Helyi Hírek - Független folyóirat   2023.02.04. szombat
Ráhel, Csenge
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 26426141
   « Vissza

Mohamed Aida olimpiai kálváriája

 « Cikkek és hírek 
2022. május 11.
 

   Április 26-án a hétszeres olimpikon (háromszoros negyedik helyezett), világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok, Universiade-győztes tőrvívó, Mohamed Aida volt a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör vendége a mátyásföldi Erzsébetligeti Színházban. És aki személyesen is jelen tudott lenni az eseményen, az megerősítheti, ez volt az egyik legjobb – és mindenképpen a legtöbb érzelmet felvonultató – program az idén 15 esztendős civil szervezet életében. Köszönhetően a rendkívül bájos és nagyon csinos sportoló őszinteségének és nyíltságának.

kepfile

Mohamed Aida az Erzsébetligeti Színházban Hóbor Bélával, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnökével

   Aidát mérhetetlenül sok bántás érte 2021-ben. A tokiói olimpia előtt a csapattársai megtámadták azt a döntést, mely szerint a szövetségi kapitány a női tőr szakág vezetőjével szembe menve az akkor ranglista második helyezett Mohamed Aidát is betette a csapatba. Abba az együttesbe, melyből a női tőr szakág vezetője a 2019-es sikertelen budapesti világbajnokságot követően „örökre” kitette őt.
  A döntés, illetve a női tőr csapat médiában történő felháborodása rendkívül nagy hullámokat kavart. Sokan „láthatatlan kommentekben” estek neki Aidának, és azzal vádolták, hogy kitúrta egyik csapattársát a válogatottból. Mindezt azért, hogy 45 évesen is kijuthasson az olimpiára.
   A kétgyermekes családanya rendkívül nehéz körülmények között készült fel pályafutása hetedik olimpiájára. Nem elég, hogy 45 évesen is tartani tudta a lépést a 30 évvel fiatalabbakkal, nem elég, hogy emiatt a gyerekeitől kellett sokat távol lennie, még azt is meg kellett élnie, hogy a csapattársai látványosan kiközösítették őt. Tokióban annak a veszélye is fennállt, hogy a tartaléknak nevezett Aida egy másodpercet sem fog majd vívni, amit a szövetség vezetése is méltatlannak tartott volna.
  Ennek hatására a szakvezetés a 45 éves, világversenyeken 16 érmet szerzett sportolónőt az Egyiptom elleni hetedik helyért zajló mérkőzés utolsó körében végül becserélte. Aida tehát ezzel az egyetlen (5-5-re végződött) asszóval lett hétszeres olimpikon, ám amit ezért el kellett szenvednie, azt nem tette zsebre.
  – Köszönöm, már jól vagyok – mondta Aida a Varjú-esten. – Az olimpia után próbáltam kiengedni, csak a családomra, az engem szerető emberekre koncentrálni, és sikerült is feltöltődnöm. Már elkezdtem az edzéseket, szerencsére a vívás is egész jól megy, ezt néhány kisebb versenyen már bizonyítani is tudtam. A komolyabb megmérettetések azonban még csak most jönnek, világkupák, esetleg Európa-bajnokság, majd a kairói világbajnokság. Ezeken szeretnék majd jól vívni.
   – Nem gondolkodom nagy távlatokban, csak a közvetlenül előttem álló feladatokra koncentrálok, így azzal sem foglalkozom még, hogy Párizsig már csak két esztendő van hátra. Azzal viszont tisztában vagyok, nekem mostantól még az eddigieknél is többet kell majd nyújtanom versenytársaimnál, mint a tokiói olimpia előtt, ha szeretnék még valamit elérni a sportban.
 Mohamed Aida 2021-ben nem emelte fel a szavát az őt ért igazságtalansággal, támadásokkal és méltánytalanságokkal szemben, április 26-án azonban már kendőzetlen őszinteséggel beszélt akkori lelkiállapotáról. De ugyanilyen őszinteséggel mesélt a pályakezdéséről, mesteréhez, Solti Antalhoz fűződő 36 esztendős kapcsolatáról, a soha nem ismert arab édesapjáról, a Kanadában élő férjéről – akivel évente csak pár hónapot tud együtt lenni –, a nemzetközi vívósportba történő berobbanásáról, és az ötkarikás élményeiről – nem kihagyva a 2008-as pekingi botrányt, melynek nem ő volt a főszereplője (hanem egy Franciaországból honosított vívó), ám amely ügy a női csapat érmébe került. És őszintén mesélt saját kálváriájáról is, elsőszülött gyermeke rendkívül ritka genetikai betegségéről, a Williams-szindrómáról, amely történet – érthető módon – többször is könnyeket csalt a szemébe.
   – Senki nem tudja, hogy akkor, amikor mindenki azzal volt elfoglalva, hogy miért én lettem az olimpiai csapat tartalékja, engem egy másik sorscsapás is ért. Olivia lányomat ugyanis eltanácsolták addigi általános iskolájából, mondván, neki nem integrált, hanem szegregált oktatásra lenne szüksége. Ezzel persze sem én, sem ő nem tudtunk megbékélni, és addig jártunk utána, míg találtunk egy normál általános iskolát, amely befogadta őt. Egy olyan helyet, ahol Olívia is nagyon jól érzi magát.
Másfél órát tölthettünk együtt Aidával, és ez a másfél óra pillanatok alatt elrepült. A közönség sokszor döbbenten hallgatta a történeteket, hogy aztán vastapssal köszönje meg Aidának azt a mérhetetlen energiát, amelyet a 45 éves kétgyermekes sportolónőtől kapott.

   – Hazamegyek, és azonnal festeni kezdek – mondta az egyik néző, aki Aida autogramjára várt. – Eddig minden este halogattam, mindig volt valami kibúvó, ami miatt erről a kedvelt foglaltságomról lemondtam, de most annyi erőt kaptam Aidától, hogy úgy érzem, magam is kirobbanó formában vagyok.
                                                                                                                                                                 Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2022. december 07.
2023. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez