Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657057
   « Vissza

Hogyan áll a HeMo ügye?

 « Cikkek és hírek 
2021. szeptember 15.
 

Nagytarcsa életét hosszú ideig az itt állomásozó helyőrség határozta meg, és az is természetes volt, hogy nekik van művelődési házuk. A helyőrség megszüntetése után a község próbálta használni a Helyőrségi Művelődési Otthont, a HeMo-t, de az nagyon lepusztult állapotban volt. A honvédség 2016-ban adta az épületet az önkormányzat tulajdonába, de elegendő pénz híján nem valósulhatott meg a teljes felújítás.

   2019-ben a Nagytarcsa határában működő LBV Inert Kft. közérdekű felajánlást tett az önkormányzat felé, miszerint 140 millió Ft + Áfa összegért vállalja a HeMo épületének felújítását, amihez maga biztosít kivitelezőt. A kivitelező az épület felmérése után jelezte Rimóczi Sándor polgármester felé, hogy az összeg nem fedezi a 390 nm-es éttermi rész felújítását.

kepfile

Életfa a terasz felől a nagytarcsai Helyőrségi Művelődési Otthon, a HeMo hátsó oldalán, melyet megtekintett legutóbbi látogatásán Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára Rimóczi Sándor polgármester társaságában

    A polgármester tárgyalásokat folytatott (az ugyanazon tulajdonosi körhöz tartozó) Gigant Moda Kft-vel arról, hogy a cég saját pénzből elvégzi a felújítást, majd ezt az összeget úgymond lelakja: tehát bérleményként hasznosítja a felújított éttermi részt, és a bérleti díjat leszámítják az általa végzett felújítás összegéből.
  Erről született egy megállapodás, mégpedig pár héttel a 2019-es önkormányzati választások előtt. Az előző képviselő-testület lelkesen támogatta a HeMo felújítását, így a polgármester aláírta a felújítással vegyes bérletről szóló szerződést. A választások során viszont egy vele szemben teljesen ellenséges testületi többség került be, akik a legkülönfélébb módon próbálták ellehetetleníteni a polgármestert, és ez több területen sikerült is nekik. Ha testületi döntésre nyújtja be a megállapodást, azon-nyomban megfúrták volna a felújítást. A szerződést tehát megpróbálta titokban tartani, bár a kivitelező is érezhette, hogy itt erősen megváltoztak az erőviszonyok, és hosszú ideig neki sem látott az éttermi rész felújításának.
   Bár a testületi erőviszonyok időközben változtak, de közel egy éve többségi döntés született az önkormányzat feloszlatásáról. Ez éppen a pandémia második hullámának elején történt, és ahogy növekedett a járványveszély, úgy lett hirtelen teljhatalma a polgármestereknek, mivel a törvény betiltotta a testületi üléseket, és helyette kinevezte egyszemélyi döntéshozónak a polgármestert. Ekkor nekilendült a HeMo éttermi részének felújítása, és az 2020 decemberére be is fejeződött.

 Ekkor a polgármester módosította az eredeti szerződést: részletezték a cég által elvégzett munkákat, meghatározták a bérlet (pontosabban az albérletbe adás) határidejét és a bérleti díjat. A Gigant Moda szerzett is albérlőnek egy pizzériást, aki nyomban birtokba vette a konyhát, előfizetéses étkezést biztosított, és úgy tűnt, hogy minden rendben van.

   Csakhogy a módosítás feltárta az eredeti szerződés létét, és azt ellenzéki kezek szakszerű fegyverré formálták. Az nem volt kétséges, hogy testületi döntés a felújítás ilyetén megrendeléséről nem született, tehát törvényességi felülvizsgálatért folyamodtak a Kormányhivatalhoz. Ott megvizsgálták az ügyet, és kijelentették, hogy egy épület felújítása a polgári jogi ügyletek sorába tartozik, a Kormányhivatal az Önkormányzati Törvény betartására ügyel, tehát nekik ehhez nincs hatáskörük.

   Ekkor vette kézbe a dolgot Holló Krisztián, a polgármester-választás nagy vesztese, aki így gondolt revánsot venni Rimóczin. A törvényességi felügyelet ügyét elvitte egészen a Miniszterelnökségig, ott panaszolta be a Kormányhivatalt, hogy nem hajlandó a testületi felhatalmazás nélkül elvégeztetett felújítás ügyével foglalkozni. A Miniszterelnökség illetékes államtitkára tehát utasította a Kormányhivatalt, hogy ügyfél kérésének eleget téve mégis vizsgálják meg a felújítási szerződés jogszerűségét.
   A Kormányhivatal eleget is tett a felsőbb utasításnak: kiadták a törvényességi felhívást azzal, hogy várják arról a jelenlegi testület döntését. Érdekes módon a levél végére odaidézték a hasonló képviseleti ügyekben hozott bírósági döntéseket, felhíva ezzel a figyelmet arra, hogy a polgármester a szerződéskötéshez szükséges képviseleti jogot akár szóbeli megbízással, de például ráutaló magatartással is megszerezhette.

   Ez a törvényességi felhívás nagy találatnak számított az ellenzéki oldalon, ment is az örömujjongás a közösségi médiában. A vesztes polgármesterjelölt még azt is megengedte magának, hogy javasolja: Rimóczi fizesse ki saját zsebből a HeMo felújítását, a beépített csöveket, vezetékeket pedig bontsa ki, és vigye haza. Érdekes, ha egy dühtől elvakult embernek nem tűnik fel, hogy amit mond, milyen szélsőségesen közösségellenes: tényleg kezdjék szétbontani a gyönyörűen felújított művelődési házat...?
  A polgármester oldalán viszont meghallgatásra talált a képviselet megszerzéséről szóló állásfoglalás: valaki megkeresett három képviselőt az előző testületből, akik nyilatkozatot adtak ki arról, hogy tudtak a szerződésről, és azt szóban támogatták is. Egy huszárvágással meglett tehát a polgármester felhatalmazása a felújítás megrendelésére. Ezt be is küldték a Kormányhivatalba, de ott közölték, hogy rendben, de a testületi ülést mindenképpen meg kell tartani, és a kérdésről szavazni kell. Viszont kiderült az is, hogy lehet bármilyen a szavazás eredménye, a dolognak nem lesz semmilyen következménye, mivel a Kormányhivatalnak polgári jogi ügyekben tényleg nincs illetékessége.

   A huzavona miatt a testületi ülésre végül augusztus 31-én került sor. A polgármester – mivel róla van szó – eleve kizárta magát a szavazásból, és ha a támogatói mind mellette is szavaznak, 3:3 arányban nem lehet pozitív döntést hozni. Ezért tehát az egyszerűség kedvéért mindenki nemmel szavazott, megspórolva ezzel pár tucat gyalázkodó kommentet a Facebook-on.

   Majd’ kihagytam az események sorából, hogy időközben a pizzéria bezárt: a vendéglátós hölgyet lépten-nyomon feljelentették, még a kocsija gumijait is kiszurkálták, tehát inkább feladta. A felújítást végző cég is úgy döntött, hogy inkább nem ad bérbe semmit, és elszámolt a polgármesterrel: a teljes felújítás nettó 11 millió forintjába került a falunak.

  Mostanában a szakhatóságok járják a HeMo-t: legutóbb tűzvédelmi szakemberek voltak, akik elsősorban a tűzcsapot hiányolták. De mintha a szerencse kezdene rámosolyogni erre a nehéz sorsú épületre: találtak egy tűzcsapot a közelben, így nem kell tízmilliókért tűzivíz-medencét építeni az udvarra.
  Az épületbe a nyugdíjas katonák és a szlovák önkormányzat már beköltözött, és rövidesen megnyílik a nagyközönség előtt is, de csak akkor, ha megérkezik minden szakhatósági engedély. Utána viszont ez lesz Nagytarcsa új közösségi színtere.
                                                                                                                                                    Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez