Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658735
   « Vissza

5 év nyoma a XVI. kerületi ingatlanárakban

 « Portaszolgálat 
2020. október 7.
 

Hazánkban a lakóingatlanok áremelkedése már hosszú idő óta évről-évre tovább fokozódott. Úgy tűnik, hogy az idei év lesz a kivétel. Bár már a tavalyi évben elkezdődött az áremelkedés mérséklődése, idén ezt a koronavírus tovább fokozta. Így módosultak az ingatlanárak a XVI. kerületben is. A következőkben az Ingatlannet.hu mutatja be, hogy pontosan merre és mennyit változtak az egyes lakóingatlan-típusok átlagárai térségünkben.

5 éves visszatekintés a XVI. kerület ingatlanpiacán

Hazánkban az eladásra kínált ingatlanok többsége elkerülte azt a vírust kísérő általános áresést, amit nagyon sokan vártak. Az országos tendencia azt mutatja, hogy az elmúlt egy évben a családi házak átlagára még kis mértékben ugyan, de emelkedőben volt, a lakásárak viszont inkább stagnáltak.

Nem úgy, mint a XVI. kerület lakóingatlanainak éves árváltozása. 2019 augusztusáról 2020 augusztusára a családi házak átlagára – az országos tendenciának megfelelően – 500 ezer Ft/m²-ről 520 ezer Ft/m²-re emelkedett. Viszont a téglalakások átlagára 690 ezer Ft/m²-ről 810 ezer Ft/m²-re drágult, míg a panellakások átlagára 560 ezer Ft/m²-ről indult és 540 ezer Ft/m²-re csökkent.

Az elmúlt 5 év távlatában persze sokkal látványosabb a változás. 2015 augusztusa és 2020 augusztusa között a XVI. kerület valamennyi lakóingatlan-típusának átlagos négyzetméterár változása egy meredeken felfelé ívelő pályát írt le. Közülük a családi házakat csaknem kétszer drágábban kínálják eladásra most, mint öt évvel ezelőtt. A téglaépítésű lakások ezen időszak alatt egy 2,5-szeres ármelkedésen mentek keresztül.  A panelek átlagára pedig 1,5-szer lett magasabb.

kepfile 

A XVI. kerület szomszédságában is nagy a változás

Az 5 évvel korábbi ingatlanárak a XVI. kerület vonzáskörzetében is jóval alacsonyabbak voltak. Az Ingatlannet.hu közülük Kistarcsát, Nagytarcsát és Csömört vizsgálta meg közelebbről.

Mindhárom településen legalább duplájára emelkedtek a családi házak átlagárai. Csömörön volt a legkisebb drágulás, ahol a házak átlagára kétszeresre duzzadt. Pontosabban 2015 nyarának utolsó hónapjában 240 ezer Ft/m² volt az átlagáruk, 2020 augusztusában pedig már 470 ezer Ft/m².

Kistarcsán és Nagytarcsán viszont több mint duplájára nőttek az eladó házak kínálati árai. Kistarcsán egy csaknem 2,5-szeres drágulás után 470 ezer Ft/m²-re növekedett a családi házak átlagára. Nagytarcsán egy szintén ugyanekkora mértékű és irányú változás következtében egészen 510 ezer Ft/m²-ig kúszott fel a házak átlagos négyzetméter ára.

kepfile

Akár 3x nagyobb lakást vehetsz vidéken egy fővárosi árából

Ugyanannyi pénzből sokkal tágasabb otthonra tehetünk szert vidéken, mint Budapesten. 20 millió forint a főváros legdrágább kerületeiben csak egy minigarzonra futja. A keretösszegből a főváros külső kerületeiben már két minigarzont vagy egy dupla akkora alapterületű lakást lehet vásárolni. Az alacsonyabb árfekvésű kerületekben az átlagos négyzetméter árak pedig körülbelül a legdrágább megyeszékhelyek átlagos négyzetméter áraival egyeznek meg – derül ki az OTP Ingatlanpont elemzéséből.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez