Helyi Hírek - Független folyóirat   2022.05.22. vasárnap
Júlia, Rita
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 24090398
   « Vissza

Mindjárt kész a csapadékcsatorna

 « Cikkek és hírek 
2017. május 17.
 

kepfile

    Kerületi autósok valószínűleg lassan idegbajt kapnak, ha meglátják a háromszögletű táblát a lapáttal szorgoskodó dolgozóval, pedig amit most idefényképeztünk, az a sashalmi csapadékcsatorna utolsó darabja, s mire kezükbe kerül az újság, talán már újra járható lesz a Margit utca.
     Dimbes-dombos kerületünk egyik legnagyobb problémája, hogy felhőszakadás esetén patakokká válnak a kerületi utak. A kerület vezetése folyamatosan küzd a problémával, s e küzdelem része ez a mostani beruházás. Lényegében véletlenül derült ki (egy lakó emlékeiből), hogy valamikor a 70-es években kiépítettek egy csatornaszakaszt az Egyenes utcai lakótelep sarkától a Rákos patakig. Ehhez terveztetett a kerület egy olyan csatlakozó csatornát, amely a Margit utcától kezdve a Sashalmi piacon át a Sashalmi kiserdőig bezárólag összegyűjti, és a Rákos-patakba vezeti a csapadékvizet.
      A tervezés is nagyon izgalmas feladat volt, hiszen a csatornarendszernek a kiinduló ponttól (ami a Margit utcában van, a Centi lakótelep közelében) egészen végig lejtenie kell, mégpedig úgy, hogy a cső lejtésének mértéke arányos a vízszállító képességével, s lehetőleg ne menjen a nyomvonal 6 méternél mélyebbre – miközben a dimbes-dombos kerület talajszintje fel-le jár. A tervezőnek természetesen sikerült megugrania ezt a feladatot, amiben segítségére volt, hogy a 60 centivel induló cső útközben 80 centi átmérőre bővül. A végeredmény: a csőrendszer elkészülte után másodpercenként 600 liter csapadékvizet juttathat a Rákos-patakba. A teljes csőrendszer legkisebb esése 3 ezrelék (1 méteren 3 mm), a legnagyobb 1,5% (méterenként 1,5 centi), bukócsövekkel kombinálva.
        A nyomvonal a Cziráki utcán, a Pirosrózsa utcán az András utcába vezetett, ahol kijutott a Thököly útig, majd kacskaringózva megkerülte a Sashalmi piacot, s behatolt a Könyvtár utcába. Itt a Havashalom utcáig haladt, majd a Margit utcánál megállt. Szemből érkezett a csővezeték másik fele végig a Margit utcán, egészen a Batsányi útig, majd ott meg is állt. A mostani feladat az, hogy a két csőszakaszt összekössék, ami azért különösen bonyolult, mivel a Margit utcában jelentős közművek futnak az út alatt (ezért is kellett a Könyvtár utca felé fordulni) – s ezzel kész is a kerület legnagyobb csapadékcsatorna­-beruházása. (Ferenci)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2022. május 11.
2022. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez