Helyi Hírek - Független folyóirat   2023.02.09. csütörtök
Abigél, Alex
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 26469954
   « Vissza

A Reformátorok terén

 « Cikkek és hírek 
2021. november 10.
 

kepfile

  A Kertvárosban létesült a Reformátorok tere, ami Közép-Európa legnagyobb reformációs emlékműve.
 A középkorban a katolikus egyháznak, élén a pápával, óriási hatalma volt. A pápa egyetlen rendelkezésével uralkodót tudott buktatni: kiátkozta, és közzétette, hogy az alattvalóknak nem kell sem engedelmeskedni, sem adót fizetni neki.
  A hatalom rombolja az erkölcsöket, s bizony volt olyan időszak a középkorban, mikor az emberek úgy vélték: Ha meg akarod rontani a gyermekedet, add papnak. Mátyás királyról feljegyezték, hogy országjárása közben hírét vette: egy pap nem hajlandó egy meghalt gyermeket eltemetni, mert a család nem tudta előteremteni a papnak járó pénzt. Nagy királyunk sajátos módon fejezte ki elégedetlenségét: két sírgödröt ásatott, két koporsóval, egyikbe a gyermeket tették, másikba befektették erővel a renitens papot, rászegezték a koporsófedelet, s mindkettőt rendben elföldelték (a papot aztán kiásták a helybeliek, miután a király eltávozott).
 Husz volt az első egyházi reformer, aztán Luther, majd Kálvin. A népszerű sorozat, a Kisvárosi doktor azzal a képpel kezdődött, amelyen látszott Wartburg vára: miután Luthert a pápa kiátkozta (és emiatt bárki megölhette volna), a német lovagok ebbe a várba rejtették. A reformátorok az emberek lelki szabadságának első hírnökei voltak, jelentősen megelőzve a francia forradalmat. Kétszáz év telt el különféle vallásháborúkkal, mire Európa országaiban elfogadott lett a vallási pluralizmus.
 Cinkota szlovák telepesei a török kiűzése után úgy vállalták az ideköltözést, ha szabadon gyakorolhatják lutheránus vallásukat. Ebben nem is volt hiba, bár olyan időszak is volt a falu életében, hogy a földbirtokos az evangélikus templom kapujába istentisztelet előtt két botos hajdút állított, és mindenkinek végigvertek a hátán, aki a templomba belépett (a katolikus templom előtt nem álltak botos hajdúk).
 Hosszú az az út, amit az emberiségnek végig kell járnia, s ennek egy szakasza volt a reformáció. Hit küzdött hit ellen, s ki gondolta volna, hogy ez hozza létre a hitehagyott világot. Van mire emlékezni a Reformáció Emléknapján a Reformátorok terén… (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2023. február 08.
2023. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez