Helyi Hírek - Független folyóirat   2023.09.22. péntek
Móric
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 27669278
   « Vissza

Gyámság – bosszúból?

 « Cikkek és hírek 
2010. június 2.
 

Egy síró idős asszony állt a polgármesteri hivatal előterében, és fűnek-fának panaszkodott, hogy feljelentette a szomszédja. Azt írta róla, hogy bolond, nem tud magára vigyázni, legutóbb is kirabolták – az önkormányzat meg mindent elhitt, amit leírt, és most arra kötelezték, hogy elmenjen az orvoshoz, az ideggondozóba. Pedig ő nem akar, neki semmi baja nincs, inkább elbujdosik, de nem megy a bolondok közé, mert az lenne a világ szégyene... Merthogy a szomszéd szemet vetett a házára, ahol egyedül lakik, s úgy gondolták (és meg is mondták neki), hogy majd gyámság alá helyeztetik, s ők lesznek a gyámjai. Na, az szép is lenne, megnézhetné, mi marad egy kis gyámkodás után az ő vagyonából.

Az idős hölgy teljesen normálisnak látszott, az elmondottak logikus rendben következtek, s az is teljesen
dalimoustaches
 

Egy híres bolond: Dali, a bolondos festőművész.
Gyámság alá az helyezhető, aki elveszíti
a belátóképességét

természetesnek tűnt, hogy aki nem bolond, az hatósági kényszerrel nem szívesen jelenik meg az ideggondozóban. A körülállók kicsit szörnyülködtek a hallottakon, majd mindenki ment a dolgára (a néni is, mivel lánya várta, aki a történtek miatt maga vette kézbe a mama dolgát).

A gyámsággal kapcsolatos hihetetlen történtet viszont nem hagyott bennünket nyugodni, s ezzel kapcsolatosan részletes információt kértünk. Mint megtudtuk, a történet akár igaz is lehet, a cselekvőképesség ideiglenes vagy végleges korlátozására bárki indítványt tehet, még a szomszéd is. Jogilag ugyanis az a helyzet, hogy a gyámság nem valami megalázó dolog, inkább arra szolgál, hogy megvédje annak az érdekeit, aki belátó képességét ideiglenesen vagy véglegesen elveszítette.

Hogy milyen kiterjedt jogot jelent az, ha bárki indítványozhatja a gyámság alá helyezést, arra ékes példa volt a XVI. kerületben az egyik kisebbségi önkormányzati képviselő esete, aki úgy lett képviselő, hogy fölöttébb fura dolgokat művelt. Kiderült, hogy az idegeivel lett leszázalékolva, s ha nem szedi az előírt gyógyszereit, akkor (normális szemmel nézve) időnként őrültségeket csinál. Nos, az ő esetében az adott kisebbségi önkormányzat országos elnöke tett javaslatot a gondnokság alá helyezésre, aminek következtében a képviselő el is veszítette volna a mandátumát. Az eljárás beindult, de végül az ügyben eljáró bíróság nem látta indokoltnak a gyámság alá helyezést (talán, mert az illető akkorra már rendben szedte a gyógyszerét, avagy nem akart ilyen speciális politikai ügybe bonyolódni).

De a helyzet valóban az, hogy a gondnokság alá helyezést (jogilag) bárki javasolhatja, aki ezt megfelelően meg tudja indokolni. Ezt követően az illető lakhelye szerinti gyámhivatal már lépéskényszerbe kerül. Az ügyben eljáró ügyintéző nincs arra feljogosítva, hogy az ügyfelekről egészségügyi bizonyítványt állítson ki. Hiába látja úgy, hogy a gyámság alá helyezni javasolt személy teljesen normális, neki arról szakvéleményt kell beszereznie. Márpedig megfelelő szakember csak a szakrendelő ideggondozói hálózatában található. Tehát aki ellen (akár a legnagyobb jóindulattal, akár gonosz szándékkal) gyámság alá helyezési javaslat érkezik, az nem úszhatja meg másként a dolgot, mint hogy elmegy az idegorvosi szakrendelésre, és ott aláveti magát egy alapos vizsgálatnak.

Ha a vizsgálat eredménye negatív, akkor a gyámhivatal természetesen megszünteti az eljárást. Ha az idegorvos valamit talál, akkor további szakvéleményeket kell beszerezni, és végső soron a bíróság dönt a cselekvőképesség ideiglenes vagy végleges korlátozásáról. (Nem szabad elfelejteni, hogy a lakásmaffia fő célpontjai azok az alkoholisták, akik rendszeresen elveszítik belátási képességüket, és bármit aláírnak, amit eléjük tesznek. Esetükben egy gyámság alá helyezési bejelentés a vagyonuk megóvásával egyenértékű, ugyanis ezt követően már csak a gyám jóváhagyásával idegeníthetik el az ingatlanukat.)

Esetünkben a kétségbeesett idős asszonynak nincs más választása, mint az, hogy a bejelentés következtében aláveti magát egy idegorvosi vizsgálatnak. Ha ez negatív eredménnyel zárul, akkor megszüntetik vele szemben az eljárást. De ha mégis úgy hozná a sors, hogy az idegorvos talál valami rendellenességet, és netán gyámság alá helyezéssel zárulna az eljárás, a szomszédot akkor sem neveznék ki gyámnak, hanem erre a szerepre általában a családból kér fel egy alkalmas személyt a bíróság (esetünkben például az asszony lányát).

Mivel a gyámság alá helyezés a cselekvőképességet elveszítő személlyel szemben jogi védelmet jelent, arra vonatkozóan nincs semmiféle szabály, hogy ismétlődő bejelentés esetében mi a teendő. Fél év hosszú idő, nem kizárható, hogy az illető egészségügyi állapotában esetleg olyan változás áll be, ami indokolttá teheti a gyámság alá helyezést. A hatóság mérlegelésén múlik, hogy milyen gyakorisággal rendeli el az idegorvosi vizsgálatot. De azért a jog arra is ad megoldást, nehogy valaki éveken át rendszeresen idegorvoshoz küldözgesse hivatali úton a haragosát – az ismételt alaptalan bejelentések nyomán az feljelentővel szemben a joggal való visszaélés miatt lehet eljárást indítani.

Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2023. augusztus 23.
2023. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez