Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28774422
   « Vissza

Francia focisuli a Kertvárosban

 « Cikkek és hírek 
2021. szeptember 15.
 

Újabb Decsi siker

   Decsi András vívóedzővel a tokiói olimpiát követően egy jót beszélgettünk. A témánk azonban nem Szilágyi Áron történelmi triplázása, illetve a magyar férfi kardcsapat bronzérme volt, amely 25 év után az első ötkarikás érem volt ebben a szakágban, hanem a labdarúgás.
   Beszélgetésünk napján a Puskás stadionban magyar – angol világbajnoki selejtezőt rendeztek éppen, de mi nem erre a meccsre és nem a brit focikultúrára, hanem Franciaországra fókuszáltunk. A Kertvárosi Vívó SE ugyanis ezen a nyáron egy, a profiljától eltérő szenzációval rukkolt elő: egy francia alapokra épülő labdarúgószakosztályt alapított.
   – Nincs ebben semmi rendkívüli – mondta az árpádföldi mesteredző -, azt a szellemiséget, amit mi a vívásban képviselünk, a futballba is át lehet ültetni. Ezt pedig szeretnénk is bebizonyítani.
   A történet úgy kezdődött, hogy András fia, Martin is sportolni szeretett volna. Ő azonban a nővérével, Lindával ellentétben nem a páston, hanem a futballpályán érezte jól magát. András tehát fogta nyolcéves fiát, és levitte az egyik kerületi klub fociedzésére.
   – Egy évig jártunk a tréningekre, és vártuk türelmesen, mikor kezdődik már el a gyerekek technikai képzése. Ám az csak váratott magára. A vívóteremben ugyanakkor megtanultuk, hogy az alapokat korán kell lerakni, mert ha azok hiányoznak, a későbbiekben nem lesz mire építkezni.

   Így jött az ötlet, hogy a KVSE mintájára egy focisulit is el lehetne indítani a kerületben.
   – Még Kínában ismerkedtünk meg James Zhou Yunjie-vel, aki szép lassan családi barátunkká vált.
   (Közbevetőleg: Decsi András 2005-2015 között tíz évig Ázsiában, Hongkongban, Kínában és Szingapúrban edzősködött. Volt szövetségi kapitány, volt klubedző is. Ezt a munkáját csak Szilágyi Áron londoni olimpiai bajnok kérésére fejezte be, hogy aztán hazajöjjön, és a kiváló magyar kardvívót újabb két olimpiai bajoki címhez segítse.)

  – James 2016-ban megvásárolta a francia Auxerre csapatát, amely számunkra, magyar szurkolók számára is ismert, köszönhetően annak, hogy ott játszott többek között Burcsa Győző és Kovács Kálmán is. Ez utóbbi játékos tagja volt az 1991-es bronzérmes együttesnek is. Ma az AJ Auxerre a másodosztályban szerepel csak, ám az egyesületnek kitűnő akadémiája van, és erre építkezve remélhetőleg hamar (akár már idén) visszajutnak az első osztályba. Egyszóval tavasszal egy baráti beszélgetésen felvetettem James-nek az ötletemet, ő meg rögtön bátorítani kezdett. Én persze, akkortájt még az olimpiával voltam lefoglalva ezért egy kis időt kértem tőle.
Így történt, hogy a Kertvárosi Vívó SE-nek már júliusban megalakult a labdarúgó-szakosztálya, ám az érdemi dolgok az olimpia utánra maradtak.
   – Tamással kimentünk Auxerre-be, ahol James és a klub vezetősége fogadott bennünket. Megmutatták nekünk a klubot, elmondták a felépítését, működését, mi pedig megosztottuk velük a terveinket. Ezt követően megállapodást kötöttünk, melyben lefektettük, hogy az edzőinket továbbképzik majd a saját módszereikből; hogy francia edzők jönnek majd hozzánk kurzusokat, bemutató edzéseket tartani; hogy a csapataink évente több alkalommal is náluk edzőtáboroznak majd; hogy marketing- és módszertani hátteret biztosítanak a szakosztály működtetéséhez; s hogy a felszerelések terén is segíteni fognak. A gyerekeink pedig olyan mezekben fognak játszani, melyen a KVSE és az Auxerre címere egyszerre szerepel majd.

kepfile

Csoportkép az Auxerre stadionjában

kepfile

Decsi András a megállapodással, ami tartalmazza, hogyan
veszik át a francia edzésmódszereket a Kertvárosi
Auxerre Focisuliban

   Ez azért is lesz fontos, mert az új szakosztály már szep­tembertől Kertvárosi Auxerre Focisuli néven kezdi meg a működését.
  – A félreértés elkerülése végett az edzéseket nem mi, vívóedzők fogjuk majd tartani. Ehhez egy stábot szerveztünk, akiket Varga István labdarúgóedző és Schmidt Attila technikai vezető koordinál majd. Mi a nevet, a szellemiséget és a szakmai nívót biztosítjuk a szakosztály számára. A cél, hogy ne tömegsport-bázis, hanem egy versenysport szakosztály legyünk, ahonnan versenyzői mentalitással rendelkező képzett játékosok kerülnek majd ki. Őelőttük pedig az Auxerre révén a francia piac is lehetőség lesz.

  – Az edzések egyelőre két helyszínen, a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola-i és az erzsébetligeti (strand melletti) műfüves kispályákon lesznek. Ez utóbbi helyszínen zajlanak majd az egyéni képzések, melyre nagy hangsúlyt kívánunk helyezni. De már dolgozunk a nagypályás edzéslehetőségeken is. A 8-9 éves gyerekek számára heti három, a kisebb, 5-7 évesek számára pedig heti két alkalommal tartunk edzéseket.

   A KVSE első korosztálya, az U10-es már nyár közepe óta épülget. Ezek a gyerekek már olyan szinten vannak, hogy Bozsik-tornán is szerepelhetnek. Szeptemberben már ilyenre is sor kerül.

   A Decsi-történet tehát újabb fejezetéhez érkezett, amely ha csak feleannyira lesz majd sikeres, mint az eddigiek voltak, már megérte belevágni. Azonban Decsi Andrást (illetve a többi Decsit, édesapját, Istvánt és testvérét, Tamást) ismerve, biztosak lehetünk benne, hogy a KVSE ifjú labdarúgói a focipályán ugyanolyan elszántak és eredményesek lesznek majd, mint a Mátyásföldi Vívópalotából kikerült kardvívók.
                                                                                                                                                                Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez