Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663403
   « Vissza

Hatalmas potenciál az e-kereskedelemben

 « Cikkek és hírek 
2022. március 11.
 

Az e-kereskedelem egyike a leggyorsabban fejlődő gazdasági ágazatoknak. A hazai online piac éves növekedése 15-20 százalék közé tehető, de a koronavírus-járvány által meghatározott 2020-as esztendőben elérhette a 45%-ot.

A globális e-kereskedelmi piac dinamikus növekedésével kell számolni – mondja a megkérdezett marketingszakértő. Noha mindannyian tanúi vagyunk a gazdasági ágazatok sérülékenységének, – elég csak a pandémiára, az orosz-ukrán konfliktusra vagy a pénzpiaci változásokra gondolni, – az online kereskedelem előretörése feltartóztathatatlannak látszik. Egyes kutatások szerint a globális e-kereskedelem 2025-ig képes megtartani a 10% feletti bővülési ütemet.

Ennél is fontosabb prognózis lehet, miszerint a globális e-kereskedelem részesedése 2025-ben elérheti a 25%-ot, vagyis minden a teljes kiskereskedelmi forgalom mintegy negyede az online térben valósul meg.

Adott a kérdés, hol tart a magyar piac a régió és a kontinens szereplőihez képest. Noha tagadhatatlan a leszakadás a nagy népességszámmal rendelkező nyugati államokhoz képest, a magyar e-kereskedelem a régió egyik legsikeresebb piaca; a közép-kelet-európai régióban egyértelműen a cseh, illetve a lengyel piac számít meghatározónak, mögöttük a magyar és a román sikerek a leghangosabbak.

A megkérdezett marketingszakértő szerint azonban nem könnyű feladat a különböző piacok összehasonlítása. A lakosságszámában alig nagyobb Csehország mintegy háromszor több webáruházzal rendelkezik és az összesített bevételek tekintetében is megelőzi a magyar piacot. 

A megkérdezett szakértő szerint az e-kereskedelemben minden piacon megfigyelhető egyfajta „fejnehézzé válás”; a tőkeerős piacvezető szereplők képesek finanszírozni a folyamatosan növekvő költségeket, az új belépő mikrovállalkozások számára ez jelentős nehézséget okoz. Európa piacain évente 10 százalékot meghaladó ütemben növekednek az ügyfélszerzési költségek, vagyis minden évben legalább ennyivel kell többet fizetni egy új vásárló megszerzését szolgáló marketingeszközre. Emiatt még a tőkeerős szereplők is arra kényszerülnek, hogy az erőforrásaikat inkább a vásárlók megtartására és minőségibb kiszolgálására összpontosítsák.

Egyes szereplők a szolgáltatásfejlesztés felpörgetésével igyekeznek minél jobb felhasználói élményt biztosítani. Ennek eredményeképpen született meg az Easybox csomagautomata hálózat. Az automatákat elsősorban bevásárlóközpontokban, forgalmasabb közlekedési csomópontokon, benzinkutakon és szupermarketek parkolóiban telepíti az eMAG és az Extreme Digital. Kutatások szerint a csomagautomatás vásárlások esetén a legmagasabb az elégedet vásárlók aránya.

kepfile

Bár a futáros házhoz szállítás a legnépszerűbb átvételi mód, a GKI Digital kutatása szerint 2020-ban csaknem minden harmadik internetes vásárló kipróbálta már a csomagautomatás átvételt is. Utóbbi különösen népszerű a budapesti felhasználók körében, ahol már minden második online vásárló vett már át rendelést automatából, míg a megyei jogi városokban 44 százalékuk tett ugyanígy. Az átvevőautomatákat a legnagyobb arányban (38 százalék) 18 és 49 év közötti vásárlók használják – tudjuk meg a vállalat által publikált sajtóközleményből.

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez