Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657633
   « Vissza

Áll a bál a Cinkotai strand körül

 « Cikkek és hírek 
2021. február 17.
 

  A kerület szégyenfoltja lett mostanra az egykor szebb napokat megélt Cinkotai strand, ami Cinkotát egyenesen Garibaldival, az olasz szabadság hősével, a 48-as magyar szabadságharc támogatójával kapcsolja össze. A közelben eredő gyors forrás ugyanis a strand elődjeként egy nagyobb tóban állt itt meg, s később ez a forrás táplálta a strandot is.

kepfile

A Cinkotai strand egy régi képeslapon. A hatalmas területen ezerötszáz fürdőző is kényelmesen elfért

   Házassága révén Cinkota grófnője lett Batthyány Ilona, Beniczky földbirtokos felesége, az 1849-ben kivégzett első magyar miniszterelnök lánya. A kis patakot ő nevezte el Caprerának, amely sziget Garibaldi lakhelye volt.

kepfile

Kovács Péter polgármester február 11-én a főpolgármester levelében a kezében tartott sajtótájékoztatót, mellette Szatmáry Kristóf parlamenti képviselő és Szász József alpolgármester

  A 90-es években, Demszky városvezetése alatt akkora telekmutyik folytak a fővárosban, hogy az még talán Caprera szigetéről is látható volt. Akkor adták el potom pénzért a hatalmas méretű Cinkotai strandot magánbefektetőknek néhány tízmillió forintért. A problémát csak az jelentette, hogy a terület rekreációs célú övezeti besorolással rendelkezett, és ez nem tette lehetővé, hogy például nyomban lakóparkokat létesítsenek rajta.
  Az Építészfórumon fellelt képek szerint történtek bizonyos tervek a beépítésre. A képen például egy sportszálló tervei láthatóak, nagy-nagy vízfelületekkel (ami azokból a fúrt kutakból származna, amit a strand táplálására létesítettek, miután a Caprera-patak vize az alsóbb szakaszokon már jelentősen elszennyeződött).

kepfile

Sportszálló – a lehetséges beépítés látványterve

  A terület többször tulajdonost váltott, de egyikük sem tudott olyan beépítési elképzeléssel előállni, ami a zöldövezeti besorolás mellett biztosította volna az elvárt profitot. A terület közben teljesen elvadult, 30 éves fák nőnek az egykori strandmedencéből, a flóra és fauna a török időkben elnéptelenedett Alföldet idézi.
 Na de nem hiába lett megint baloldali vezetése a fővárosnak – hites urak lovagi szókkal ténykednek bőszen a kibertérben, főleg a Facebookon. Ami meg azon túl van, tiszta kacagány...
 Szóval a településfejlesztési koncepció tárgyalása folyt a Fővárosban, a kerület megkapta a tervezetet, amivel minden rendben volt. Aztán jöttek a civil kezdeményezések, melynek során a terület tulajdonosa (!) civilként (!) javasolta hogy ugyan sorolják már át a területet rekreációsból vállalkozói területté. Miért is ne – mondta a főváros, és átsorolta a tervezetben.
 Csak akkor került homokszem a baloldali olajozott gépezetbe, amikor ezt az átsorolást véletlenül észrevette a kerület polgármestere. Minden szinten megindult a tiltakozás, több sajtótájékoztatót is tartottak, ahol ellenezték a terület átminősítését.
  Az ügy téma lett a polgármester által indított kerületi konzultációban is – a lakossági vélemények mind szembe mentek a tervezett átsorolással, ami akár pláza építését is lehetővé tette volna a strand területén.
  Karácsony Gergely főpolgármester február 9-én levelet írt Kovács Péter polgármesternek. Ebben előbb részletesen elmagyarázza, hogy miért lett volna indokolt a terület vállalkozói övezetbe minősítése: a volt strand és környezete közlekedési szempontból jól megközelíthető, mindössze 500 méterre fekszik Cinkota történelmi településmagjától, ami egyébként központhiányos. A kerületi lakosok aggályait mérlegelve azonban úgy döntött a főpolgármester, hogy mégis maradjon meg az eredeti zöld­övezeti besorolás.
  A sajtótájékoztatón Kovács Péter bejelentette, hogy szerinte közösségi tulajdonba kellene venni a területet, és a fővárossal közösen megoldani a hasznosítást – ez jelentené a kérdés végleges megoldását.
                                                                                                                                                          Ferenci Zoltán

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez