Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658846
   « Vissza

A Kertvárosban kötelező az oltás

 « Cikkek és hírek 
2021. november 10.
 

Az önkormányzat alá tartozó dolgozóknak

 A Kertváros polgármestere november 2-i intézkedése alapján minden önkormányzati intézményben dolgozónak december 20-ig kötelező felvenni a védőoltást (ez természetesen az első dózisra vonatkozik, de az intézkedést csak az tartja be, aki határidőben a második oltást is megkapja).

 Ez az intézkedés vonatkozik a XVI. kerületi Polgármesteri Hivatal dolgozóira; az összes önkormányzati bölcsőde és óvoda dolgozóira; a Corvin Művelődési Ház, a Helytörténeti Központ és a Napraforgó Gyermekjóléti Szolgálat dolgozóira.
 A polgármesteri intézkedés nyomán az illetékes vezetők az oltási kötelezettséget kiterjesztették a következő önkormányzati intézményekre is: Területi szociális Szolgálat; Kerületgazda Szolgáltató Szervezet; Gamesz; Rákosmenti Mezei Őrszolgálat. Ugyanez vonatkozik az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokra is: Sashalmi Piac, REHAB16 (szociális foglalkoztató) és az uszodák.

kepfile

A szociális foglalkoztatóként is működő Rehab 16 kft-nél szinte mindenki vállalja az oltást

   A polgármesteri intézkedés ugyan nem tér ki az oltásellenesség következményeire, de az kiolvasható a hatáskört biztosító kormányrendeletből: aki határidőig nem veszi fel az első oltást, kap további 15 nap gondolkodási időt, majd utána fizetés nélküli szabadságra küldik, egy év után pedig megszüntetik a munkaviszonyát. A rendelet arról is gondoskodik, hogy az emiatt fizetés nélküli szabadságon lévők státusza megduplázódik, és oda szabadon lehet felvenni oltással rendelkező dolgozókat.
  Az egészségügyi személyzetnél elsőként bevezetett kötelező oltás egyáltalán nem járt elvándorlással: minden egészségügyi dolgozó felvette az oltást a Kertvárosban. A jelentősen nagyobb létszámra kiterjedő intézkedés vélhetően több konfliktussal jár.

   Kovács Péter polgármester lapunknak elmondta, hogy a polgármesteri hivatal dolgozói két kivétellel be vannak már oltva. Polgármesterként felvállalta a felelősséget, és biztos abban, hogy a járványveszélyben igazi megoldást az oltások felvétele jelent. (Amikor a beoltottság igazolására került volna sor, kiderült, hogy verbálisan többen vannak beoltva, mint valóságosan, úgyhogy a helyzet december 20-ig még változhat a polgármesteri hivatalban...)
 Érdeklődtünk az önkormányzat alá tartozó intézményeknél, milyen visszhangja van az intézkedésnek. A Kerületgazda 120 dolgozója közül a többség régen be van oltva, van, aki húzódozik az oltástól, majd decemberre kiderül, mit döntött. Az uszodák személyzete szinte kivétel nélkül oltott, hiszen rendszeres a találkozás a vendégekkel. A bölcsődéknél szintén nem várható probléma, néhány óvodában előfordult, hogy a betegségen már átesettek nem oltatták be magukat, mert magas immunanyag-szintet mértek náluk. Ez viszont nem elég, a rendelkezés kimondottan az oltást írja elő – itt is decemberre derül ki a reakció. Az 50 fős Rehab 16 kft-nél a többség már be van oltva, egy valaki nem vállalja az oltást egyelőre – de itt ez marginálisnak tűnő kérdés, mivel egy eléggé zárt, ügyfélforgalommal nem rendelkező munkahelyről van szó.
  Az internet népe több tucatnyi kommentben mondott véleményt a polgármesteri döntésről. Az ellenzők elsősorban az egyéni szabadság megsértését vetették fel, de hát járványban az egyéni szabadságjogok bizony sérülnek. A többség támogatta a kötelezést, a legtöbben viszont azon keseregtek, hogy milyen rémesen unalmas ez a kilátástalan küzdelem a vírussal. (F)



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez