Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655912
   « Vissza

Magánbölcsik Csömörön, Kistarcsán

 « Cikkek és hírek 
2019. július 17.
 

Sószobájuk is van

kepfile

  Kistarcsa első önkormányzati bölcsödéjének kivitelezője 28 százalékos készültségnél levonult az építkezésről. Ezért az önkormányzat megújította a településen működő családi bölcsödékkel kötött ellátási szerződését. A legtöbb kicsit, tizet a régió legnagyobb ilyen jellegű vállalkozása, a Kópé Kölyök Nonprofit Kft. látja el Kistarcsán.

  – Évekig alkalmazottként dolgoztam, és mint kétgyermekes anyuka tapasztaltam, hogy szülőként milyen nehéz egy olyan munkahelyet találni, ami a gyermekeinkkel is összeegyeztethető – mondta vállalkozása indításáról a cég ügyvezető tulajdonosa, Balázs Nóra.     – Mivel a gyermekeket nagyon szeretem, így jött a családi bölcsőde alapításának ötlete.
  – Mikortól kezdett működni a csömöri és kistarcsai telephelye?
  – 2017. február 27-én a kistarcsai Kópé kölyök családi bölcsődét fenntartóváltással vettem át. Teljes átalakítás után, új szemlélettel nyitottuk meg a bölcsödét. Egy sószobát is kialakítottunk, amit a gyermekek heti három-négy alkalommal használnak. Férőhelyhiányt tapasztaltunk Csömörön is, ezért kialakítottunk egy úgynevezett testvér-bölcsödét, ami a múlt év decemberétől fogadja a kicsiket.

kepfile

Délelőtt a csömöri bölcsiben: a két gondozó Végh Noémi és Rezbánné Borsi Erika. Fotó: Balogh Anna

   – Milyen gyerek és gondozói létszámmal működnek?
  – Kistarcsán két csoport van 7-7 fővel. Több hónapos a várólistánk. Hosszas válogatás után megtaláltam azt a négy gondozónőt és egy segítőt, akik ugyanazt a szemléletet és értékeket képviselik, mint én. Csömörön egy csoport van, ami 7 fős. Jelenleg ott három gondozónő dolgozik.
   – A Széchenyi 2020 programban átcsoportosításokkal 9,5 milliárd forintra bővítette a szaktárca a családi bölcsödék létrehozására is felhasználható pályázati keretet. Mi az az optimális ellátási létszám, aminek a megcélzását javasolni tudná egy most alakuló magán bölcsi üzemeltetőjének, amikor az önkormányzati támogatással a szülők térítési díjai a leginkább fedezni tudják a kiadásokat?
  – Sok tényezőtől függ, hogy mi lehet az optimális létszám. Jogszabály szerint a csoportszobában egy kicsinek legalább 3 négyzetméter szabad hely kell. Ezért mérlegelni kell, hogy saját ingatlanban indul vagy bérleményben, mert a bérleti díjak nagyon megemelkedtek mostanában. Az is szerencsés, ha az üzemeltető maga is végez gondozási tevékenységet, így egy alkalmazottal kevesebbet kell megfizetni. Ideálisnak a két csoportot, azaz 14 gyermeket tartom, mert akkor még megmarad a családi jelleg. Csömörön folyamatban van a második csoport szakhatósági engedélyeztetése. Reményeim szerint legkésőbb novembertől itt is 14 kicsit tudunk gondozni.
  – Minden vállalkozás a saját útját járja, avagy érzik a kormány kezét?
 – A kormány által bevezetésre került továbbképzések nagyon hasznosak. Én minden családi bölcsődében dolgozónak kötelezővé tenném! Az idei családbarát országos továbbképzésen három munkatársammal már részt vettünk, szeptemberben további két munkatársunk fog kezdeni. Így sokkal hatékonyabban, gördülékenyebben fogjuk az újabb módszereket, újításokat a napirendünkbe építeni. -izs-or

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez