Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28654630
   « Vissza

Mátyásföldi sportcsalád

 « Cikkek és hírek 
2018. június 14.
 

Szedmák Réka a válogatottságért harcol

  A Szedmák család csak nemrég költözött a kerületbe, de az biztos, hogy az átlagnál háromszor több sportszeretetet hoztak magukkal. Köszönhetően annak, hogy a család három gyermekkel (ma már egyikük sem nevezhető gyereknek) rendelkezik, és mindhárman magas szinten sportolnak. 

  Az egyetlen fiú, Dávid vízipólózik, és jelenleg Svájcban idegenlégióskodik. A nagyobbik Szedmák-lány, Zita vízilabdában, lovaglásban és műkorcsolyában is figyelemre méltó eredményeket ért el, jelenleg pedig a Digi TV sportriportereként dolgozik, és nemrég egy, a Közép-európai Ligában rendezett női mérkőzésen éppen a saját húgát kellett meginterjúvolnia. Az is egy sporttörténelmi pillanat volt. A kisebbik lánytestvér, Réka ugyanis röplabdázik, s bár, még csak 16 esztendős, már Magyarország és Közép-Európa legerősebb együttesénél, a Békéscsabánál is alapemberként számítanak rá.

kepfile

   – A szüleink nem voltak versenyzők, de mindketten szerették a sportot – mesélte Réka. – Édesapám még ma is eljár teniszezni, édesanyám meg régebben hobbi szinten kosarazott. Semmilyen sportot nem erőltettek ránk, de azt mindenképpen szerették volna, ha valamivel, leginkább sportolással lekötjük magunkat.
   Réka is sok mindent kipróbált, úszott, lovagolt, vívott és magas termete miatt kosarazott is. Mindenbe belekóstolt, de sehol sem tudott huzamosabb ideig megmaradni. Aztán egy véletlennek köszönhetően a röplabdázóknál találta magát.
   – Az iskolámban a kémiatanár szúrt ki engem a folyosón, és mondta, hogy nekem röpiznem kellene. Ezt egyébként csak erősítette, hogy egy barátnőm akkoriban már egyesületi szinten röplabdázott. Ugyanez a kémiatanár volt, aki a Vasas-Óbuda együttesét ajánlotta, ahova 2012-ben mentem le először. Ezt a sportot már hamar megszerettem, de édesanyám elővigyázatosságból úgy vette meg az első cipőmet, ha megígérem, hogy minimum egy évig használni is fogom.
   Szedmák Réka szépen lépegetett előre a korosztályos ranglétrán, melyen egy-két évvel mindig megelőzte saját korosztályát. Tavaly – 15 évesen – pedig már a felnőtt keretbe is behívták, s mivel éppen megsérült a Vasas akkori centere, az edző Rékát rögtön a mélyvízbe dobta be.
   – Jól sikerült év volt, a csapattal ugyanis a kupában és a bajnokságban is ezüstérmesek lettünk. Év végére már sok ajánlatom volt, én végül a békéscsabaiakét fogadtam el. Úgy éreztem, szakmailag a Viharsarokban tudok a legjobban fejlődni.

   Szedmák Réka tehát Mátyásföldről Csabára került, ahol minjárt négy fronton kellett jól teljesítenie. A tavalyi bajnok Békéscsaba ugyanis a Bajnokok Ligájában kezdte a szezont, ahonnan kiesve a második számú kupasorozatban, a CEV-kupában folytatta a szereplését. Ősszel nagy meglepetésre vereséget szenvedett a Magyar-kupa fináléjában a Nyíregyházától. Ez akkora meglepetés volt, amely a csabaiak akkori edzőjének állásába került. Rékáék időközben megnyerték a hazai bajnokság alapszakaszát, illetve a Közép-Európai Ligában (a MEVZA-kupában) is a legjobbnak bizonyultak. A magyar bajnokságban pedig május elején ismét a Nyíregyházával játszottak az aranyéremért, amely csatát 3-1-re nyerték meg. Ez már az ötödik bajnoki címe volt a csabaiaknak
   – A felnőtt meccsek mellett az utánpótlás válogatottal Európa-bajnoki selejtezőre készülünk. Két éve már ott lehettem a hazai rendezésű korosztályos EB-n, illetve tavaly is pályára léphettem a Győrben megrendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, és tapasztalatból tudom, hogy mekkora élmény címeres mezben hazai közönség előtt játszani.
  Ami azért nagy szó, mert jövőre Budapest is helyszíne lesz a női röplabda Európa-bajnokság néhány mérkőzésének. Márpedig egy hazai rendezésű EB-n mindenki pályára szeretne majd lépni. Rékának tehát, akit tavaly már a bővebb felnőtt keretbe is behívtak, valószínűleg nagy konkurenciával kell megküzdenie a részvételért, de mint mondta, kész megharcolni a válogatottbeli helyért. Ezt egyébként már most májusban bizonyítani tudta, hisz ő is lehetőséget kapott az Arany Európa-ligában szereplő felnőtt magyar válogatottban. Réka a franciák, a horvátok és a finnek elleni meccseken fantasztikusan mutatkozott be.
  Szedmák Réka természetesen hallott már a kertvárosi röplabdázásról is, mint mondta egy Budapest-bajnoki mérkőzés erejéig a Sashalmi Közösségi Teremben is pályára lépett már.
                                                                                                                                                Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez