A sörfőzde szeszfőzdése, középen fent a legendás thumper, ami szárnyakat ad a szesznek
Itt van az ősz, és itt van a pálinkafőzés ideje. Legalábbis így gondolkodnak a kertvárosi Legenda Sörfőzde Centerben, ahol már el is készültek az első idei pálinkák. S, ha valaki netalán felkapná a fejét, hogy mit keres a pálinkakészítés egy sörfőzde repertoárjában, annak felhívnánk a figyelmét egy korábbi (júliusi) cikkünkre, melyben arról adtunk hírt, hogy az ízig-vérig kerületi kézműves sörfőzdében egy szeszfőzdét is kialakítottak, ahol az ország egyik legjobb pálinkafőzőjének, Lippai Dénesnek a segítségével nemcsak pálinkákat, hanem whiskyt, vodkát és sörpárlatokat is készítenek majd. Nos, a helyzet az, hogy a whisky már el is készült, és Snapszer néven került a forgalomba. Aki pedig túl gyorsnak ítéli meg ennek a különleges italnak az elkészültét, annak azt is elmondanánk, hogy ma már olyan technológiák léteznek, amelyek már nem igénylik a több évig tartó érlelést. – A sörfőzdék közül a miénk az első, amely szeszfőzésre alkalmas engedélyekkel és infrastruktúrával rendelkezik – mondta Kovács József Olasz, a Legenda tulajdonosa. – Természetesen a prioritás továbbra is a sörfőzésen lesz, de az új italokkal is színesíteni szeretnénk a kínálatunkat. A Legenda Sörfőzde Center természetesen nem vetekedhet és nem is akar versenyezni a nagy pálinkafőzdékkel. A kapacitása is behatárolja a lehetőségeit. Havonta 1000, évente 6-7 ezer liter alkohollal elsősorban az ínyencek körében lehet versenyképes valaki. A sashalmi főzdében pedig pont az ínyencekre számítanak. – A 40 és 50 fokos Snapszer már július óta fogyasztható, és nagy örömünkre fogyasztják is az emberek – mondta a tulajdonos. – A vodkán még dolgoznunk kell, illetve hamarosan piacra dobjuk az egyik új termékünket, a 40 fokos Bourbon-t is. Ugyancsak kóstolható már a meggy-, a szilva és az almapálinkánk is, amelyeket valószínűleg nagy pálinkaversenyeken is meg fogunk mérettetni. És hamarosan egyéb újdonságokkal is szolgálni fogunk, mert egyrészt már készül a barackpálinkánk, másrészt megkaptuk a likőrengedélyünket is, így régóta dédelgetett tervünket, a sörpárlatot, illetve a komló- és a máklikőrünket is elkészíthetjük végre. Riersch Tamás
|