Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663312
   « Vissza

Kettős köszöntés

 « Cikkek és hírek 
2019. április 14.
 

Rendhagyó rendezvénnyel tette emlékezetessé a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör a tavasz beköszöntét. A kertvárosi sportbarátok április 9-én az Erzsébetligeti Színház Harmónia termében korábbi elnökük, Borovitz Tamás 90. és olimpiai bajnok tagjuk, Gedó György 70. születésnapját ünnepelték.

kepfile

Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke köszönti Gedó Györgyöt 70. születésnapja alkalmából, mellettük a másik ünnepelt, a 90 éves Borovitz Tamás

    Az eseményen a klubtagokon és szimpatizánsokon – többek között Kotsis Attiláné, Gabi néni, a magyar női röplabdaválogatott legendás szövetségi kapitányán, Patakfalvy Miklóson, a Magyar Taekwondo Szövetség elnökén, Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnökén, idősebb Tomhauser Istvánon, az Ikarus BSE atlétikai szakosztályának alapítóján és a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör küldöttségén – kívül Kovács Péter polgármester személyében a XVI. kerületi Önkormányzat, Győr Béla révén pedig a Magyar Olimpiai Akadémia is képviseltette magát.

Borovitz Tamás 90 esztendős lett

    Az első ünnepeltet, Borovitz Tamást sokáig csak Borovitz házaspárként emlegették a XVI. kerületben. Ő és felesége, Marika ugyanis mindent együtt csináltak. Többek között a sportrelikviák gyűjtését is közösen kezdték. Köszönhetően annak, hogy már fiatalon mindketten komoly gyűjtőszenvedéllyel ren­delkeztek. Marika például a porcelántárgyakért volt oda, Tamást pedig a kisautók és a könyvek érdekelték. Aztán hogy, hogy nem, mindketten a jelvényekre szakosodtak. Marika iskolai és városkitűzőket gyűjtött, Tamás pedig az 1972-es olimpia óta az ötkarika lázában ég.
    Borovitz Tamás hivatalos minőségben, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkáraként vett részt a müncheni olimpián. Az ott tapasztalt gyűjtőszenvedély rá is átragadt, és ezzel a szenvedéllyel itthon a feleségét is „megfertőzte”. A máig tartó történet azonban mégsem ekkor, hanem jóval korábban kezdődött. Hisz, Tamás élete első kitűzőjét még 1948-ban szerezte, amikor kissrácként kint volt a Nyugati pályaudvaron a londoni bajnokok fogadásán, és az egyik olimpikon odalépett hozzá, majd a mellkasára tűzött egy jelvényt. 1972-ig ez volt az egyetlen ötkarikás emléke.
    Nem úgy azt követően! A Borovitz házaspár 1972 után saját költségén öt olimpián vett részt. Ennek, illetve az aktív gyűjtőmunkának köszönhetően ma már Magyarországon a leggazdagabb olimpiai relikviagyűjteménnyel rendelkeznek. A gyűjteményük körülbelül 10.000 jelvényből, rendkívül gazdag képanyagból, 150 aláírásból, 18 formaruhából, több mint 30 olimpiai bajnoktól kapott tárgyból, több száz bélyegből, 1896-tól kezdve valamennyi újkori olimpia részvételi plakettjéből, 50 olimpiai pénzből, nagyjából 150 olimpiai témájú könyvből, zászlókból, pólókból és filmanyagból áll.
   Kétféle gyűjtő létezik: egyik, aki magának gyűjt, a másik pedig szeretné minél több embernek megmutatni a gyűjteményét. Tamásék ez utóbbi kategóriába tartoztak. Már 1972-ben kiállítást rendeztek a gyűjteményünkből, melyet évtizedeken át rendszeresen megismételtek. Pályafutásuk során 324 kiállítást rendeztek. Ráadásul mindig ingyenesen tették ezt, mert nem titkoltan minden egyes alkalommal az olimpiai eszme népszerűsítése motiválta őket.
   Ez utóbbi érdekében hozták létre többedmagukkal 2007-ben a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kört is, amely szervezet az elmúlt 11 évben az ország egyik legaktívabb olimpiai körévé nőtte ki magát. A civil szervezet Tamás kezdeményezésére 2007 ősze óta minden hónapban ismert sportolókat, sportvezetőket hív a kerületbe, akiken keresztül egy-egy sportág kulisszatitkait kívánja megismertetni az érdeklődőkkel. A tagjai pedig, ugyancsak Tamás vezetésével éveken át aktív résztvevői voltak a kerületi napközis tábornak, ahol minden turnusnak olimpiai délelőttöket szerveztek. Tamásék az utóbbi években a Veres Péter úti Idősek Klubjában számítanak gyakori vendégnek, ahova minden alkalommal a korosztályhoz közel álló előadókat visznek magukkal.
    Borovitz Tamás egészen az elmúlt év végéig személyesen vezette a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kört, ám tavaly úgy döntött, hogy újabb ciklust már nem vállal. Ebben közrejátszott, hogy idő közben egyedül maradt, hisz felesége, Marika 2017 januárjában elhunyt. De a lemondásában közrejátszott az is, hogy 90 évesen már tőle is nagy erőfeszítést igényelt az állandó szervezés. Tamás tehát átadta a stafétabotot, és visszább húzódott, ugyanakkor továbbra is örömmel segít az utódoknak.

    Borovitz Tamást kilencvenedik születésnapja alkalmából Kovács Péter polgármester hivatalos minőségében már délelőtt az otthonában köszöntötte. Az ottani beszélgetés során megtudhatta az ünnepelttől, hogy mi is a hosszú élet titka: „Legyen olyan elfoglaltságod, amely fontos neked, mert az biztos, hogy sokáig életben tart majd!” A délutáni ünnepségen Győr Béla a Magyar Olimpiai Akadémia egy erre az alkalomra készíttetett különleges, egyedi díszjelvényét adományozta az ünnepeltnek.

Gedó György „hetvenkedése”

    Az április 9-i rendezvény másik ünnepeltje, Gedó György olimpiai bajnok ökölvívónk április 23-án ünnepeli majd 70. születésnapját, ám, mivel ő az egyetlen olimpiai bajnok tagja a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Körnek, a sportbarátok fontosnak érezték, hogy az ő közelgő kerek évfordulójáról is megemlékezzenek.
   Gedó György Újpesten született egy ötgyermekes polgári családban. Gyermekkorát Békéscsabán töltötte, az ökölvívással is itt ismerkedett meg. A sikereit azonban már a Vasas színeiben érte el. Többek között azt, hogy 1968-ban válogatott lett, s hogy az 1980-as moszkvai olimpiáig tagja volt a nagy ökölvívó generációnak. Illetve tagja volt annak az iskolának is, ahol sportra és nem bunyóra nevelték a gyerekeket. Természetesen ők is tudtak nagyokat ütni, Gyuri ellenfelei közül például 57-en padlóztak, de az ő stílusuk inkább a víváshoz, a stílusos mozgáshoz és a találatszerzéshez állt közelebb.
  Gedó György ennek volt a nagymestere, 597 mérkőzéséből mindössze tizet veszített el, 587-szer pedig győztesként hagyta el a ringet. Pályafutásának csúcspontja a katonaság előtti időszak volt. 1969-ben Ceausescu szeme láttára Bukarestben nyert Európa-bajnoki címet Magyarországnak. Kontinenselsőségét két év múlva Madridban megismételte. 1972-ben pedig pehelysúlyban (48 kg-ban) olimpiai bajnoki címet szerzett.
     És ő volt az az olimpiai bajnok, aki a kezdetektől fogva szimpatizált a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Körrel, melynek legtöbb rendezvényén személyesen is részt vett. Olyan is előfordult, hogy a meghívott vendég – történetesen Erdei Zsolt ökölvívó – nem tudott eljönni a rendezvényre, így a nézőtérről a pódiumra kiülve Gyurinak kellett őt helyettesítenie. Gedó György az elmúlt évben döntött úgy, hogy belép a körbe, így innentől kezdve az ő jubileuma is „kertvárosi ügy” lett. Ezt a lojalitást köszönte meg neki április 9-én Hóbor Béla, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöke, Kovács Péter polgármester és Győr Béla, MOA főtitkár is, aki az alkalmat kihasználva a riói magyar csapat veretes érmét ajándékozta a születésnapos bokszlegendának.                                                                                                                                                                                                                                                Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez