Helyi Hírek - Független folyóirat   2023.02.08. szerda
Aranka, Jutocsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 26469754
   « Vissza

Környezettudatos élet Csömörön

 « Cikkek és hírek 
2021. május 12.
 

kepfile

   Sittgyűjtés (Archív fotó)

A csömöri önkormányzat számtalan környezettudatos lakossági akciót szervez annak érdekében, hogy megőrizhesse a település kivételes természeti értékeit. Így például a lakosok bevonásával szemétszedési és faültetési akciókat szerveznek, komposztáló és esővízgyűjtő edényeket osztanak, illetve alternatív hulladék leadási akciókat tartanak.

Civil szemétszedési akció

   Több mint tíz éve ezelőtt hirdette meg először a külterületi civil szemétszedési akciót a Csömöri Civil Egyesület és az önkormányzat, amelyhez évről évre 12–15 civil és egyházi csoport csatlakozik rendszeresen. A szemétgyűjtéshez a Községgondnokság biztosítja a zsákokat és a kesztyűket, illetve ők szállítják el az összegyűjtött szemetet, többször helyi cégek segítségével, az akcióval járó szabályos szemételszállítás és lerakás költségeit pedig az önkormányzat fedezi.

kepfile

Civil szemétszedés

Az idén márciusban megtartott akció során a járványügyi szabályok betartása mellett kisebb csoportokban szedték a civil csapatok, egyházi közösségek a szemetet a falu külterületi részein. Idén is sok szemét gyűlt össze, de jóval kevesebb, mint a korábbi években.

Faültetési akciók

   Az elmúlt években számos faültetési akció zajlott a településen, amelyben az önkormányzat képviselő-testületének tagjaink kívül a Csömöri Civil Egyesület is rendszeresen részt vett. Másfél éve pedig egy országos kezdeményezéshez kapcsolódóan újabb lelkes csapat alakult 10 millió FA Csömör néven, akik a falu határában már több helyen végeztek faültetési akciókat az önkormányzat együttműködésével.

Közös gondolkodás

  Az önkormányzat kezdeményezésére lakosok, környezetvédelmi szakemberek, lelkes környezetvédők bevonásával létrejött a környezetvédelmi munkacsoport, amelyben az önkormányzat témába vágó fejlesztéseit, elképzeléseit vitatják meg a lakosokkal. A munkacsoport azzal a céllal jött létre, hogy összegyűjtse a környezetünk megóvása mellett elkötelezett embereket, és szívesen részt vesznek a közös gondolkodásban.

Szeresd a kerted akciók

  Az önkormányzat évek óta sikeresen működteti a komposztáló akcióját, amelynek során az önkormányzat biztosítja a komposztáló edényeket a lakosoknak, idén pedig esővízgyűjtő-edényeket is igényelhettek a helyi lakosok. A csömöri kertek minél jobb hasznosításáért tavaly és idén is meghirdették a vetőmag akciót, amely szintén díjmentesen juttatott zöldségmagokat a lakosokhoz.

Alternatív hulladék­gyűjtési akciók

   Az önkormányzat a helyi lakosok számára évente több alkalommal szervez ingyenes hulladéklerakási lehetőséget, melynek során a lakóknak lehetőségük van a sitt, autógumi, nikecell és elektronikai hulladékok díjmentes lerakására. Az akciók során, előre meghirdetett időpontban községgondnokság telephelyére szállíthatják be és adhatják le díjmentesen a különböző hulladékokat a csömöri lakosok.

Házak előtti faültetési akciók

  Népszerű a minden ősszel meghirdetett, a házak előtti faültetések népszerűsítésére létrehozott kezdeményezés, melynek során Csömörön évek óta igényelhetnek a lakók facsemetéket, melyet az önkormányzat biztosít díjmentesen számukra.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2023. február 08.
2023. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez