Helyi Hírek - Független folyóirat   2023.02.06. hétfő
Dorottya, Dóra
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 26450594
   « Vissza

Az elhurcoltak emlékére

 « Cikkek és hírek 
2019. július 17.
 

kepfile

Az emléktábla leleplezése a József utca 55. szám alatti ház falán. Képünkön jobbról Karelné Máté Orsolya, Dr. Goldberger Tamás, Kovács Péter polgármester, Havas Ágnes (ülve) holokauszt túlélő, Villányi Péter, a helytörténeti központ vezetője, és Károlyi Gábor, a legendás szentmihályi fényképész-dinasztia leszármazottja.

    A József utca 55 szám alatti autókereskedés előtt gyűltek össze az emlékezők június 30-án, hogy az egykori zsidó imaház és elbontott holokauszt emlékmű helyén emlékezzenek meg egy táblaavatással a Szentmihályról pont 75 éve elhurcolt 650 fő zsidó lakosságról. Kovács Péter polgármester köszönetet mondott Dr. Goldberger Tamásnak, aki hosszabb ideje kutatja a kerület elődtelepüléseinek zsidó múltját, s erről egy helytörténeti könyvet is alkotott, Világhy Árpád képzőművésznek, aki vállalta az emléktábla elkészítését, a Novák családnak, akik az épület tulajdonosaként hozzájárultak az elhelyezéshez, és Horváth Ádám önkormányzati képviselőnek, akinek javaslatára az önkormányzat vállalta az emlékhely teljes költségét. Az eseményre sokan voltak kíváncsiak, Karelné Máté Orsolya, a helytörténeti központ helyettes vezetője külön köszöntötte a Budapesti Zsidó Hitközség elnökét és gazdasági vezetőjét a megjelent vendégek között.

   Goldberger Tamás visszaemlékezésében elmondta, hogy 1830 óta éltek zsidók a valamikori Szentmihály pusztán, s lélekszámuk egyre növekedett, az 1930-as évek végére elérte a 600 főt. A közösségnek igénye lett volna egy önálló imaház felépítésére, és az idők során több épületet is megszereztek a József utca környékén, amit imaházként használtak. A fényképész Károlyi-család közreműködésével sikerült megvásárolni a közösségnek a József utca 55. számú házat, amelyre 1938-ban egy 180 négyzetméter alapterületű imaházat terveztek. A terveket a községben jóváhagyták, de az engedélyezés mindenféle akadályba ütközött, s a hitközség akkori vezetője belátta, hogy a zsidótörvények időszakában eléggé reménytelen dolog új zsidó imaházra engedélyt kapni, és visszavonta a kérelmet. A meglévő épületet átalakítva használták imaháznak, egyébként itt lakott családjával a kántor és a templomszolga, népszerű nevén a samesz.

kepfile

   A holokauszt után a haláltáborokat túlélt zsidók felkutatták az áldozatok nevét, és a negyvenes évek végén az épület mellett egy emlékművet állítottak, amin felsorolták a mártírok neveit. A vallásellenes szocializmus időszakában viszont ezt az emlékművet elbontották. Az imaház tervei szerencsére fennmaradtak, s ennek egy részét ábrázolja Világhy Árpád az emléktáblán (aki egyben a közeli Pálfi téren álló Pálfi János-szobor alkotója is). (F)

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2022. december 07.
2023. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez