Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28781460
   « Vissza

Ismét női alpolgármestere van Csömörnek

 « Cikkek és hírek 
2020. január 22.
 

kepfile

Tormay-Lesták Mária, Csömör alpolgármestere

   Tavaly ősszel harmadik ciklusát kezdte meg Csömörön a civil önkormányzat. A nagyközség alpolgármestere – az előző öt évhez hasonlóan – ismét Tormay-Lesták Mária, aki az oktatási, nevelési, ifjúsági területét felel.
   – A civil önkormányzati vezetés kezdete óta, azaz tíz éve dolgozik az önkormányzat képviselő-testületében. Három gyermekes édesanyaként komoly kihívásnak tűnik a feladat, hogyan tud megbirkózni vele?
  – Ha egy évtizede bepillantást nyerhettem volna a jelenlegi életembe, nagyon elcsodálkoztam volna. Nem sejtettem, hogy mostanra lesz három csodálatos gyerekem, és vegyészként azt sem terveztem, hogy ilyen módon veszek részt a település életében. A 2010-14-es ciklus alatt az Oktatási- Sport- és Kulturális Bizottság elnöke voltam, ebben az időben született második kisfiunk, Artúr. Ma Magyarországon eleve alulreprezentáltak a nők a politikában, elmondhatatlan érzés volt a saját bőrömön megtapasztani, milyen támogató a testület hozzáállása a kialakult új helyzethez. Artúr vagy velem volt az üléseken, színessé téve a vitákat, de az is előfordult, hogy előkészítettem a bizottsági ülés témáit és a helyettesem vezette az ülést, ha kismamaként otthon volt a helyem. A következő ciklus alpolgármesteri címe és a ciklusban született Natasa kislányom is váratlan meglepetés és nagy ajándék volt számomra. Ezzel együtt a kihívás is hatalmas, nem egyszerű összeegyeztetni a nagycsaládot és a még nagyobb munkát.
   – Mi motiválja?
   – Tősgyökeres csömöriként gyerekkorom óta aktív tagja vagyok a falu közösségének, egész életemben próbáltam megtalálni a hasznos és értékes kapcsolódási lehetőségeket másokhoz, a településhez. A legtöbbet pedig így, képviselőként, alpolgármesterként tehetem a Csömörön élőkért.
  – Az önkormányzati munkában elsősorban az oktatási, nevelési területet vezeti. Milyen kihívásokkal néz szembe ezen a téren Csömör?
  – Önkormányzatunk kiemelten kezeli a csömöri gyerekek nevelési, oktatási helyzetét. Az elmúlt két ciklusban számos feladatot elvégeztünk, így például bővítettük az óvodánkat, szülői igényre evangélikus óvoda is létrejött, az iskolánál, zeneiskolánál pedig számos fejlesztést végeztünk, és tesszük ezt ma is annak ellenére, hogy az önkormányzatok már évek óta nem diszponálnak az iskolák felett. Az előttünk álló időszakban több fontos fejlesztést is tervezünk.
   Az egyik legnagyobb, hogy idén megkezdjük a csömöri bölcsőde építését. Bár a faluban és a környéken több bölcsődével is ellátási szerződést kötöttünk, ezek megtartása mellett helyi, önkormányzati intézményünk is lesz hamarosan. Az iskola is bővítés előtt áll. Ebben az ügyben egy éve kezdtük meg a tárgyalást a tankerülettel, melynek eredményeként tavaly novemberben bejelentették, a Pest megyei tankerületi központban tizenhat köznevelési intézményt bővítenek majd, melynek része lesz a csömöri is, így 16 osztályteremmel egészül ki a jelenlegi iskolánk kapacitása.
  – Az intézmények fejlesztése mellett biztosítanak más támogatási formákat is a helyi gyermekeknek, diákoknak?
  – Természetesen. Az épület- infrastruktúra mellett az oktatás és nevelési munkát is fontos kiemelni. Így például az önkormányzatunk finanszírozza a helyi diákok erdei iskoláit, a külföldi testvértelepülésekre szervezett osztálykirándulásokat, valamint a nemzetiségi oktatást is.
  De számos más, a családok mindennapjait érintő támogatási formát is kidolgozunk, így a térségben nálunk a legsokrétűbb a gyermekeket, tanulókat segítő pályázat. Azaz, a kötelező előírásokon túl is számos támogatási lehetőséget nyújtunk, gondolok itt például az újszülöttek támogatására, a Bursa Hungarica állami ösztöndíjrendszerhez való csatlakozásunkra, de ide tartozik a középiskolai ösztöndíjpályázatunk, a nyelvvizsgadíj-támogatási rendszerünk, mely a második, harmadik nyelvhez nyújt segítséget, vagy az egyetemre járók ösztöndíjpályázata is.
Nagy büszkeség számunkra, hogy 2018-ban Családbarát önkormányzat címet kapott Csömör, melyet a Parlamentben vehettünk át. A díjat a Nagycsaládosok Országos Egyesülete alapította, és azoknak az önkormányzatoknak ítélik oda, amelyek elkötelezetten dolgoznak a generációk konstruktív együttműködése, együttélése érdekében.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez