Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28662604
   « Vissza

Sportdiplomata a Legendában

 « Cikkek és hírek 
2020. október 14.
 

kepfile

Győr Béla, a rendezvény főszervezője és Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke a Legendában

    A rocklegendák után a Magyar Olimpiai Akadémia is otthonra lelt a Legenda Sörfőzde Centerben. Legalábbis erre utal az a jel, hogy a MOA a tavalyi év után idén, szeptember 26-án ismét a sashalmi „gasztro- és kulturális centrumban” rendezte a Nemzetközi Olimpiai Gyűjtőtalálkozóját. Amely esemény a járványhelyzet miatt csak szűkkörű lehetett, hisz a határon túli gyűjtőket ezúttal nélkülözniük kellett a szervezőknek. Ennek ellenére közel harminc hazai sportrelikvia-gyűjtő azért csak összejött a Legendában. Ahol a szokásokhoz híven idén is egy illusztris vendég köszöntötte őket. Az Olimpiai Gyűjtőtalálkozót ugyanis első ízben Magyarország legmagasabb rangú hazai sportdiplomatája, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, az egykori háromszoros világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó, Kulcsár Krisztián is megtisztelte.
   – Örülök, hogy ebben a nehéz helyzetben is összejött ez a találkozó – mondta a MOB-vezető.     – A gyűjtők ugyanis azok közé tartoznak, akik ébren tartják az olimpiai lángot. Most sajnos egy olyan évben kell ébren tartaniuk, amikor a lángnak egy olimpián kellene lobognia. Mi, sportvezetők, meg vagyunk győződve róla, hogy jövőre lesz olimpia, és megint a sport lesz az, amely kibillenti ebből a krízishelyzetből a világot. Mint ahogy a történelemben már annyiszor megtörtént. Kívánom, hogy így legyen, és akkor majd jövőre néhány tokiói relikvia is gazdára találhat ezen a helyen.

    Kulcsár Krisztián szerint a hagyományőrzés az olimpiai eszme ápolásának, így a MOB-nak is kiemelt feladata.
  – 1997-ben a Testnevelési Egyetemen 17 ember határozta el először, hogy évente egyszer sportrelikvia-gyűjtőtalálkozót szervez – mondta Győr Béla főszervező, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára. – Az első rendezvény még csak hazai gyűjtőknek szólt, így nem is lett sorszámozva, azóta viszont mindig volt külföldi vendége a programunknak. A több mint két évtized alatt 8-10 országból több mint száz gyűjtő lett rendszeres résztvevője ennek az eseménynek. Nem mellesleg a kerületnek is nagy szerepe van a hazai gyűjtőmozgalom fellángolásában, ugyanis a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör korábbi elnöke, Borovitz Tamás és felesége, Marika is az alapítótagok között volt.

   A sorrendben 22. Olimpiai Gyűjtőtalálkozó a határzárak ellenére is nemzetközi tudott maradni (ezért kaphatott sorszámot). A kiállítók között ugyanis ott volt az angol Matthew Watson-Broughton is, aki jó pár évvel ezelőtt az Európai Labdarúgó Szövetség, az UEFA megbízásából tudósítani érkezett Magyarországra, ám olyannyira megszerette az országot, hogy végleg itt telepedett le.
   Rajta kívül ott volt még az idei gyűjtőtalálkozón az a Nagy Zoltán, aki maga is tagja volt a 17 fős alapítógárdának (idén Győr Bélán kívül már csak ő képviselte az alapítókat). Illetve dr. Németh Endre, a Testnevelési Egyetem Küzdősport Tanszékének vezetője is színesítette a programot, aki sporttémájú érméket és szobrokat hozott magával a Legendába.

  Miklós László, a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör főtitkára pedig ez alkalomra is gyártott egy ünnepi bélyegzőt, melynek üzenete a következő volt: „1920-ban – 100 éve – nem vehettünk részt az olimpiai játékokon”. Reméljük, ez a tragédia nem ismétlődik meg!

   Hóbor Béla, a kertvárosi Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöke is megtekintette a rendezvényt, és kihasználva a lehetőséget, a helyszínen megbeszélte Kulcsár Krisztián MOB-elnökkel, hogy október végén – ha a vírushelyzet engedni fogja – a legmagasabb rangú hazai sportdiplomata lesz majd a vendége a kerületi sportbarátok soron következő rendezvényének. (Október 28-án 17 órától az Erzsébetligeti Színházban.)
                                                                                                                                                     Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez