Helyi Hírek - Független folyóirat   2023.02.08. szerda
Aranka, Jutocsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 26469760
   « Vissza

Szent István-napi ünnepségek

 « Cikkek és hírek 
2019. augusztus 22.
 

kepfile

Kovács Péter polgármester ünnepi beszéde

  Az árpádföldiek augusztus 19-én délután tartották Szent István-napi ünnepségüket a Timur út menti Turul emlékműnél. Az ünnepi beszédet Szász József alpolgármester mondta, aki történelemtanárként felidézte, hogy az eredetileg augusztus 15-re rendezett ünneplés, melyet a kezdeti időben törvénykezéssel is összekötöttek, hogyan került át a középkorban augusztus 20-ra. A magyar lélekre jellemző, hogy amikor a Habsburgok tették kötelezővé Szent Istvánra való emlékezést, akkor az ünnepet sok helyütt elszabotálták. A Trianon utáni konszolidációban került sor elsőként a Szent Jobb körmenetre, amit aztán a szocializmus alatt elsikkasztottak, s augusztus 20-át az alkotmány és az új kenyér ünnepévé tették. A szocializmus összeomlása után az ünnep végre visszakapta régi fényét, s minden jóérzésű magyar ember büszkén emlékezik vissza nagy királyunkra, aki ezer éve fennálló államot alkotott.
   A szentmihályi Pálfi téren augusztus 20-án délelőtt került sor az ünnepségre, melynek szónoka Szatmáry László önkormányzati képviselő volt. Ő a magyar történelem viharos évszázadait idézte fel, az erős és gyenge királyokat, melyek alatt többször anarchiába süllyedt az ország. A török idők alatt ez a vidék elnéptelenedett, de aztán mégis jöttek az elődeink, és új életet építettek a romokon. A Habsburgok ugyan megszabadították Magyarországot a töröktől, de ennek súlyos ára volt: Magyarország az osztrákok gyarmata lett hosszú időre, s hogy visszanyerjük önállóságunkat, annak Trianon lett az ára.

kepfile

A XVI. kerület központi ünnepségén nagy sikert aratott a Liget Táncakadémia előadása

   Az önkormányzat központi ünnepségére augusztus 20-án este került sor a Havashalom parkban, a hivatal épülete előtt. A Kertvárosi fúvószenekar térzenéje után Kovács Péter polgármester mondott beszédet, majd a kenyérszentelés következett, melyet Börönte Márta és Vető István evangélikus lelkészek, Bíró Botond református lelkész és Nagy Zoltán katolikus plébános végzett.
  Az ünnepi műsort a Liget Táncegyüttes tagjai és a Liget Táncakadémia növendékei adták, kiegészülve a Chrystal Theater (USA) növendékeinek produkciójával. Ezután utcabál következett, a Madarak zenekar muzsikájára.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2023. február 08.
2023. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez