Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.10.16. szerda
Gál, Aurélia
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 29848480

Szinte teljesen kész az uszoda

 « Cikkek és hírek 
2024. október 10.
 

   Szinte teljesen elkészült a közel két éve leégett szentmihályi uszoda felújítása, bővített újjáépítése, mostanra már csak néhány ember dolgozik a hatalmas épületben kisebb javításokon, pótmunkákon. Az uszoda nagyon szép lett, a felújítást végző Ép-Kar Zrt. nagy munkát végzett el, a szemlélő számára igényes minőségben.

kepfile

kepfile

   Mint emlékezetes 2023. január 28-án valami (azóta is kiderítetlen) okból kigyulladt a szauna, innen a tűz felkúszott a faszerkezetű födémszerkezetre. Bár a tűzoltók hamar kiértek, a tűz oltását nehezítette, hogy az égő fa födémszerkezethez az azt borító fémlemez miatt nagyon nehéz volt hozzáférni. A tűzben károsodott a teljes uszodatér, a nagy hőtől kirobbant az összes üvegfal a medence mindkét oldalán.

   Az újjáépítés bonyolult feladat volt, hiszen az építési szabályok sokat szigorodtak, a korábbi állapot helyreállítása nem volt lehetséges – például sokkal hatásosabb hőszigetelést kellett alkalmazni. Az uszoda hőellátását korábban földgázra alapozták, a felújítás során viszont hőszivattyús rendszer került beépítésre, s meg kellett oldani a kötelező napi vízcsere során eltávozó víz hőtartalmának visszanyerését.

  Korábban szó volt arról, hogy a szentmihályi uszoda mellé is építenek külső medencéket, az uszoda leégése ennek megvalósítására is megteremtette a lehetőséget. A leégett uszoda bővített újjáépítése történt meg, ráadásul kibővítették az építés során a szaunateret, egész szaunavilág lett ide beépítve, hideg vizes csobbanóval, és tágas tér veszi körül a jakuzzi medencéjét.

   A beltérben található nagymedence és a gyerekmedence is teljesen új burkolatot kapott, mert az előző részben megsérült a tűzben. Időben gondoskodni kellett a mintegy húsz méteres födémgerendák beszerzéséről, amit az önkormányzat még az újjáépítés megkezdését megelőzően legyártatott. Ezek nagyon speciális, műgyanta ragasztású, nagy teherbírású faszerkezetek, több hónapos gyártási idővel. Ez alkotja a födémszerkezet tartó részét, és ide is magasabb hatású hőszigetelés került, éppúgy, mint az újonnan épült külső falakra.

   Sajnos a biztosítóval mostanra sem sikerült egyezségre jutni. Arról szerencsére nem volt vita, hogy az uszoda leégése biztosítási eseménynek minősül, itt inkább a kár mértékén tértek el a vélemények. A bővített újjáépítés különben is bonyolítja a biztosítóval való egyezkedést, hiszen a biztosító eredetileg arra köt szerződést, hogy finanszírozza a károsodott épület korábbi állapotának megfelelő helyreállítást, leszámítva a károsodáskor meglévő avulás (elhasználódás) értékét.

kepfile

A nagymedence is új burkolatot kapott

   Az álláspontok jelenleg is nagyon távol vannak egymástól. Az önkormányzat kárigénye jóval meghaladja a 800 millió forintot, míg a biztosító eddig 220 milliónyi kárt ismert el, és fizetett ki. Kovács Péter polgármester szerint viszont elvárható lenne ilyen károsodás miatt a 400-450 milliós kártérítés, bár azt is belátja, hogy a biztosító abból él meg, amit nem fizet ki. Még nem merevedtek meg teljesen az álláspontok, de a polgármester nem tartja kizártnak, hogy az önkormányzat a kárigényét a bíróságon fogja érvényesíteni.

   Az uszoda átadását pillanatnyilag az hátráltatja, hogy a hőszivattyús üzemmód miatt sokkal nagyobb villamos energiára van szükség (a gázfűtés csak tartaléknak maradt meg). A trafót is le kellett cserélni, most pedig arra vár a kivitelező, hogy az ELMŰ biztosítsa és be is kösse az új, nagyobb teljesítményű mérőórákat, mivel csak akkor kerülhet sor a próbaüzemre.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. október 09.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez