Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659366
   « Vissza

A Caprera patak valódi kincsei

 « Cikkek és hírek 
2019. november 14.
 

kepfile

  A XVI. kerületben található Caprera patak Budapest egyik legtisztább kis vízfolyása. A Csömör és Cinkota határán lévő forrásától alig két kilométernyi az útja a Szilas patakig, de ökológiai jelentősége rövidsége ellenére is nagyon kiemelkedő. Sok érdekes növény és állat él a patak közvetlen közelében, a csodálatos víz alatti világát pedig azért érdemes időről időre vizsgálni, mert így követhetjük nyomon a víz minőségének változásait.

  A Caprera patakot már kiskorom óta ismerem és rendszeresen felkeresem, középiskolás diákként pedig harmadik alkalommal veszek részt az Agrárminisztérium vizes élőhelyek monitorozására irányuló természetvédelmi versenyén. A felszíni áramló vizeket BISEL módszerrel kell monitorozni, ami azt jelenti, hogy a vízben élő makrogerinctelenek jelenléte alapján állapítjuk meg a víz minőségét. Az érzékeny fajok jelenléte vagy hiánya alapján lehet meghatározni a BISEL indexet. Ez egy nagyon élményszerű vizsgálati módszer, nem igényel nagyon bonyolult ismereteket és eszközöket, a vizsgálat eredménye azonnal a kezünkben van. A speciális hálóval begyűjtött fajokat határozólap segítségével azonosítjuk, megszámoljuk és egy táblázat segítségével megkapjuk a színkódot és a minőségi besorolást. A Caprera bővelkedik érzékeny indikátor fajokkal, a bolharákok mellett minden vizsgálatnál előkerülnek a sokkal érzékenyebb kérészlárvák és az itt legérzékenyebb fajok, a különböző tegzes lárvák.

  A BISEL vizsgálat elvégzése önmagában is egy élménydús feladat – különösen, ha egy ilyen tiszta vizű patakról van szó – de ezt megosztani másokkal még izgalmasabb. 2017-ben egy felső tagozatos osztályt, volt iskolám tanulóit, a Sashalmi Tanodásokat vontam be a vizsgálatokba. A családi programokra a kistestvérek is eljöttek, és kiderült, hogy a fiatalabb korosztály is fogékony a patak vizsgálatára. Így következő évben már az alsó tagozatos tanulókat is bevontuk a közös programokba és a Tanodások csapata is indult a versenyen. A kerületi vizes élőhelyek bemutatása a vizuális kultúra órákra is beszivárgott, és gyönyörű alkotások, figyelemfelkeltő plakátok készülnek a kreatív gyerekkezek által Pap Klára tanítónő vezetésével. A zöld óvodásokat sem hagytuk ki a programokból, nekik is szerveztünk „pataknapot”.

  Jelenleg az idei verseny eseményei zajlanak. A legkisebb Tanodásoknak és ovisoknak közösen szerveztünk idén is patak parti programot, a Teleki Blanka Gimnáziumból az egész osztályunk eljött megismerni ezt a csodás helyet, és jelenleg is sok programmal készül mindkét iskola, hogy a vizes élőhelyek védelmére felhívjuk a figyelmet. A XVI. kerületi önkormányzat részéről ifj. Mizsei László képviselő úr is vendégünk volt október 18-án, aki a hely jó ismerőjeként bemutatta nekünk a Caprera patakot. A Tanoda 8. osztályos versenyzői is eljöttek, közösen végeztük el a vizsgálatokat és meglepetés kincskereső feladatokat is kaptunk tőlük, mint helyi vendéglátóktól.
  Az elvégzett vizsgálat alapján a BISEL index (ami hetes a tízes skálán) az utóbbi három év alatt nem változott, a Caprera patak megfigyelt szakasza (a Caprera térnél) ZÖLD színkódot ért el, a víz minősítése ez alapján csak enyhén szennyezett. Bár nem tűntek el a nagyon érzékeny fajok, mint a tegzesek, mégis aggodalommal töltött el, hogy egyes fajokból sokkal kevesebbel találkoztunk, mint korábban. Most a víz felszínén futkosó bogarak, a vízi csigák és a bolharákok is kisebb számban fordultak elő. Izgalmas kérdés, hogy mi lesz a későbbi vizsgálatok eredménye…

  Végszóként idézem Gál Tamást, a Sashalmi Tanoda tanulóját, aki most másodszor vesz részt a versenyen, és erre kér minket: „Ne hagyjuk, hogy ez a tiszta és gazdag élővilágú patak kárba vesszen miattunk, emberek miatt! Csak akkor maradhatunk mi emberek is életben, hogyha megtanulunk együtt élni más élőlényekkel, tisztelve azokat és az élőhelyeiket. Ez mindannyiunk közös érdeke!”
                                                                                                                                               Erdősi Boglárka

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez