Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656055
   « Vissza

Új környezettudatos akciókat indított az önkormányzat Csömörön

 « Cikkek és hírek 
2020. május 15.
 

A karantén idején mindenkinek több ideje van a kerti időtöltésre, és a korlátozások miatt még inkább felértékelődött az a lehetőség, hogy saját kezünkkel termelhetjük meg családunk számára a zöldséget a veteményeskertben.

   A csömöri önkormányzat a nehéz helyzet e pozitív oldalát szerette volna megtámogatni a sikeresen lezajlott vetőmag akcióval. Onhausz Erzsébetet, a Népjóléti és Kulturális Bizottság, a Környezetvédelmi, Településfejlesztési és Sport Bizottság elnök-helyettese, környezetvédelmi tanácsnok így értékelte a kezdeményezést:

   – Az akció ötletét a rendkívüli helyzet adta, szerettük volna egy kicsit motiválni a lakosságot, hogy belevágjanak a veteményezésbe, bízunk benne, hogy most tavasszal azok is ültetgetnek, akiknek eddig erre nem volt idejük. Alapvető konyhai zöldség vetőmagokat lehetett igényelni, sárgarépát, fehérrépát, hagymát, borsót, retket, uborkát, cukkinit, babot, tépősalátát, spenótot. Ami az akciót illeti, sikeresnek mondhatjuk, több mint 600 csomag készült és került kiosztásra a sport kft. alkalmazottainak segítségével, javarészt lebomló zacskóban. A kertbarátok köre felajánlotta, hogy közösségi oldalukon szívesen adnak tanácsokat azoknak, akik csak most kezdték a kertészkedést, illetve meg fogjuk hirdetni a legszebb konyhakert és virágoskert játékos versenyét is.

kepfile

Az önkormányzat környezettudatos akciójának egyik eleme volt a március elején megtartott beporzók napi rendezvény, melyben a csömöri óvodások gyümölcsfákat ültettek

   Onhausz Erzsébet a komposztálási programról és a faültetésről is jó hírekkel szolgált:
   – A korlátozások ellenére folytattuk a komposztálási programunkat, komposztáló eszközökre lehetett jelentkezni, egyet fizet, kettőt vihet akció keretében. A programhoz tartozó előadást természetesen most nem tartottuk meg, de részletes tájékoztatót mellékeltünk a komposztálók mellé.

   – A kertművelés, veteményes mellett nagyon fontosnak tartjuk a közterületek fásítását. A beporzók napján az önkormányzat és civil közreműködők segítségével az óvodai dolgozók bevonásával gyümölcsfákat ültettünk el az óvodákban, a Laky parkba pedig közösségi cseresznyefa került, reméljük ennek a gyümölcsét majd a parkban játszó gyerekek, felnőttek élvezhetik. Ősszel a Procterrel közös akcióban 100 facsemetét fogunk elültetni, a település zöldítése, Csömör szebbé és élhetőbbé tétele töretlenül folytatódik!
   Mindezek mellett az önkormányzat a Csömöri Hírmondóban év elején elindított „Az én kertem, én Földem!” rovat mellett áprilistól a Csömöri Körtúra honlapon, és a https://www.facebook.com/csomorikortura/ oldalon cikksorozatot indított, melyben folyamatosan közölnek környezetvédelemmel kapcsolatos témákat, kezdve a helyi akcióktól, a természeti érdekességeken át a hasznos kert körüli tippekig, tanácsokig. A rovat cikkei a csomorikortura.hu weboldal Az én kertem, az én Földem! menüpontjára kattintva olvashatóak.


Csömör biztosítja a kistarcsai egészségügyi dolgozók szállását

kepfile

Az önkormányzat térítésmentesen felajánlotta a csömöri vendégházat a kistarcsai kórház egészségügyi dolgozóinak, melybe március 31-én meg is érkeztek az első orvosok, így jelenleg heten laknak itt, köztük két főorvos, négy nővér, valamint a csömöri összefogás szociális dolgozója. A szálláson a veszélyhelyzet idején folyamatosan fogadják az orvosokat, ápolókat. A vírushelyzet megszűnése után az önkormányzat által kialakított és működtetett vendégház mintegy harminc Csömörre érkező vendégnek nyújt majd kulturált szálláslehetőséget.


Arra kérik az időseket Csömörön, hogy boltba se menjenek

kepfile

Április közepétől Csömör hét nyitva tartó élelmiszerboltjánál reggel 9-12 óra között az önkormányzat megbízásából az óvodai munkatársak hívták fel a veszélyeztetett, 65 év feletti vásárlók figyelmét arra, hogy egészségük megóvása érdekében ne járjanak boltokba, hiszen a Szociális Alapszolgáltatási Központ minden szükséges bevásárolnivalót beszerez számukra, mint ahogy a postai ügyeket és a gyógyszertári beszerzéseket is megoldják. Az önkormányzat a boltok előtt az idősebb korosztály számára mosható maszkokat és gumikesztyűt adott át.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez