Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658209
   « Vissza

Önkormányzati fórumot tartottak az avarégetésről, komposztálásról

 « Cikkek és hírek 
2020. július 15.
 

kepfile

   A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) július 7-én a Csömöri Polgármesteri Hivatalban tartotta szakmai találkozóját az avarégetésről és komposztálásról. A fórumra, melynek apropója a 2021 januárjától életbe lépő országos rendelet, amely tiltja az avar és kerti hulladék égetését, Pest megye számos településéről érkeztek polgármesterek, önkormányzati képviselők és cégvezetők. A szakmai napot a TÖOSZ azzal a céllal rendezte meg, hogy azok az önkormányzatok, amelyek még nem vezették be önálló hatáskörükben a kerti hulladék és avarégetési tilalmat, megfelelő módon, a gyakorlatban már jól működő példák ismeretében készülhessenek fel a jövő évi országos tilalomra.

   A vendégeket dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ főtitkára köszöntötte, aki egyúttal felvázolta a legnagyobb hazai önkormányzati érdekképviseleti szervezetnek az új törvényi változásokhoz kapcsolódó javaslatát. Ezt követően Csikai Mária, a Jóügy Tanácsadó és Szolgáltató Kft. ügyvezetője egy nemzetközi levegőminőség javítást szolgáló projektet ismertetett, melyben a zuglói önkormányzat is részt vett. A fórum résztvevőit köszöntötte a településen élő dr. Bándi Gyula, jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes, „zöld ombudsman” is.

   Fábri István, Csömör polgármestere az önkormányzati környezettudatos programok (autómentes nap, Föld napja, Csömöri Körtúra, szelektív és alternatív hulladékgyűjtések, faültetési akciók, civil szemétszedési akciók, vetőmagakció stb.) ismertetése mellett kitért a szelektív hulladékszállításra, illetve a helyi lakossági komposztálási akciók fontosságára is.
Csömörön 2018 januárja óta tilos a kerti zöldhulladék és avar­égetés, mely tiltást az önkormányzat fokozatosan vezette be. Először a több napos égetési lehetőséget az ősztől-tavaszig tartó időszakban heti egy napra csökkentették. Mindezek mellett a lakossággal is intenzíven kommunikáltak, oktatási tartalmakat juttattak el számukra, melyben segítséget és információkat kaptak a lakók az égetés hátrányai­ról, a komposztálás előnyeiről és működéséről. Ezt követte az avarégetés teljes tiltása, amellyel párhuzamosan folytatódtak az alternatív lehetőségekkel kapcsolatos akciók, a komposztálás népszerűsítése a polgárok körében.

  Epres Csilla, a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője a lakossági komposztálást támogató önkormányzati program mellett ismertette Csömör zöldhulladék-kezelési gyakorlatait, melyben egyre nagyobb szerepet kap a település közterületeiről származó zöldhulladék helyben tartása, újrahasznosítása. Erre az egyik jó példa, hogy már egy ideje nem vásárol az önkormányzat anyagot az ágyások, termőföldek takarására, hanem a megvásárolt nagy teljesítményű darálógéppel felaprítják a gallyakat, nyesedékeket és azt terítik le. Sőt, az ágyásokhoz nem megfelelő minőségű fadarálékot a pataksétányon kialakított gyalogút vizesedő szakaszaira terítik le.
   A jelen lévők hosszas vitát folytattak a megoldási lehetőségekről. Fontos problémaként merült fel a nem mindig átlátható központi zöldhulladék-szállítás, amely egyúttal – kényelmes megoldást kínálva a lakosoknak – nem segíti elő a környezettudatos házi komposztálást. Komoly megoldandó kérdés szinte mindenütt a közösségi komposztálás, amelyre jelenleg szinte alig találni követendő gyakorlatot.

  A fórum végén az érdeklődők ellátogattak a csömöri Kossuth utca végi ökoparkba, a régi strandtérre, illetve megtekintették Szaniszló István, helyi kertbarát kör tag kertjét, ahol példaértékű módon alkalmazzák a komposztálást.
  A rendezvényen a térség önkormányzati vezetői közül többek között részt vett Tormay-Lesták Mária, Csömör alpolgármestere, Szász József, Budapest XVI. kerületének alpolgármestere, Bajkó Norbert, Gödöllő alpolgármestere, Horváth Tibor, Pécel polgármestere, Kókai-Dudinszky Anna Mónika, Abony alpolgármestere, Dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere, Adorján András, Leányfalu polgármestere, Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, Ay Zoltán János, Piliscsaba alpolgármestere, László Milán, Domony polgármestere, Szabó István, Őrbottyán polgármestere, Schüszterl Károly, Visegrád alpolgármestere és Szabó Viola, Szentlőrinckáta polgármestere.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez