Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656078
   « Vissza

Mit nyújt a felújított szakrendelő?

 « Cikkek és hírek 
2022. április 12.
 

kepfile

Kovács Péter polgármester, Kiss Marianna igazgató, Kásler Miklós miniszter és Szatmáry Kristóf parlamenti képviselő az ünnepélyes átadáson

   A március 18-i ünnepélyes átadás utáni héttől működik a felújított és kibővített Jókai úti Szakrendelő. Az átadáson részt vett Kásler Miklós EMMI miniszter, és beszédet is mondott a szalagátvágást megelőzően. Nagy meglepetésre fejből sorolta az országos és kerületi adatokat. Elmondta, hogy a 2017 előtti években a vidéki kórházak magas színvonalúra fejlődtek, és a fővárosi körzet lemaradását az Egészséges Budapest programmal igyekeztek ellensúlyozni. A 700 milliárdos programból 54 milliárd jutott 32 szakrendelő felújítására, ezek mindegyike folyamatban van, vagy befejeződött, mint itt a XVI. kerületben.

1150 beteg naponta

  A miniszter elmondta, hogy a szakrendelőhöz négy gondozó is tartozik, s ezek együttesen évi 250 ezer beteget szolgálnak ki. Ha a laborszolgáltatásokat is hozzávesszük, akkor ez már 300 ezer beteget jelent évente, ami napi átlagban 1150 beteg ellátását jelenti. Nagyon fontos, hogy az épület megfelelő diagnosztikai eszközökkel legyen felszerelve, illetve fontos az informatikai háttér, mert az teremti meg a diagnózisban és a terápiában a gyorsaság lehetőségét. A felújítás értelme, hogy szolgáljuk a betegeket, az itt dolgozóknak pedig megfelelő körülményeket teremtsünk – fejezte be az ünnepségen mondott beszédét a miniszter.

Nőtt az alapterület

 Hogy olvasóink képet kapjanak a hatalmas változásról, dr. Kiss Marianna igazgató segítségét kértük. Mint megtudtuk, a felújítás és a bővítés összesen 5776 négyzetmétert érintett, ebből az oldalsó épületekre került 2,5 szint 1592 négyzetméter. Nagyobb területet kapott a kardiológia, a gasztroenterológia, a belgyógyászat-diabetológia, a nőgyógyászat és az urológia .

  Új szolgáltatásként megjelenik a mammográfia. Új egynapos sebészeti részleg került kialakításra mintegy 360 négyzetméteren két kórteremmel, hat ággyal modern, anaesthesiára alkalmas műtővel és központi sterilizálóval.
A gazdasági és személyzeti osztály, valamint az igazgatás a korábbi külső telephelyről az oldalszárny 2. emeletére került, így könnyebb a napi munkavégzés, és nem kell a dolgozóknak másik telephelyre menniük személyes ügyeik intézése esetén. Az orvosi ügyelet a melléképület földszintjére került- külön bejárattal a Csenge utca felől. Napközben a főépület felől is megközelíthető, így a kerületi sürgős ellátás zökkenőmentesebb lesz.

kepfile

Az egynapos sebészeten éves szinten mintegy 250 műtéttel többet lehet végezni. Az egynapos sebészeti részleg jelenleg már teljes kapacitással működik

  A megnövekedett alapterületen új rendelők is létrejöttek, ezek a következők: kardiológia + 2 rendelő, urológia + 1 rendelő, gasztroenterológia + 1 rendelő + fektető, + betegmosdó, nőgyógyászat + 1 rendelő, bekerült a foglalkozás-egészségügy + 1 rendelő, diabetológia + 1 rendelő, mammográfia és mamma UH + 2 rendelő, + az egynapos sebészet + az orvosi ügyelet területe, + két egyéni és kiscsoportos foglalkozásra alkalmas tornaterem, + két gyógymasszázs helyiség, a fizikoterápia + két kezelőhellyel bővült.

Nagyobb egészségügyi kapacitás

  Hogy hány új orvos dolgozik a szakrendelőben, azt nehéz meghatározni, mert sok orvos részállásban dolgozik, és ha hetente egyszer jön az rész státusznak és nem egy orvosnak számít. Főállású dolgozókban számolva ez kb. 10 orvost és 10 szakdolgozót jelent. A 24 órás orvosi ügyeleten napközben + egy orvos teljesít szolgálatot.
A kapacitás-növelésre utal, hogy több szakmában óraszám bővítés történt: + 78 szakorvosi és 180 nem szakorvosi óraszám bővítés történt vagy történhet. Az egynapos sebészeten éves szinten kb. 250 műtéttel többet lehet végezni. Az egynapos sebészeti műtő jelenleg már teljes kapacitással működik.

 A kapacitás­többlethez szükséges orvosok és szak­dolgozók felvétele folyamatban van. A mammográfia engedélyeztetési eljárása szintén folyamatban van, várhatóan májusban indulhat ez a szolgáltatás a felújított szakrendelőben. (Ferenci Zoltán)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez