Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.10.16. szerda
Gál, Aurélia
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 29848501

Rákosszentmihályi sakkozó a sakkolimpián

 « Cikkek és hírek 
2024. október 10.
 

   Szeptemberben sakkünnep volt Budapesten, hisz első alkalommal lehetett egy hivatalos sakkolimpia házigazdája a magyar főváros. (1926-ban egy nem hivatalos olimpiát már rendeztek Budapesten) A világ legrangosabb sakkversenyén szeptember 10 és 22 között 188 női és férfi (Polgár Judit óta már nyílt) csapat vett részt. A házigazda Magyarországot mindkét nemben három-három csapat képviselte. És nagy büszkeségünkre az egyik olimpikon Rákosszentmihályról került be a válogatottba.
   – Hatalmas élmény volt egy ekkora sakkversenyen részt venni – mondta Krstulovic Alex, a magyar C csapat második táblás játékosa.

kepfile

Krstulovic Alex nemzetközi nagymesteri címet szeretne elérni
Fotó: Kapás Gergő

   Krstulovic Alex már csak a származása miatt is érdekes lehetne. Édesanyja ugyanis Erdélyből, édesapja pedig Szerbiából való. A család azonban itt él, Budapesten, a XVI. kerületben. De Alex nem a származásával hívta fel magára a figyelmet. A Kölcsey Ferenc, majd a Lemhényi Dezső Általános Iskola egykori diákja ugyanis a mai napig nagy sakktehetségnek számít.
   – A legnagyobb sikerem az U8-as Európa-bajnokság megnyerése volt, de számos alkalommal végeztem az első-második helyen a korosztályos országos bajnokságokon is. A 2015-ös U12-es Eb-n az utolsó fordulóig vezettem, sajnos ott rontottam, így csak ötödik lettem, tavaly azonban sikerült megnyernem az U20-as országos bajnokságot.
   Hatalmas ajándék volt Alex számára a felnőtt olimpiai szereplés. Felfoghatjuk ezt születésnapi ajándéknak is, hisz a fiatal sportoló pont a budapesti sakkolimpia nyitónapján ünnepelte 21. születésnapját.
   – Úgy vélem, a C csapatban elfogadható teljesítményt nyújtottam. A 11 fordulóban 9 partit játszva 5,5 pontot gyűjtöttem. A szabadnapunkig gyakorlatilag veretlen maradtam, utána azonban becsúszott két vereség, az egyik ráadásul egy alacsonyabban jegyzett ellenféltől, ám az utolsó fordulóra sikerült összekapnom magamat, és az osztrákok ellen egy 2600 Élő-pont felletti nagymestert sikerült legyőznöm, amely pályafutásom eddigi legjobb eredménye volt.
    Alex jelenleg 2452 Élő-ponttal rendelkezik, de ennél is nagyobb szó, hogy az U8-as Európa-bajnoki címével automatikusan FIDE Mesteri címet kapott. A Magyar Sakkszövetség nyilvántartása szerint Krstulovic Alex a legfiatalabb magyar sakkozó, aki ezt a címet kiérdemelte.
   – Hogy profi sakkozó vagyok-e? Nem hiszem, mert civilben hallgató vagyok az ELTE Nemzetközi Gazdálkodás szakán, így csak a szabadidőmben van időm sakkozni. Szerencsére nincs kötelező bejárás az egyetemre, így a versenyekre el tudok menni. Idén már nem sok versenyem lesz, bár a Nemzetközi Szerb Bajnokságot nem szeretném kihagyni, ahol egy nagyon erős mezőnyben lesz lehetőségem ismét kipróbálni magamat. A szerb nyílt csapat ötödik volt a budapesti sakkolimpián, és valószínűleg valamennyi játékosa asztalhoz ül majd Belgrádban.
   Alex elmondta, ma már kisebb ambíciókkal sakkozik, mint mondjuk 5-8 éve. A játékot azonban továbbra is nagyon szereti, de a tanulásról sem szeretne lemondani.
   – Olimpián már részt vehettem, de egy célom még nem teljesült. Szeretném a nemzetközi nagymesteri címet is megszerezni. Ha az is meglesz, azt hiszem, elégedetten dőlhetek majd hátra.               Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. október 09.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez