.
     A kapcsolat ősszel, a Kertvárosi Vigasságok alkalmával folytatódik, amelyen valamennyi testvérvárost vendégül lát a kerület.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2022. május 11.
2022. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez