Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28654938
   « Vissza

Tíz lakás egy családi házban

 « Cikkek és hírek 
2021. március 16.
 

Polgármester álruhában

   Egy ingatlanközvetítő oldalán kezdték hirdetni a tíz lakást, amit egy Hermina úti családi házban alakítottak ki a tulajdonosok. A szokatlan hirdetés feltűnt az Önkormányzatban is, mivel a Kertvárosban nagyon régen nem lehet már ennyi lakást építeni egy telken, sőt idén olyan szabály lépett életbe, hogy egy építési telken már csak egy lakóegység alakítható ki: a tíz lakás ezért teljes képtelenségnek tűnt.

kepfile

   Kovács Péter polgármester, mint egyszerű érdeklődő, hívta a hirdetésben megadott számot, és érdeklődni kezdett, mi is van itt eladó, mert őt érdekelné valamilyen lakás. Az ingatlanos kedvesen odainvitálta a helyszínre – vitte magával a hivatal főépítészi irodájából az egyik kolléganőt, hogy valóban érdeklődő párnak látszódjanak az ingatlanközvetítő szemében. A helyszínen ki kellett tölteniük egy nyilatkozatot, hogy a megtekintés után, ha tényleg vásárolnak, akkor azt csak az ingatlanközvetítőn keresztül tehetik meg, majd következett az ingatlan bemutatása.

   A többszintes családi házban valóban tíz lakóegységet sikerült kialakítani, némi kompromisszumokkal. Négy lakás a szuterénben található, eléggé szűkösek, bár az ilyen lakhelyekre, az alacsony ár miatt igen élénk a kereslet. A többi hat lakás a felsőbb szinteken helyezkedik el: valamennyi rendelkezik saját vizesblokkal, és a közüzemi költségek elszámolása is megoldott műszakilag.

  Az ingatlan részeit, az önálló lakásokat úgynevezett osztatlan közös tulajdonként lehet megvásárolni, ami azt jelenti, hogy a vevő megveszi a teljes ingatlan arányos részét, a lakás és a kapcsoló területek használati jogával együtt.

   A polgármester feltette a kérdést az ingatlanközvetítőnek, hogy ez a lakás-kialakítás így szabályosnak tekinthető-e, de megnyugtatta, hogy ez így teljesen szabályos, nyugodtan meg lehet vásárolni. Másnap viszont telefonon elmondta, hogy ez a megoldás bizony azért kicsit benne jár a szürke zónában, ám az a tapasztalata, hogy az ilyen élelmes vállalkozók általában megtalálják az utat a kerület polgármesteréhez, és ez ebben az esetben is ugyanígy várható, tehát ne bizonytalankodjanak, ha tényleg meg akarnak venni egy lakást.

   Nos, ez esetben nem a vállalkozó találta meg az utat a polgármesterhez, hanem pont fordítva: a polgármester tört utat hatósági úton a vállalkozóhoz. A polgármesteri jogkörben alkalmazható jogszabály szerint a tulajdonos a városképvédelmi előírások szerint kötelezve lett az eredeti állapot helyreállítására, máskülönben (ismétlődően kiróható) milliós bírsággal kell szembenéznie – amit a házra is ráterhelhetnek. Ha tehát mindennek ellenére marad az eredeti állapot, akkor az ismétlődő bírságolás, és a a jelzálogok bejegyzése után már tényleg a polgármester gondja lesz az, hogy mit is csináljon ezzel a tíz szabálytalan kis lakással... (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez