Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658738
   « Vissza

Hogyan választunk?

 « Cikkek és hírek 
2019. szeptember 18.
 

  Október 13-án reggel 6-tól este 7-ig tart az önkormányzati képviselők, polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzatok választása. A XVI. kerületben lakó valamennyi választópolgár megkapta borítékban a lakcímére az értesítőt, amiben tájékoztatják arról, hogy melyik szavazókörbe tartozik, és az hol lesz megtalálható a választás napján (jellemzően valamelyik lakhelyhez közeli önkormányzati intézmény, ugyanúgy, mint az előző választásokon).

   A választáshoz valami olyan okmányra van szükség, amivel a választó igazolni tudja a saját személyazonosságát (személyi igazolvány, lakcímkártya, jogosítvány, stb.) Idejekorán ellenőrizni kell, hogy ez az okmány a választás időpontjában érvényes lesz-e? A megjelölt szavazókörben, ha odaér a választó, akkor a neve-címe alapján megkeresik a névjegyzékben, és összekészítik számára a szavazásra alkalmas csomagot.
  A XVI. kerületi lakosok külön kapnak egy szavazólapot, amelyen közvetlenül szavazhatnak a főpolgármester-jelöltekre. A szavazólapon megtalálják Tarlós István, Berki Krisztián, Thürmer Gyula, Puzsér Róbert és Karácsony Gergely nevét, mellettük egy-egy karikával. Akit választanak, a karikát be kell ikszelni.
 A kerületi polgármester választáshoz külön szavazólapot kapnak, amelyen fel lesznek tüntetve a polgármesterjelöltek, a XVI. kerületben Kovács Péter, Nemes Gábor és Schaffer Viktor.
  Az önkormányzat képviselőit egy harmadik szavazólapon lehet megválasztani, ez tűnik talán a legbonyolultabb dolognak. A XVI. kerületben induló pártok és egyéb civil szervezetek a saját önkormányzati képviselőjelöltjeit gyűjtve mutatják be a reklámanyagokon, egy-egy körzetben viszont a korábban megismerhető gyűjtemény egy-egy darabja lesz csak fellelhető, méghozzá az ellenjelöltek társaságában. Talán a legjobb megoldás ilyenkor a jelölő szervezetek logóit figyelni, ami a jelölt neve mellett rajta lesz a szavazólapon. A XVI. kerület valamennyi egyéni körzetében indított jelöltet a Fidesz-KDNP, a CIVIL16 nevű lokálpatrióta szervezet, valamint az úgynevezett ellenzéki összefogás – ennek jelöltjeit a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Momentum, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd Magyarországért támogatja, és ezen logók valamennyien fel lesznek tüntetve a szavazólapon. Az egyéni körzeteket a felsorolt pártok felosztották nagyjából erősorrend szerint, és azt remélik, hogy valamennyi párt valamennyi szavazója odateszi az ikszet (a jobbikos szavazók meg a keresztet) a reménybeli körzeti jelölthöz (akinek tényleges pártkötődése nemigen tudható meg a kampány során).
   Az egyéni körzetekben a legtöbb szavazatot kapott jelölt lesz a nyertes, ők kapják a 12 egyéni mandátumot, a vesztesek szavazatai pedig a kompenzációs listáról hoznak be öt képviselőt,

  A nemzetiségi önkormányzatok megválasztása szintén ennél a szavazásnál történik, de ezen csak azok szavazhatnak, akik előzetesen regisztráltatták magukat, mint az adott nemzetiséghez tartozó választópolgárok. Országosan a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán nemzetiségek alakíthatnak önkormányzatot, a XVI. kerületben bolgár, görög, lengyel és ukrán nemzetiségi önkormányzat nem alakul, csak a többi kilenc. Az adott nemzetiséghez tartozó regisztrált választók az önkormányzati voksoláson kapják meg a szavazáshoz szükséges lapokat, amelyek (hogy a keveredés elkerülhető legyen) zöld színűek, és a kitöltés után a hozzá való borítékba kell majd betenni, és leragasztva bedobni a többi szavazólappal együtt az urnába. Ezeket a szavazatszámlálás során nyomban különválogatják, és máshol összesítik a nemzetiségekre leadott szavazatokat (emiatt a nemzetiségi önkormányzatok eredményhirdetése várhatóan nagyon elhúzódik majd, legfeljebb a választás utáni hajnalra lesz hivatalos eredmény).

    A nehezen mozgó választópolgárok mozgóurnát is igényelhetnek, amit a hozzájuk tartozó szavazókörből visznek ki hozzájuk. Léteznek úgynevezett települési szintű címmel rendelkezők (ilyenek például a hajléktalanok), ők a Metró utcai Sashalmi Tanodában szavazhatnak.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez