Helyi Hírek - Független folyóirat   2023.02.04. szombat
Ráhel, Csenge
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 26426751
   « Vissza

Ötven százalékkal emelkedett az anyatej átvételi ára

 « Cikkek és hírek 
2016. november 8.
 

Házhoz, munkahelyre mennek az anyatejért

 kepfile Budapesten a Heim Pál Gyermekkórház szervezetében, a Madarász utcai kórházban működik a főváros egyetlen anyatejgyűjtő állomása. 2015-ben Zuglóból 213.590 ml, a XVI kerületből 140.480 ml anyatejet gyűjtöttek be. Az előző évben is körülbelül ennyi volt a begyűjtött anyatej mennyisége a kerületekből. Két éve, 2013-ban a jelenlegi felajánlókhoz képest még felével többen jelentkeztek anyatejadásra: akkor Zuglóból 307.170 ml, a XVI. kerületből 760.870 ml anyatejet adtak le. 

   Október 15-ével lépett hatályba az a jogszabály módosítás, amely az 1800 forint/liter adómentes átvételi árat 2700 forintra emelte. Az anyatej ára 2002. évben emelkedett 900 Ft-ról 1800 Ft-ra és ekkor 29%-os emelkedés volt megfigyelhető éves szinten.

      A felesleggel rendelkező kismamáknak öt ingyenes szűrővizsgálatot kell elvégeztetni az anyatejadás megkezdése előtt. A WA vizsgálat mindenkinek elkészül már a várandósság alatt. A HIV ellenanyagszűrésre a Heim Pál Gyermekkórházban lehet jelentkezni. A székletvizsgálatra a háziorvos ad beutalót, majd az Anyatejgyűjtő Állomás gépkocsivezetője egy előre megbeszélt időpontban házhoz megy érte vagy a HIV vérvételkor magával is hozhatja az édesanya. Szükséges még bőrgyógyászati megtekintés és tüdőszűrés is.
    Az anyatejgyűjtő állomás dolgozói a védőnők segítségével ellenőrzik az anya életmódját, mert csak káros szenvedélytől mentes életvitelt folytató, anyatejbe átjutó gyógyszert nem szedő édesanya adhat anyatejet.
     Az anyatejadóknak meg kell tanulniuk fertőtleníteni a kezüket, mellüket, a mellszívókészülék használatát. A leadott anyatejből mikrobiológiai labor ellenőrzi, hogy sikerült-e elsajátítani a fertőtlenítő eljárásokat.

      A feltételeknek megfelelő tej leadókhoz két órás idő intervallumon belül házhoz mennek. Arra is lehetőség van, hogyha például egy kistarcsai anyuka férje a fővárosban dolgozik, akkor hetente háromszor a budapesti munkahelyére menjenek a tejért. A vizsgálatok szerint ugyanis akár 3-4 napig is eltartható az anyatej 4C-os hűtőszekrényben.
      Az anyatejet nem véletlenül mérik ml-ben, hiszen jóval több anyatejet igénylő csecsemő van, mint anyatejadó anya. A szaktárca most az ő odafigyelésüket kívánta elismerni. -izs-or

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2022. december 07.
2023. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez