Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658227
   « Vissza

Interjú Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselővel

 « Cikkek és hírek 
2020. április 17.
 

A legfontosabb feladatunk most a járvány megállítása mellett
a munkahelyek védelme!

Szatmáry Kristófot, a XVI. kerület országgyűlési képviselője nyilatkozott lapunknak a kormányzat gazdaságvédelmi programjáról, valamint azokról a fontos fejlesztéseinkről, amelyeket a jelen helyzetben is tovább kell folytatni.

kepfile

  – Egy pillanat alatt felforgatta az életünket a koronavírus-járvány. Az egészségünk mellett a gazdaságra is nagy veszéllyel jár a jelenlegi helyzet. Milyen tervei vannak a kormányzatnak, hogy talpon tudjunk maradni?
   – Az elmúlt 10 év arról szólt, hogy Magyarország gazdaságát egyenesbe hozzuk. Sikerült elérnünk, hogy az ország történetében példátlan gazdasági fejlődést produkáljunk. Olyan mértékben tudtunk munkahelyeket létrehozni, hogy tulajdonképpen elmondhattuk, hogy aki akart, azt tudott is dolgozni. Ez került most veszélybe, erre kell most megfelelően reagálnunk.                                                            

                                                   Minél szélesebb

                                                   körben meg fogjuk

                                                   védeni a munkahelyeket,

és legalább annyi új munkahelyet létre fogunk hozni, mint amennyit a vírus elpusztít.
  – Ennek érdekében az első lépések megtörténtek. A kormány elindítja a munkahelyvédelmi bértámogatást, amelynek keretében a munkák leállásának idejére a munkabért az állam 3 hónapig 70 százalékban átvállalja, de a kormány azt szeretné, ha a munkavállalók erre az időre is hasznos feladatokat végeznének a munkaadók érdekében. Ezt a célt szolgálják a már bevezetett és a további adókönnyítések és adminisztrációs egyszerűsítések. Csak ebben az évben ezek mintegy 380 milliárd forintos munkahelyvédelmi csomagot jelentenek.
   – A munkahelyteremtésre pedig legalább 800 milliárd forint központi támogatás jut az előttünk álló két évben, hogy minél hamarabb újra munkába állhassanak azok, akik most elvesztik állásukat. Többletforrásra számíthatnak a vírustól legjobban érintett, Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkező ágazatok. Azaz az építőipar, a közlekedés, a logisztika, az idegenforgalom, a kreatív ipar, az egészségipar, és az élelmiszeripar fejlesztési támogatásokban, adócsökkentésben részesül, kedvező hiteleket és tőkeprogramokat kap. Ezek több ezer milliárdos központi támogatást fognak jelenteni.
   – Nemcsak kormányzati szinten, de itt a kerületben is léptünk a helyi vállalkozások, így

                                                                     a helyi

                                                        munkahelyek

                                                        megóvása

                                                        érdekében is.

Ezek közé tartozik, hogy azok a vállalkozások és vállalkozók, akik az önkormányzattól bérelnek nem lakás célú helyiséget és a kormányrendelet szerint zárva kell tartaniuk, 100 százalékos bérletidíj-kedvezményt kapnak április, május és június hónapra. A veszélyhelyzet miatt korlátozott nyitvatartási idővel működő vállalkozások 50 százalékos bérletidíj-kedvezményt kapnak ugyanerre az időtartamra.

  – Az elmúlt években a családok kiemelt fontosságúak voltak a kormányzat számára. Ezen a területen milyen segítségre számíthatnak azok, akik nehéz helyzetbe kerülnek?
   – A legfőbb segítség, ha megvédjük a munkahelyeket, illetve minél hamarabb újakat hozunk létre. Erre megvannak a megfelelő elképzelések és a források, ahogy arról az előzőekben már szó volt. De említhetem például, hogy meghosszabbítottuk a gyermekgondozási díjra (gyed), a gyermekgondozást segítő ellátásra (gyes), a gyermeknevelési támogatásra (gyet), a gyermekek otthongondozási díjára (gyod) és a családi pótlékra jogosultságot, azaz ezek akkor is járnak a veszélyhelyzet idején végig, ha az azokra való jogosultság egyébként megszűnne. A hiteltörlesztési moratórium célja is az, hogy minél inkább segítsük átvészelni a nehéz helyzetet.
  – Az idősekről sem feledkezünk meg. Számos intézkedéssel igyekszünk könnyíteni a helyzetüket a járványhelyzetben,

                                                        és fokozatosan

                                                        visszakapják a 13.

                                                        havi nyugdíjat is.

Itt a kerületben létrehoztuk azt a segélyszolgálatot, amivel a 65 év felettiek biztonságát szolgáljuk. Eddig mintegy százötven személy teljes ellátása mellett, több mint hétszázan kapnak meleg ételt, és közel ugyanennyi embernek segítünk az Önkormányzat munkatársaival és önkéntesekkel bevásárolni, postai vagy éppen gyógyszertári ügyeket intézni. Fontos kiemelni azt is, hogy bevezetésre került itt nálunk egy ún. veszélyhelyzeti támogatás, amelyet azok a XVI. kerületi lakóhellyel rendelkező alkalmazottak kaphatnak, akik a 2020. március 11-i veszélyhelyzet kihirdetése után, a koronavírus-járvánnyal összefüggésben veszítették el állásukat. A támogatás maximális összege 57.000 forint havonta, amelyet az Önkormányzat Szociális Irodáján lehet igényelni.
   Az jól látszik, hogy a jelenlegi nehéz időszakunkon csak összefogással és együttműködéssel tudunk sikeresen túllépni. Emiatt bizakodó is vagyok, mert itt a kerületben például sokszorosan megtapasztalom személyesen is, hogy milyen ereje van az összefogásnak. Ezt köszönöm minden kertvárosinak és a kerület vezetésének, különösen Kovács Péter polgármesternek.
  – Bár a járványhelyzet lehet, hogy elhomályosít minden mást most, de biztosan vannak olyan ügyek, amelyek ebben a helyzetben is különös erőfeszítést, odafigyelést igényelnek.
   – A közlekedés az egyik ilyen, amely minket kertvárosiakat különösen érint. Sajnos veszélybe került ugyanis a HÉV-metró összekötésének az ügye. Mert bár mind a kormányzat, mind az előző fővárosi vezetés támogatta a projektet, Karácsony Gergely kampányígéretével szembehelyezkedve kihátrált belőle. Pedig az előnyök egyértelműek: csökkenő menetidő, korszerű vonalak, megállók és szerelvények, csökkenő átmenő autósforgalom a kerületünkön és mindezzel együtt csökkenő környezetszennyezés és kevesebb stressz!
   – A helyzet megmentése érdekében a miniszterelnök úrral is egyeztettem, majd Kovács Péter polgármester úrral közösen lobbizva elértük, hogy az eddig elkészült terveket

                                                      a kormány kérje

                                                      el a fővárostól, és

                                                      a folyamatot maga

                                                      a kormányzat

                                                      folytassa

– természetesen biztosítva a szükséges forrásokat is. Úgyhogy sikerült előmozdítanunk a főváros miatt holtpontra jutott HÉV-metró összekötést. 

kepfile

A Sugár Áruház előtti tér a HÉV-Metró összekötés látványtervén. A főváros helyett az állam vállalná a beruházást

   – A közlekedésnél maradva egy másik nagyon fontos dolog az utak fejlesztése, amit a Budapest Útépítési Program is segít. A Hév-metró fejlesztéshez képest itt szerencsére sokkal gördülékenyebben haladnak a dolgaink. A programot két évvel ezelőtt indítottuk el, hogy jó néhány évtizedes adósságot rendezzünk a fővárosiak felé, és az összes még meglévő belterületi utat leaszfaltozzuk. A program irányítójaként és a kerület országgyűlési képviselőjeként is jó látni, hogy jó ütemben haladunk itt nálunk. Ezért külön köszönet illeti az Önkormányzatot is a nagyszerű együttműködésért, amelynek eredményeként eddig 1,4 milliárd forint kormányzati támogatást sikerült a kerületünkbe hozni (és még legalább ennyi fog érkezni), így a program végére 18 kilométer új utat fogunk építeni. Az első ilyen utcát már tavaly májusban át is tudtuk adni. Azok a helyi források pedig, amelyek egyébként ezekre a fejlesztésekre lettek volna fordítva, azok így felszabadulnak és más helyi fejlesztéseket szolgálhatnak.
  – Sok más olyan ügyünk is van, amelyek folyamatban vannak, és amelyeket folytatnunk kell. Ezekről a mostani nehéz helyzetben persze kevesebbet beszélünk, de remélem, és erről meg vagyok győződve, hogy a kormányzati és mindannyiunk erőfeszítése és az összefogásunk eredményeként sikeresen túljutunk ezen. A legfontosabb most, hogy megőrizzük az egészségünket, és megvédjük az eddig elért gazdasági eredményeinket. Ehhez kérem a kerület lakóitól a türelmet, és mindenekelőtt a meghozott szabályok betartását! (P)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez