Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.10.16. szerda
Gál, Aurélia
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 29848494

Mi lesz a kerületi orvosi ügyelettel?

 « Cikkek és hírek 
2024. augusztus 16.
 

Hírek jöttek arról, hogy a vidéki ügyeletek mintájára a fővárosban is megváltoztatják az ügyeleti rendszert, amit a mentőszolgálat és a háziorvosok vennének át. Ennek az lenne a következménye, hogy a tervek szerint megszűnne az ügyelet a XVI. kerületben. Erről kérdeztük Kovács Péter polgármestert.

 A polgármester elmondta, hogy az egész ügyeleti átalakítás egy hosszabb folyamat része: korábban több magánszolgáltató működtette az ügyeleti rendszert és a kapcsolódó diszpécserszolgálatot. Ezt tervezték úgymond re-privatizálni, és állami kézbe venni. A koncepció szerint a napközben ügyeletet a háziorvosoknak kell (kötelezően, de többletpénzért) ellátni, az esti-éjszakai órákban pedig a mentőszolgálat az illetékes.
  Mostanra ez az ügyeleti rendszer már minden vármegyében működni kezdett, és állítólag jól működik. A fővárosban viszont más viszonyok vannak, itt a mentőszolgálat túlterhelt, talán nem véletlen, hogy a központosításban ezt hagyták utoljára.
 A XVI. kerületben már hosszú évtizedek óta egy olyan rendszer működik, ami nem terheli ügyelettel a háziorvosokat. Leszerződtek az egyik egészségügyi magánvállalkozóval, aki 24 órában ellátja az ügyeletet. Ez működött korábban a Benő utcában, majd amikor felújításra került a Jókai úti szakrendelő, akkor ide került át az ügyelet, az épület Csenge utcai bejáratához.

kepfile

A felnőtt orvosi ügyelet Csenge utcai bejárata

   A kormányzat úgy döntött, hogy október 1-től a fővárosban is beindul az új ügyeleti rendszer, és jelenleg tárgyalnak a háziorvosokkal, hogy ki vállalná (plusz pénzért) a napközbeni ügyeletet. De Kovács Péter a legfontosabbnak azt tartaná, hogy a kerületi háziorvosok elsősorban azzal foglalkozzanak, amire vállalkoztak: tehát lássák el tisztességesen a betegeiket. A Covid időszakában nagyon érdekes folyamatok indultak el, amelyek a járvány elmúltával is megmaradtak. A legfontosabb az lenne, hogy a betegek érjék el a választott háziorvosukat, ha hívják, akkor vegyék fel a telefont, normálisan be lehessen jutni a rendelésre, mert vannak orvosok, akik már csak előjegyzett időpontban fogadnak betegeket, tehát már be sem lehet menni csak úgy a rendelőbe. Tehát elsődleges cél, hogy a háziorvosok lelkiismeretesen foglalkozzanak a saját betegeikkel.
   Ennek érdekében a szakrendelő vezetősége tárgyalásban van az egészségügyi szolgáltatóval, hogy október 1-je után is maradjon meg a megszokott ügyeleti rendszer. Erre korábban sem járt semmilyen központi támogatás, ezt az önkormányzat a saját költségvetéséből finanszírozta. A szolgáltatónak megvan az engedélye az egészségügyi ellátásra, tehát végezheti ezt a tevékenységet. Ha a kormányzati szereplők úgymond nagyon jogászkodnak, akkor október 1. után nem ügyeleti ellátásnak fogják ezt nevezni, hanem mondjuk Kertvárosi Sürgős Ellátásnak, amit az önkormányzat a saját költségére biztosít az itt élők részére, és ugyanott fog üzemelni, ahol eddig. A polgármesteri programban az is benne van, hogy hasonló rendszert szeretne bevezetni az önkormányzat a gyermekorvosi ügyelet terén is.
   A helyzet tehát eléggé bizonytalan, és még sok minden változhat, de a kerület felnőtt orvosi ügyeleti rendszere továbbra is megmarad.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. október 09.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez