Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659206
   « Vissza

Isten veled, Susogó!

 « Cikkek és hírek 
2021. február 17.
 

   Újabb nagy egyéniségét veszítette el a magyar és a kertvárosi sportélet. Hosszú, türelemmel viselt betegséget követően életének 78. évében elhunyt Csatári József, a kétszeres olimpiai bronz-, valamint kétszeres világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes birkózó. A robosztus külső ellenére jellegzetes rekedt hangja miatt csak Susogónak becézett sportoló a közelmúltban, december 17-én töltötte be 77. életévét. Rákosszentmihály szülöttje volt, itt cseperedett fel, és innen indult birkózókarrierje is. Tanulmányait a Csömöri úti elemi iskolában (ma Szent-Györgyi Albert Általános Iskola) kezdte.
   – Egy ilyen öregdiák számára mindig megható esemény a régi iskolájába visszatérni. Én is így vagyok ezzel, de azt sem tagadom, csak ámulok, hogy az elmúlt hat évtizedben mennyit változott ez az iskola – mondta Susogó 2015-ben, amikor nemcsak ellátogatott, hanem rendhagyó osztályfőnöki órát is tartott egykori iskolájában. A történeteit akkor szájtátva hallgatták a szentmihályi gyerekek. Susogó azt még megérte, hogy szeretett iskoláját lebontsák (bár, erről, valószínűleg nem sok hír jutott el hozzá), ám a helyére épülő új iskola avatóján már nem tud majd ott lenni.

kepfile

   Csatári József kisdiákként a helyi sportegyesületben, az RTK-ban kezdett el focizni, majd atletizált, és talán Szentmihály másik szülöttje, Varjú Vilmos hatására a súlylökéssel is megpróbálkozott. 15 éves korától aztán a Kinizsi Húsosban kezdett birkózni. Emellett pedig hentes- és mészárosként dolgozott a Vágóhídon. 1963-ban került be a válogatottba, és 1965-ben igazolt az akkori topklubba, a Budapesti Honvédba.
   Tehetségét igazolva hat világversenyen sikerült érmet szereznie, ám klasszisát leginkább az bizonyította, hogy mindkét fogásnemben, szabad- és kötöttfogásban képes volt kimagasló teljesítményre – ezt pedig nem sok birkózó mondhatja el magáról. Csatári a szabadfogásúak 100 kg-os mezőnyében 19 egyéni és 21 csapatbajnoki címet szerzett, 11 évig volt válogatott, 1968-ban és 72-ben is bronzérmes volt az olimpián. Közben két világbajnokságon is ezüstérmet szerzett. Az egyiket, 1970-ben azonban nem kedvenc fogásnemében, hanem kötöttfogásban szerezte, mert neki kellett pótolnia a barátját és edzőpartnerét, a tragikusan fiatalon elhunyt kétszeres olimpiai bajnok és szintén kertvárosi kötődésű Kozma Istvánt. Sikeres pályafutása elismeréseképpen 2016-ban megkapta a Magyar Birkózó Szövetség Életműdíját.
   Susogó az utóbbi években súlyos betegséggel küszködött, tavaly az egyik lábát amputálni kellett. Ennek ellenére úgy tűnt, hogy sikerül felépülnie, ám állapota idén rosszabbra fordult, mely január végi távozásához vezetett.
   – Nagyon szomorúak vagyunk Józsi halála miatt – mondta Ancsin László, a Magyar Birkózó Szövetség kerületünkben élő elnökségi tagja és a KSE birkózószakosztályának vezetője. – Személyében nemcsak egy régi vágású, klasszikus birkózót, hanem egy rendkívül jó embert veszítettünk el. Amit ő tudott a birkózószőnyegen, azt csak nagyon kevesen tudták és tudják.

kepfile

   Csatári Józsefről 2015-ben egykori szentmihályi iskolájában, a Szent-Györgyiben tornatermet neveztek el, a kertvárosi birkózószakosztálynál pedig felmerült, hogy az erzsébetligeti birkózócsarnokot róla nevezzék majd el.
   Csatári Józsefet a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Birkózó Szövetség is saját halottjának tekinti.
                                                                                                                                               Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez