Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.16. kedd
Csongor, Joakim
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28758275
   « Vissza

Bemutatkozott az Ikarus új tulajdonosa

 « Cikkek és hírek 
2019. szeptember 18.
 

A XIII. Ikarus-nap alkalmával

kepfile

Szabó Zsóka, az Ikarus-nap szervezője, Farkas Janka magyar-kínai tolmács és Xiaorong Zahn, a magyar Ouqiao Technológiai Ipari Park ügyvezetője

  Az Ikarus sporttepen került megrendezésre szeptember 14-én, ragyogó napsütésben a XIII: Ikarus nap. A megnyitón Szabó Zsóka, a rendezvényt szervező Otthonunk a XVI. kerület Egyesület nevében köszöntötte Kovács Péter polgármestert, Kameniczky Ákost, a Volánbusz forgalmi igazgatóját, Adamis Gábort, a volt Ikarus vezérigazgató-helyettesét, valamint Xiaorong Zahnt, mint az Ikarus gyártelep új tulajdonosát, aki nyilván méltányolja majd, hogy egy 124 éves múlttal rendelkező gyár telephelyére jött.
 Kovács Péter polgármester köszönte a szervezőknek az újabb Ikarus napot, és bejelentette, hogy az új tulajdonossal megállapodott abban, hogy az új ipari parkban be fognak rendezni egy Ikarus múzeumot. Elmondta, hogy az önkormányzatnak az a terve, hogy ha talál, megvesz egy régi Ikarus buszt, amit a múzeumnak ajánl fel, és kérte, hogy a régi Ikarus-dolgozók segítsenek majd ennek a busznak a felújításában – ezt Szabó Zsóka nyomban meg is ígérte.
  Kameniczky Ákos elmondta, ahhoz képest, hogy a kétezres évek elején leállt az Ikarus buszok gyártása, a mai napig 1600 Ikarus fut náluk, s a Volán szakma meghatározója még mindig az Ikarus modell. Örömmel dolgoznak a 35 éves csuklós buszokkal, mindig gyorsan megjavíthatóak nem rozsdásodnak, műszakilag megbízhatóak, ami fantasztikus dolog. Próbálják összegyűjteni az országban fellelhető Ikarus alkatrészeket, s két éve még sikerült eredeti gyári csomagolású alkatrészt találni. Az alkatrészek útján lehet még a régi Ikarus buszokat felújítani, mint például azt, amit a polgármester úr szeretne megvenni az Ikarus múzeumnak.
 Adamis Gábor arról beszélt, hogy nem csak itthon ragaszkodnak az Ikarus-emlékekhez, hanem például Németországban is, ahol a legutóbbi összejövetelen az Ikarus rajongók hatvan régi és újabb buszban lelhették örömüket.
  Ezután kövekezett az új tulajdonos, Xiaorong Zahn beszéde, amelyet Farkas Janka, egy fiatal magyar tolmács fordított (mint megtudtuk, az egyetemen és Kínában sajátította el a nyelvet). A pontosság kedvéért az új tulajdonos beszédét szó szerint adjuk közre:

   Tisztelt Elnök Asszony, kedves Egyesületi tagok, hölgyeim és uraim, köszöntök mindenkit!
Mindenekelőtt hadd mondjak néhány szót a magyar Ouqiao Technológiai Ipari Park munkatársai nevében!
  Boldogan és megtiszteltetéssel fogadtuk azt a lehetőséget, hogy a nagy múltú és jelentőségű Ikarus gyár eredeti helyszínén dolgozhatunk. Elkötelezettek vagyunk a törvények betartása, a helyi kultúra tiszteletben tartása és az üzleti élet felvirágoztatása iránt.
   Az ipari telepen található építkezési és ipari hulladékot az EU környezetvédelmi szabályai szerint fogjuk elszállítani, és ez után a területet teljes egészében felújítjuk. Szeretnénk a már telepen lévő bérlőkkel jó kapcsolatot ápolni, reméljük a jövőben is együtt tudunk majd dolgozni.
 Úgy gondoljuk, hogy a kerület kereskedelmi – és főleg fiatalokat megcélzó – szabadidős tevékenységek lehetőségeiben igencsak szűkölködik, ezért a jövőben szeretnénk olyan szolgáltatásokat nyújtani, amelyek orvosolni tudnák ezt a problémát.
  Nagyon nagy erőfeszítéseket fogunk tenni annak érdekében, hogy ez a park a Magyar Állam számára olyan mintaparkká váljon, amelynek fő értékei a fejlődés, innováció valamint a fenntarthatóság.
   Mindezek mellett természetesen szeretnénk leróni tiszteletünket az ipari park eredeti funkciója előtt. Megtiszteljük az Ikarus történelmét, és a mátyásföldi lakosság érzelmi kötődését a helyhez, ezért terveink között szerepel az Ikarus múzeum létrehozása is. Ezzel a projekttel emlékeket állítunk a múltról, a jövő generációja számára. Reméljük kezdeményezésünk támogatásra talál a kerületben.
  Bízunk benne, hogy tevékenységünkkel mihamarabb hozzá tudunk járulni a kerület adóbevételeihez is, iparűzési adó formájában. Fontosnak tartjuk, hogy munkalehetőséget kínáljunk a helyi lakosságnak a megújult ipari parkban.
   Köszönöm, hogy meghallgattak, további jó szórakozást kívánok! – fejezte be beszédét Xiaorong Zahn.

  Az Ouqiao Technológiai Park, mint új tulajdonos saját standdal vett részt az Ikarus napon, ahol a tulajdonossal bárki tárgyalhatott. Szabó Zsóka jó érzékkel a jövőbeni Ikarus-napok esetleges támogatását hozta szóba, más az Ikarus művelődési házban egykor játszott zenekarokat emlegette fel, hogy egy kis tulajdonosi támogatással micsoda nosztalgiabulit lehetne tartani a felújított Ikarus Művelődési Házban – ez az ötlet is nagyon teszett Xiaorong Zahnnak. A standon egy látványterv is látható volt, ami a gyártelep jövőbeni képét mutatta – felújított üzemcsarnokok, sok közbenső zöld területtel, a gyárakban emberek és robotok szorgos munkája, a XXI. század kínai csúcstechnológiájával...

  Áldás vagy átok – nyilván felmerül a kérdés. Az Ikarus területét a negyedik árverésen vette meg a vevő, rajta kívül senkit nem érdekelt. A Ouqiao céget 2019. májusában alapították 500 milliós(!) alaptőkével. Tulajdonosa az Anhui Ouqiao Industrial Co. Ltd., ami a kínai Anhui tartomány (65 millió lakossal) Hefei városának HigTech zónájában működik. Mindez jeles ajánlólevél. Szerintem legyünk bizalommal! (Ferenci Zoltán)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez