Helyi Hírek - Független folyóirat   2023.01.28. szombat
Károly, Karola
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 26372480
   « Vissza

Megújult a református templom

 « Cikkek és hírek 
2022. április 12.
 

kepfile

  A Baross Gábor utcai református templom régóta esedékes bővítése és felújítása alkalmából tartottak hálaadó istentiszteletet április 10-én, virágvasárnapon. Az ünnepi istentiszteleten igét hirdetett Balogh Zoltán püspök, ünnepi köszöntőt mondott Szloboda József esperes, Veres Sándor főgondnok, Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő és Ács Anikó alpolgármester.

 Bíró Botond, a mátyásföldi református egyházközség lelkésze számolt be az egy évvel ezelőtt kezdődött munkálatokról. A templom bővítésére már korábban is jelentkezett igény, hiszen sokszor a híveknek csak állóhely jutott. A Dunamelléki Református Egyházkerülettől korábban ígéretet kaptak arra, hogy ha elkészíttetik a terveket, akkor 65 millió forint (állami) támogatásra számíthatnak a felújításhoz. A tervek elkészültek, és a megígért támogatást a hívek áldozatos adományozása további 20 millió forinttal megnövelte.
 A megálmodott bővítést Kamaszné Fodor Ildikó és Kamasz József tervezők vetették papírra, az engedélyeztetésben az önkormányzattól is kaptak értékes segítséget. A bontási-építési munkák 95 százalékát Hullán Botond építési vállalkozó, mint a Bécsi70 kft. vezetője végezte embereivel, akik többségében kárpátaljáról származnak. Egy évvel ezelőtt, április 12-én egyetlen nap alatt ürítették ki a templomot, és adták át a munkaterületet a bontási-építési munkálatokhoz.

  A munka heti hat napos munkarendben, folyamatosan történt, volt mindig ember és anyag, felügyelet és irányítás, és 118 munkanap után múlt év szeptemberére a felújítás 95 százalékban be is fejeződött. Az istentiszteletek ezidő alatt a gyülekezeti ház udvarán lettek megtartva, 20 istentiszteletből csak kettőnél kellett a házba bemenekülni az eső elől, a többit Isten szabad ege alatt zavartalanul sikerült megtartani.

kepfile

Bíró Botond lelkipásztor a mátyásföldi református gyülekezet új templomának hálaadó istentiszteletén. A képen látható a jobboldali bővítés és az új karzat

   A bővítés alapterülete 30 négyzetméter, de ez a karzattal együtt 70 ülőhelyet biztosít a meglévő 200 férőhely mellé. A teljes tetőjavítás is megtörtént a toronysisakkal együtt. Megvalósult a tetőszerkezet kijavítása és az új rész egybekapcsolása – ez volt a legnehezebb feladat. Új villámvédelmi rendszer épült, az oldalbejárat akadálymentesített lett, hőszigetelték a külső falakat, a lábazatot kijavították.
   A teljes belső felújítás is megtörtént, tűzálló gipszkarton burkolat készült, belső festés, padlóburkolat csere történt. Felújították a nyílászárókat, valamint újakat is beépítettek, felújították és kiegészítették a villamos hálózatot. Kicserélték a légtechnikai berendezéseket, amelyek fűtést és hűtést is biztosítanak napenergia felhasználásával, így a templom fűtése költségmentessé vált a gyülekezet számára. Felújították és újrafestették a padsorokat.
 Sok munkát a gyülekezet tagjai és támogatói adományozásként végeztek el, például a fémkorlátokat és kapaszkodókat egy péceli pünkösdi lelkipásztor-lakatos készítette adományként. A Covid időszakban elkezdett online istentisztelet-közvetítések rendszere is stabilizálódott mostanra, és kisebb-nagyobb fennakadásokkal rendben működik, ebben szintén a gyülekezet tagjai nyújtottak segítséget. Minden közreműködőt néven nevezve mondott köszönetet a munkákért Bíró Botond lelkipásztor – kiemelve, hogy ehhez a munkához nyilván hathatós égi támogatás is társult.
   Az ünnepi istentisztelet a gyülekezeti házban szeretet-vendégséggel folytatódott.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2022. december 07.
2023. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez