Helyi Hírek - Független folyóirat   2023.02.09. csütörtök
Abigél, Alex
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 26469894
   « Vissza

Ki az a Wéber Jancsi?

 « Cikkek és hírek 
2021. február 17.
   Az írás végén lesz a sluszpoén, miért is emlékeztek a szentmihályi lányok nagy szeretettel a később nevet változtatott és híressé vált Wéber Jancsira.
   A történet - sok más helybéli visszaemlékezésével együtt - megjelent az In memoriam 1944-1945 című könyvben. Az összeállítás hű képet fest arról, hogyan élték a hétköznapokat háború idején a gyerekek és fiatalok a hátországban, a 16. kerület elődközségeiben. A Kertvárosi Helytörténeti Füzetek 8. száma 2005-2007 között készült.

kepfile

   Deák P. Mária így emlékezett a lovagias Wéber Jancsira.
„Amikor véget ért a háború, mi középiskolás diákok voltunk. 1945-ben sokáig nem volt semmilyen tömegközlekedés, HÉV, busz vagy Beszkárt. Gyalog jártunk be a Zuglóban lévő iskoláinkba. Mi lányok nagyon féltünk, amikor a vasúti síneken kellett átmennünk, ahol a lerobbant tehervonatokon orosz katonák, német hadifoglyok és börtönökből szabadult bűnözők tanyáztak, hónapokig.
  Wéber Jancsi a barátjával, Málovits Sanyival megszervezte, hogy a mi házunk előtt gyülekezzünk reggelente, és egészen a Vakok Intézetében működő Damjanich tanítóképzőig kísérjenek bennünket (K. Évát, O. Magdit, P. Margitot, P. Máriát és Sz. Ilonát). Az iskolánkat 1944 szeptemberében telibe találta egy bomba, és a háború után, mivel a látássérült illetve vak gyerekek közül kevesen jöttek vissza, az épület első emelete lett a miénk.
Tanítás után a fiúk értünk jöttek, és hazakísértek minket. Wéber később nevet változtatott és Vámosi János néven híres énekes lett.”

 A Kertvárosi Helytörténeti Füzetek sorozat több mint ötven kötete megvásárolható a KHEK helytörténeti gyűjteményben: többek közt mozi- és kocsmatörténet, művészek, fotóműtermek, védett épületek, Mátyásföld, Rákosszentmihály, Cinkota, Sashalom és Árpádföld históriája. Áruk 300-2500 Ft között mozog, február 21-ig átlagosan 20%-os kedvezménnyel árusítják.

  A járványhelyzetben a honlapról kiválasztott könyveket – előzetes telefonos vagy emailes egyeztetést követően – hétköznap 9.00-16.00-ig, pénteken 14.00-ig átvehetik a Veres Péter út 157-ben, illetve a 16. kerületben díjtalanul házhoz szállítják.
 A www.helytortenet16.hu honlapon a Kiadványok alcím alatt a könyvekről rövid leírások olvashatók, árakkal. Információ: +36-1-604-8342, szervezo@helytortenet16.hu.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2023. február 08.
2023. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez