Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663130
   « Vissza

Az Európa-bajnokság kerületi sztárjai

 « Cikkek és hírek 
2019. szeptember 18.
 

kepfile

  Sokan reménykedtünk ben­ne, hogy a magyar női röplabda­válogatott továbbjut majd csoportjából az augusztusi hazai (társ)rendezésű Európa-bajnokságon. Erről nem mellesleg Ludwig Zsolt a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára és Dobi Edina, az EB nagykövete is beszélt májusban az Erzsébetligeti Színház Harmóniatermében, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör tavaszi utolsó rendezvényén, mely az Európa-bajnokságra való felkészülés utolsó száznapos finisének sajtótájékoztatója is volt egyben.

   Az EB azonban minden várakozással ellentétben nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, a magyar csapat nem tudta kivívni a továbbjutást, és idő előtt búcsúzott. S bár az együttes végig élvezhette a közönség szeretetét – a horvátok elleni sorsdöntő mérkőzésen közel teltház volt a Papp László Arénában –, az EB legnagyobb sztárjai mégsem a válogatott játékosai, hanem a labdaszedők voltak.

  A Magyar Röplabda Szövetség két évvel ezelőtt kötött megállapodást a Kertvárosi Sport Egylet Röplabda Szakosztályával, melynek keretében a 2012-ben alakult szakosztály növendékei lehettek a labdaszedői a tavalyi Európa-liga budapesti négyes döntőjének. A kertvárosi gyerekek pedig ezen a rangos tornán olyan jól vizsgáztak, hogy a hazai rendezésű EB-n is ők kapták a labdaszedői feladatokat.
   – Körülbelül hetven gyerekkel képviseltettük magunkat – tudtuk meg László Évától, a szakosztály vezetőjétől. – Volt, hogy kilenc órát voltak „szolgálatban” a gyerekek, akik végig kiemelkedően teljesítettek, ezzel pedig nemcsak a közönség és a szervezők, hanem a nemzetközi szövetség elismerését is kivívták.
    A KSE az EB-n a 12-15 év közötti gyerekeit foglalkoztatta. Egyrészt, mert a világversennyel együtt járó strapát ők bírták a legjobban, másrészt már kellő rutinnal rendelkeztek. Egy Európa-bajnokság szervezésének és lebonyolításának ugyanis szigorú feltételei vannak. A résztvevők és a közönség mellett a szervezőkre, az önkéntesekre, a segítőkre, de még a sajtóra is szigorú szabályok vonatkoznak, melyre előzetesen fel is készítik a résztvevőket. Aki a televízión keresztül, vagy személyesen az arénában követte az EB történéseit, az megtapasztalhatta, hogy a piros pólós kertvárosi lányok milyen fantasztikus teljesítményt nyújtottak. Akkor is, amikor sorfalat álltak a csapatoknak, amikor a résztvevő országok zászlóit tartották, vagy labdát szedtek, illetve akkor is, amikor az izzadságcseppeket kellett a padlóról feltörölniük. Nem csoda, hogy az EB második, harmadik napján már nagyobb tapsot kaptak a gyerekek, mint a résztvevő csapatok.
  – Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a nemzetközi szövetség (CEV) elnöke és Szabó Tünde államtitkárasszony is személyesen fejezte ki elismerését, illetve, hogy a válogatott játékosok is örömmel ajándékozták a mezeiket, vagy az általuk aláírt labdákat a gyerekeinknek. S bár a magyar csapatnak nem sikerült a csoportjából továbbjutnia, óriási élményt jelentett ez az EB mindnyájunk számára.

   A KSE-család tagjai a szurkolásból is kivették a részüket. A labdaszedő gyerekek ugyanis tiszteletjegyeket is kaptak a szervezőktől, így a szüleik és a testvéreik is ott lehettek a lelátókon. S ha már ott voltak, akkor szurkoltak is. Egyrészt a magyar lányoknak, másrészt minden este az utolsó mérkőzést követően, amikor a KSE-s fiatalokat is felengedték a pályára, hogy maguk is kipróbálhassák a hivatalos EB-labdát. Ilyenkor is zúgott a lelátó, csak ekkor nem a „Hajrá, Magyarok!” szólt, hanem a „Lab-da-szedők!”.
    A KSE Röplabda Szakosztálya 2012-ben alakult. Jelenleg 110 gyerek üti (és fogadja) a labdát a klub színeiben. Az idei tornákon és bajnokságokban már két-két serdülő- és gyerek-, illetve mini-, szupermini- és több manócsapatot is indítanak majd. Az edzőik szerint az, hogy testközelből láthatták Európa legjobbjait, az ő fejlődésükre is pozitívan hathat majd.

kepfile

Hóbor Béla röplabda-játékvezető volt valamennyi magyar mérkőzés televíziós szakkomentátora

   És még egy kerületi vonatkozása volt az augusztusi röplabda EB-nek, amely – bár meglepetés-kategóriába nem sorolható –, mindenképpen elismerése volt a kertvárosi sportéletnek. Hóbor Béla röplabda-játékvezető, aki pályafutása során számos világversenyen, köztük három olimpiai döntőben is bíráskodott, és aki civilben a kertvárosi Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöke, eredetileg három mérkőzés televíziós szakkomentátora lett volna, ám annyira elégedettek voltak a szakmai hozzászólásaival, értékeléseivel, hogy valamennyi magyar mérkőzésen – mind az ötön – őt hívták a stúdióba. Hóbor Béla teljesítményét Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója az EB végeztével külön dicséretben részesítette.
                                                                                                                                              Riersch Tamás



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez