Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28661638
   « Vissza

Az országgyűlési választások helyi eseményei

 « Cikkek és hírek 
2022. március 15.
 

Az Ellenzéki összefogás úgy tekintett a mostani választásokra, mint az igazság pillanatára: a szavazólapon a terveik szerint egyetlen ellenzéki jelölt állt volna szemben a Fideszes jelölttel. Ehhez képest a XVI. kerületet lefedő 13. sz. választókerületben összesen nyolc jelöltet vettek nyilvántartásba.

  SIKERESEN gyűjtötte össze az aláírásokat a Fidesz és az ellenzék jelöltjén kívül a Civil16 elnöke, az Iszomm elnöke, a Mi Hazánk, a Kétfarkú Kutyapárt, a Megoldás Mozgalom és a NÉP nevű kamupárt jelöltje. Az aláírásgyűjtésben sikeres szervezetek a Helyi Választási Bizottságnak nyújtották be az ajánlóíveket, melyeket azután tételes ellenőrzésnek vetettek alá. Az alapelv az, hogy addig ellenőrzik az íveket (akármennyit is adtak le), hogy meglegyen legalább az 500 aláírás, a többi pedig nem kerül ellenőrzésre.
   Az ellenzéki Vajda Zoltán még a gyűjtés első napján leadta az íveket, szám szerint 144-et, ebből 79-et ellenőriztek, s az azon lévő 586 aláírásból 553-at találtak érvényesnek, tehát nyilvántartásba vették. Szatmáry Kristóf 250 aláírt ívet adott le pár nappal később, s az érvényes 508 aláírással őt is nyilvántartásba vették. Schaffer Viktor (független, a Civil16 elnöke) 81 ívet adott le, Bojti Bence (Kétfarkú Kutyapárt) 98 ívet, Zsidró László (NÉP) 114 ívet, Szanyi Tibor (Iszomm) 94 ívet.
   Nagyné Hollósi Évánál (Mi Hazánk) rezgett a léc: mind a 91 leadott ívet fel kellett dolgozni, ebből 88 volt érvényes, ezeken végül találtak 508 elfogadható ajánlást (mondjuk egy nap még lett volna a továbbgyűjtésre). Dr. Stelli-Kis Sándor (Megoldás Mozgalom) vélhetőleg nagyon sokfelé gyűjtögethette az ajánlásokat, mert rekordszámú, 277 db ívet adott le, ebből 112 íven ellenőriztek 827 ajánlást, s a rontottakat kizárva jött össze végül 543 érvényes ajánlás.

kepfile

Plakáttorlódás a Sashalmi piacon – április 3-án nyolc jelöltből választhatunk

   AMINT MEGVOLTAK a jelöltek, a választási bizottság megtartotta a sorrend kisorsolását (szigorúan nyilvánosan, a pártok által delegált tagok jelenlétében). Fortuna kegyéből az alábbi szavazólapi sorrend született:
   1. Dr. Szanyi Tibor
   2. Bojti Bence
   3. Schaffer Viktor
   4. Szatmáry Kristóf
   5. Dr. Zsidró László
   6. Dr. Stelli-Kis Sándor
   7. Nagyné Hollósi Éva
   8. Vajda Zoltán

  Ezután az elveszett ajánló ívek miatti bírságok kiszabásával foglalkozott a választási bizottság. A Kétfarkú Kutyapárt jelöltje nem tudott elszámolni két elveszett ajánlóívvel, ívenként ezer forintja bánta (ez most nagyon olcsó lett, mert négy éve még tízezer forintot kellett fizetni ívenként). A Megoldás Mozgalom 19 ezret fizetett, Szanyi Kapitány egy ezrest, mint a Normális Élet Pártja, a Mi Hazánk mozgalomnak 12 ezer forintja bánta 12 ajánlóív elveszítését.

  A VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG ebben az időszakban igen fontos szerepet játszik, ide kell minden kifogást benyújtani, egyúttal őrködik a választások és a kampány tisztasága felett. Érdekes módon elsőre a bizottság nem fogadta el a körzet egyéni képviselőjelötjeinek szavazólapját, mivel megállapította, hogy két jelölt emblémája 1-1 mm-el nagyobb a többi pártlogónál, és ez sérti a válaszási törvényt. A logókat helyreigazították, így most már törvényes a 13. evk. szavazólapja.

kepfile

Választási kifogásról szavaz a Helyi Választási Bizottság

  A VÁLASZTÓKTÓL is érkeztek kifogások a választási bizottsághoz. Mostantól már minden ügyfélkapuval rendelkező választó rendelkezésére áll az a lehetőség, hogy a központi rendszeren át ellenőrizze, kinek az ajánlóívén találhatók meg az ő adatai. Ebből jó esetben ki lehet szűrni azt, ha valakinek az adatait jogosulatlanul használták fel.
   Több ilyen bejelentés is érkezett a választási bizottsághoz. Érdekes, hogy egyetlen beadvány sem felelt meg a szigorú formai előírásoknak, ezért emiatt valamennyit elutasította a bizottság. Az Országos Választási Bizottság viszont arra utasította a helyi bizottságokat, hogy ha hamisított aláírásról kapnak bejelentést, akkor azt továbbítsák a rendőrségre, ahol ki tudják nyomozni a körülményeket.
   Mióta az egri volt polgármesterjelöltre a bíróság hamisított aláírások felhasználása miatt két év börtönbüntetést szabott ki (négy évre felfüggesztve), azóta a választási csalást eléggé komolyan veszik a rendőrségen. Az úgynevezett kamupártok megszokott módszere, hogy a nagy pártok kirakott íveit (amit éppen aláír valaki) titokban lefényképezik, és az azon lévő adatokat a saját íveikre másolják, majd odahamisítanak egy aláírást. Szívesen felhasználják az előző választásokon gyűjtött ajánlásokat, s így történhet meg, hogy halottakat is találni az ajánlók között. Sajnos a választási ellenőrző rendszert nem készítették fel ennek kiszűrésére: ha egy halott ajánló adatait viszik be, csak annyit közöl a rendszer, hogy az ajánlás érvénytelen. A halottak és a hamisított aláírások kiszűrésére csak a rendőrségi nyomozás képes.
   VAJDA Zoltán a 2018-as választások alkalmával lebukott néhány hamisított ajánlással, s emiatt rendőrségi eljárás indult ellene. Lefoglalták az ajánlásait, és tételesen végigellenőrizték azokat. Kiderült, hogy ha a hamisított aláírásokat kivonják, akor nem is lett volna meg az induláshoz szükséges 500 ajánlása. Vajda az eljárás során azzal védekezett, hogy fogalma sincs, hogyan kerültek hozzá a hamisított ajánlások, mert általa ismeretlen személyek is gyűjtöttek neki – így aztán megszüntették vele szemben a nyomozást. Tán emiatt mostanra annyit változott a rendszer, hogy minden ajánlóívre fel kell írni annak a személyi számát, aki az ívet kezeli – és ha hamisítás fordul elő, ezt a személyt vonják felelősségre. Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy a most felmerült hamisított aláírások felhasználásának lesz-e büntetőjogi következménye, mert tényleg illendő lenne már komolyan venni a Választási Törvény előírásait. (Ferenci)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez