Helyi Hírek - Független folyóirat   2023.02.04. szombat
Ráhel, Csenge
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 26426937
   « Vissza

Megvan a második kertvárosi olimpikon

 « Cikkek és hírek 
2016. május 10.
 

Múlt számunkban már beszámoltunk róla, hogy Decsi Tamás kardvívó személyében megvan az első kertvárosi olimpikon. Nos, be kell vallanunk, hogy tévedtünk. Tomi ugyanis nem az első, hanem – ha szigorúan a kronológiát vesszük alapul – a második olimpikonunk. Őt ugyanis egy szemtelenül fiatal sportoló néhány héttel megelőzte.

kepfile

 Egri Viktória sportlövő (cinkotai lakótársunk) szintén ott lesz a riói olimpián

     Február utolsó hetében Győr volt a házigazdája az olimpiai kvalifikációs Légfegyveres Európa-bajnokságnak. Az eseményen a magyar sportlövők jól szerepeltek, és több kvótát is szereztek. Köztük egy 18 esztendős diáklány is. Egri Viktóriával, a KSI SE újdonsült olimpikonjával eddigi pályafutásáról, olimpiai esélyeiről és szűkebb hazájáról, Cinkotáról is beszélgettünk.
     – Néhány hete, jó, inkább két hónappal ezelőtt gondoltad volna, hogy a nyár egy részét Rióban fogod tölteni?
     – Még most is furcsa elképzelni, hogy olimpikon vagyok. Ráadásul, amióta kvótás lettem, velem is sokkal többet foglalkozik a média. A győri EB-t követően a sok kötelezettségnek köszönhetően csak aludni jártam haza Cinkotára.
     – Általános vélemény, hogy egy meglehetősen idős és rutinos csapat megy majd Rióba. Ez az állítás rád, mondjuk, nem igaz.
     – Nem hiszem, hogy én leszek a magyar küldöttség legfiatalabb tagja, szerintem néhány úszót még megelőzök. A sportlövők között viszont én leszek a legfiatalabb. Rióban nyolcan képviseljük majd a sportágat, a csapaton belül a két nem abszolút egyensúlyban lesz, és Péni Istvánnal ketten még juniorként leszünk tagja a küldöttségnek. Pisti már tavaly Rióba lőtte magát, sokáig úgy tűnt, hogy ő lesz a legifjabb sportlövő, de ebben sikerült őt megelőznöm.

    – Eddig keveset tudtunk rólad, pedig a sikereidre mi is büszkék szeretnénk lenni. Kérlek, mutatkozz be a Kertvárosnak!
     – Korábban Zuglóban éltem, aztán 2012-ben Cinkotára költöztünk. Jelenleg a Xantus János Két Tanítási Nyelvű Középiskola 10. évfolyamos diákja vagyok. Azért ezt az iskolát választottam, mert szeretnék az érettségi mellé szakmát is szerezni. Itt az érettségi után idegenforgalmi és fotós végzettség megszerzésére is lehetőségem lesz. Fiatalabb koromban sok sportágat kipróbáltam, jégtáncoltam, tornáztam, öttusáztam, majd táncoltam.
     – A sportlövészettel a bátyámnak, Misinek köszönhetően ismerkedtem meg. Ő akkoriban még KSI-ben lőtt, és egyszer lecsalt, mert nem volt meg a serdülő lánycsapat, és kellett egy ember. Azt hittem, hogy ebből csak egy kéthónapos kaland lesz. Lementem, edzettem egy kicsit, majd részt vettem a versenyen, melyen, ha jól emlékszem, harmadikok lettünk. A két hónapból aztán egy év is lett, mellette azért táncoltam is, ám eljött a pillanat, amikor választanom kellett. Az utolsó lökést a 2012. decemberi diákolimpia adta, melyen a 20 lövéses légpisztolyos számban országos csúcsot lőttem.
     – Akárhogy is számolgatom, 2012 decembere óta mindössze három év telt el. Azóta több korosztályos országos bajnoki címet szereztél, csapatban kétszeres is országos csúcsot lőttél (lőttetek), részt vettél a 2014-es granadai junior világbajnokságon és a 2015-ös junior EB-n, ez utóbbin csapatban ezüstérmes, egyéniben ötödik voltál, most pedig felnőtt olimpikon vagy. Mi ez, ha nem egy villámkarrier?
     – Az első felnőtt versenyem alig egy éve, a tavalyi müncheni Világkupa volt, ahol a kvótához elengedhetetlenül szükséges Minimum Qualification Scorses szintet meglőttem. A győri csapatba pedig úgy kerültem be, hogy a tavaly év végi három válogatót is megnyertem.

    – Győrben úgy alakult a verseny, hogy már a döntőbe jutás is kvótát ért. Ez az eredmény mire lehet elég Rióban?
     – A győri versenyen a kvótaszerzés miatt a döntőben már dekoncentrált voltam, ennek köszönhetően nyolcadik lettem. De ebben a 40 lövéses légpisztolyos versenyszámban sokkal több van. A mezőny nagyon erős, én meg nagyon fiatal vagyok. Ennek ellenére úgy megyek majd Rióba, hogy megpróbálok ott is döntőbe (1-8) jutni. Plichta Györgyi edzőm szerint engem nem nyom majd az esélyesek terhe, gondtalanul tudok versenyezni, és ezt megpróbálom majd kihasználni.
     – És most már riói tapasztalatokkal is rendelkezel...
     – Igen, nemrég jöttünk haza a tesztversenyről, ahol kipróbálhattuk az olimpiai létesítményt. A fő számomban, a légpisztolyban nagyon izgultam, ezen azt hiszem, át kellett esnem, és várakozáson alul lőttem, ám sportpisztollyal egyéni csúcsot értem el, ami bizakodásra adhat okot. S, hogy mit tapasztaltam Rióban? A város meglehetősen koszos, a létesítmények még nincsenek készen, a meleggel meg lehet birkózni. Úgy vélem, egy olimpián elsősorban önmagát kell legyőznie a versenyzőknek. Megpróbálok lelkileg is felkészülni a nyári élményekre, a verseny napján pedig majd meglátjuk, hogy mindez mire lesz elég.
                                                                                                                      Riersch Tamás 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2022. december 07.
2023. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez