Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658331
   « Vissza

Csak megépül a Rózsa utca…

 « Cikkek és hírek 
2022. február 15.
 

kepfile

   A Rózsa utca jelkép. Az egyike azon fővárosi utaknak, amelyek valamiféle politikai tisztogatás áldozatai lettek még 2019-ben. A Karácsony Gregely vezette baloldali fővárosi vezetés egyik első intézkedése volt, hogy a jobboldali vezetés alatt maradt fővárosi kerületekben leállította a korábban betervezett utak megépítését.

  A Rózsa utca felújítása addigra már nagyon előrehaladott állapotban volt. A kerület saját forrásból elkészítette a terveket, kiírták a közbeszerzést a fővárosban, és mire jött az új baloldali vezetés, már el is kellett volna kezdeni az útépítést. Ehelyett jött a bojkott a fővárosból, ami Rózsa utcán kívül a cinkotai Magtár utcát is érintette: 2024-ig egyik utat sem fogja felújítani a főváros.

  Fővárosi szinten ezt a döntést megváltoztatni eléggé reménytelen lett volna, ráadásul hamar el is fogyott ott a pénz. Kormányszinten viszont rájöttek, hogy az ilyen igazságtalanságot orvosolni politikailag is helyes lépés, és amint a gazdaság kezdett kikeveredni a járvány okozta visszaesésből, forrást biztosítottak a főváros által bojkottált útépítésekre. Ezt maga Gulyés Gergely miniszter jelentette be 2021-ben, a Magtár utca mentén megtartott sajtótájékoztatón.

  Miután fővárosi kezelésű utakról van szó, onnan kell megkérni minden szükséges engedélyt. Azzal nem lehet vádolni Karácsonyékat, hogy soron kívül megadtak volna minden szükséges engedélyt, de végül sikerült mindent beszerezni, és így február elején megindulhatott a hányatott sorsú Rózsa utca felújítása.

  Az útépítés a Budapesti úttól indul, és a teljes útszakasz felújításra kerül a Csömöri útig. Az első szakasz a legfontosabb. A magasabban fekvő sashalmi területek, a Thököly út és a Pirosrózsa közötti rész csapadékvize a Budapesti útig egy nagyátmérőjű csapadékcsatornában érkezik. Innen viszont egy sokkal kisebb átmérőjű csatornarendszer lett kiépítve (még évtizedekkel ezelőtt), s így nagyobb esők esetén a feltorlódott víz elönti a környéket. A Csillag utcától a csapadékcsatorna már megfelelő méretű, és a Rákosi út felújítása során a csatornát elvezették a Rózsa utcáig – ezt a két szakaszt fogják majd összekötni egy megfelelő átmérőjű csőszakasszal, így megszűnik majd az évtizedes csatornaprobléma.

kepfile

kepfile

   Az útépítésre 610 millió forint kormányzati támogatást kapott a XVI. kerület. A közműépítésen túl megújul a teljes útburkolat, a járdák és a kocsibehajtók pedig díszburkolatot kapnak.

kepfile

   Az útépítést sajtótájékoztatón jelentették be február 7-én a Rózsa utca és a Nefelejcs utca sarkán, melyen részt vett Kovács Péter polgármester, Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő, valamint az érintett területek két önkormányzati képviselője, Dobre Dániel és Szatmáry László. Szatmáry Kristóf szerint egy valódi mérföldkőhöz érkezett a XVI. kerületi útfelújítások sora, hiszen ez esetben a munkálatokat a kerületi önkormányzat – Magyarország Kormányának támogatásával – a Fővárosi Önkormányzat helyett végezteti el.

kepfile

   Megkezdődött a Veres Péter út szervizútjának átépítése is, ami a Veres Péter úttal párhuzamosan halad a HÉV-sínek túloldalán. Az építők szakaszosan végzik el a felújítást, a Katóka utcától indulnak, s mint látható, díszburkolatos járdát építenek, s megújul a köztes zöldfelület is. A felújítást a Kormány finanszírozza.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez