Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659026
   « Vissza

Ingyen házhoz jön a könyv!

 « Cikkek és hírek 
2020. december 9.
 

     Aki szereti a régi fotókat, képeslapokat, kíváncsi lakóhelyének múltjára, annak érdekes, tartalmas ajándék lehet a Kertvárosi Helytörténeti Füzetek sorozat több mint ötven kötete.

     Van köztük mozi- és kocsmatörténet, külön köteteket kaptak a művészek, fotóműtermek, díszpolgárok, egyházak, sportegyesületek, tűzoltók, a II. világháború helyi eseményei, a 16. kerület szobrok, emléktáblák, védett épületek. Összefoglaló művek születtek Mátyásföld, Rákosszentmihály, Cinkota, Sashalom községekről és nemrég Árpádföldről. Áruk 300-2500 Ft között mozog.
   Reprezentatív fotóalbumokat is találunk a 16. kerület elődközségeiről, mint a „Kerületünk épített világa”, a „Kerületünk története térképeken”, a „Képes híradás Budapest pereméről”, vagy a „Képeskönyv - Fényképészek Budapest peremén”.

kepfile

    A sorozat legújabb, 53. számát Széman Richárd jegyzi, akinek ez a 18. könyve. „Műkedvelők vademecuma, avagy játék és jótékonyság” címmel szórakoztató útikalauzt vehetünk kézbe. Azon eleinkről szól, akik a múlt század első évtizedeiben arra adták a fejüket, hogy – legyenek bár valójában hivatalnokok, orvosok vagy temetekezési vállalkozók – műkedvelő színészként szórakoztassák lakótársaikat. Ez számukra is jó mulatság volt, a darabkiválasztás, szervezkedés, szereptanulás, próbák színesítették a hétköznapokat. A vendéglők színpadain előadott műsorok bevétele pedig iskolák és templomok építését segítette.

   A könyvírást inspirálta egy hatalmas színházi fotóalbum, melyet a helytörténeti gyűjteménynek adományoztak Szlavkovszky Sándor leszármazottai. Ő 35 év alatt 77 darabot rendezett, 190-ben játszott, és ezekről naplót vezetett Rákosszentmihályon. Külön fejezetet kapott Szőke Sándor, a Nemzeti Színház művésze, aki korai nyugdíjazása után főként Mátyásföldön szervezett műkedvelő előadásokat. Szintén sok fotó maradt a cinkotai Malmos András hagyatékából, aki a községi mulatságokra rendszeresen írt és rendezett színműveket.
   A könyvet rengeteg újságidézet és fénykép színesíti, melyek sokszor mosolyra fakasztanak, hiszen vígjátékok teátrálisan beállított jeleneteit rögzítik.

    A könyvvásárlás a járványhelyzet idején picit nehezebb, mert a helytörténeti gyűjtemény a látogatók előtt zárva van, helyben válogatni most nem lehet. Ám a munkatársak dolgoznak, így a honlapról kiválasztott könyveket – előzetes telefonos egyeztetést követően – hétköznap 9.00-16.00-ig, pénteken 14.00-ig kiviszik a Veres Péter út 157. kapujához és ott átvehetők, illetve a 16. kerületben díjtalanul házhoz szállítják.

    A www.helytortenet16.hu honlapon a Kiadványok alcím alatt a könyvekről rövid leírások olvashatók. Információ: 36-1-604-8342, ugyintezo@helytortenet16.hu. Megrendelési határidő: december 14.



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez