Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656514
   « Vissza

Megvan a harmadik kertvárosi kvóta

 « Cikkek és hírek 
2021. február 17.
 

   Azt követően, hogy a Sashalmon élő Péni István sportlövő még 2019-ben megszerezte a tokiói kvótát, majd az árpádföldi kardvívó, Decsi Tamás még a világjárvány kirobbanása előtt a magyar férfi kardválogatott tagjaként kivívta az olimpiai részvétel jogát, egy újabb kerületi sportolónak sikerült „megváltania a tokiói repülőjegyét”. Ezúttal a Mátyásföldön élő egy gyermekes anyukának, a női vízilabdaválogatott centerének, Gyöngyössy Anikónak jött össze ez a bravúr. Annak a sportolónak, akinek már a sportpályafutása is regénybe illő, hisz vízilabdában – nagy valószínűséggel – ő az egyetlen, aki kapusként, majd mezőnyjátékosként is válogatott szintig, sőt világversenyen való részvételig jutott. Illetve Anikó az egyetlen gyakorló anyukatagja a mai női válogatottnak, így több szempontból is példaképe lehet a fiatalabb korosztálynak.

kepfile

A kertvárosi Gyöngyössy Anikó

  A magyar női vízilabda-válogatott még 2020 elején, a hazai rendezésű Európa-bajnokságon szerette volna megszerezni az áhított kvótát, amelyhez minimum döntőbe kellett volna jutnia a Duna Arénában. Ám, Anikóék akkor elbukták a spanyolok elleni elődöntőt, így lemaradtak az ötkarikás részvételről. (Mellettük szólva a csalódott csapatok mérkőzésén azért a bronzérmet legalább behúzták a hollandok ellen.) Ez a kudarc pedig azt jelentette, hogy a női pólósoknak egyetlen lehetőségük maradt az olimpiai részvételre, ha a márciusi trieszti pótselejtezős tornán legalább a döntőbe jutnak.
   A nehézségek azonban csak ezt követően jöttek. Előbb a világjárvány kirobbanásával, majd a sportélet leállásával, legvégül pedig az olimpia elhalasztásával kellett szembesülniük a lányoknak. Értelemszerűen a trieszti tornát sem rendezték meg 2020 márciusában, az új időpont sokáig bizonytalan volt, a nemzetközi szövetség végül úgy döntött, idén januárban kell lebonyolítani a tornát. Anikóék tehát közel egy évig izgulhattak, vajon összejön-e az áhított olimpiai részvétel.
 Az olasz kikötővárosban két négyes csoportban nyolc együttes küzdött a kvótát érő első két helyért. Az erőviszonyokat ismerve azonban már előre leszögezhető volt, a tokiói repülőjegyért a két csoport favoritjai, a hollandok és az olaszok, illetve a görögök és a magyarok fognak majd megküzdeni. Márpedig akkor az is előre kiszámolható volt, hogy a kvótáról ismételten majd egy elődöntő fog dönteni. Hogy éppen az olaszok vagy a hollandok ellen-e, az a pillanatnyi formától, az esetleges taktikázásoktól, azaz a csoportbeli teljesítményektől és helyezésektől függött.
Anikóék „bemelegítésképpen” 27-2-re verték Izraelt, majd 23-6-ra a kazahokat. Ezt követően jött a csoportrangadó a görögök ellen, amely meccsen a lányok alaposan ránk ijesztettek. Rossz játékkal ugyanis meglepetésre 8-5-ös vereséget szenvedtek a hellénektől.
  Sokan legyintettek ekkor, néhányan pedig már a csapatot is temették, ám Anikóék pontosan tudták, miért utaztak Triesztbe. Előbb a franciák elleni negyeddöntőben rázták meg magukat (20-7), hogy aztán készülhessenek az olaszok elleni sorsdöntő összcsapásra. Azok ellen az olaszok ellen, akik az elődöntőig veretlenek voltak, akik a torna házigazdái voltak, és ez még akkor is előnyt jelentett, ha ezt a sporteseményt is zárt kapuk mellett kellett lebonyolítani, és akik ellen az elmúlt években, évtizedekben számtalan nagy mérkőzést játszottak már. Az viszont garantálható volt, hogy eredménytől függetlenül ezt a meccset mindkét országban megemlegetik majd. Ilyen óriási téttel ugyanis csak ritkán bír egy elődöntő.
  A tét pedig ezúttal sokkal inkább az olaszokat nyomasztotta. Anikóék alaposan felkészülve rájuk az első perctől magukhoz ragadták az irányítást, hamar több gólos előnyt szereztek, amit végig tartani tudtak, az olaszok egész meccsen csak futottak az eredmény után, s mivel ez az előny a mérkőzés végéig kitartott, gyakorlatilag egy sima mérkőzésen (13-10) sikerült megszereznünk az áhított kvótát. Anikóék aztán a sikertől szárnyakat kapva a döntőben a hollandokat is megverték (13-11), amely mérkőzésnek már csak presztízsjelentősége volt.
  És ez a győzelem arra is rávilágított, a magyar női válogatott nem elégszik meg az olimpiai részvétellel, hanem mindenképpen éremért utazik majd Tokióba. Azért az olimpiai éremért, amellyel még „adósak” nekünk a női pólósok, bár az elmúlt három olimpián már csak egy hajszál választotta el őket a dobogótól (mindháromszor negyedikek lettek). Reméljük, Tokióban Anikóéknak sikerült majd fellépniük rá!
                                                                                                                                                               Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez