Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657497
   « Vissza

Katasztrófavédelmi verseny – a Mórások mindig győznek

 « Tűzoltósági hírek 
2016. április 12.
 

kepfile

A Móra iskola győztes csapata Kas Péter vezetésével

      Ismét a Móra Ferenc Általános Iskola csapata nyerte a kerületi katasztrófavédelmi versenyt. Legalábbis az általános iskolás kategóriában, de, ha a versenyt együtt értékelték volna a középiskolásokéval, akkor is az Ida utcai gárda lett volna a legjobb.
      – Nincs ebben semmi titok – mondta Kas Péter tanító és technikatanár –, nálunk komolyan veszik a gyerekek felkészítését. Olyannyira, hogy minden egyes feladatra alaposan felkészülünk, az elsősegély-nyújtás témakörben még a kollégák is besegítenek, és örömmel játsszák el a baleseti sérülteket.
      A Móra csapata Kas Péter irányításával 1998 óta vesz részt az ifjúsági katasztrófavédelmi versenyeken, és egyetlen kivétellel minden alkalommal az első helyen végzett a kerületben. Az az egy meglepetésgyőzelem az Arany János csapatának nevéhez fűződik.
    – A diákjaink szeretik ezt a versenyt, mert változatos, sok témakört érint. (A verseny hagyományosan ügyességi kerékpározásból, tűzoltótömlő-gurításból, elsősegélynyújtásból, gátépítésből, szivattyú-összeszerelésből, tájolásból, rádión keresztüli navigálásból és vegyvédelmi ruhába való beöltözésből állt.) Pedagógiai szempontból is fontos szerepe van, mert olyan tudást biztosít a számukra, melyet felnőttként egy esetleges vészhelyzetben is kamatoztatni tudnak majd.
      A Móra csapata tehát az elmúlt 18 évben 17 alkalommal képviselte a kerületet a fővárosi döntőben. A legjobb eredményét tavaly érte el, amikor második lett.
     – Mindig szeretnénk előrébb lépni. Idén például az volt a célunk, hogy pontszámban megelőzzük a középiskolás verseny győztesét, ami végre sikerült. Most a következő feladatra koncentrálunk, és megpróbálunk a fővárosi versenyen is egy hellyel előrébb lépni.
      Az idei Ifjúsági Katasztrófavédelmi Versenyt a felújítás előtt álló János utcai napközis táborban rendezték meg. Takarékossági szempontból idén is összevonták a versenyt a zuglóival. Ennek egyik oka, hogy a két kerület katasztrófavédelmi megbízottja egyaránt az Egressy úti laktanyában dolgozik. Ezen a helyzeten változtathat majd a Sarjú utcai tűzoltóőrs megnyitása, amely a szerkocsik és tűzoltók mellett Somogyi Szabina tűzoltó hadnagy, kertvárosi katasztrófavédelmi megbízott számára is otthont jelenthet majd. Az április 1-i versenyt tehát a XVI. kerületi általános iskolák között a Móra, a középiskolák között pedig a Szerb Antal csapata nyerte, a zuglói versenyben pedig a dr. Mező Ferenc Általános Iskola és a Sylvester János Református Gimnázium lett győztes. A két kerületből ezt a négy iskolát nevezték az április 17-i budapesti döntőbe.

                                                                                                                            Riersch Tamás

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez