Helyi Hírek - Független folyóirat   2023.03.28. kedd
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 26806236
   « Vissza

A Sasvár utcai villanyoszlopra kirakott Karácsony-plakát ügye megjárta az Alkotmánybíróságot

 « Események 
2014. március 12.
 

Nem alkotmányjogi kérdés a villanyoszlopon plakátolók ügye írja az Index

Az Alkotmánybíróság (AB) visszautasította Karácsony Gergely panaszát, amit a villanyoszlopokon elhelyezett plakátok tilalma ellen nyújtott be – írja a Hvg.hu.

Karácsony Gergelyt egy Sasvár út melletti villanyoszlopra kirakott plakátja miatt panaszolta be valaki, mivel a közúti közlekedési törvény és egy, a választási plakátokat reklámnak soroló kormányrendelet értelmében tilos villanyoszlopon kampányolni. A helyi választási bizottság igazat adott a panaszosnak, megállapította a jogszabálysértés tényét, és a képviselőjelöltet eltiltotta a további jogsértéstől. Karácsony a határozatot megtámadta a Kúria előtt, mert szerinte a választási plakátokra csak a választási eljárási törvény szabályai az érvényesek, nem pedig a közúti közlekedési törvény. A Kúria viszont helyben hagyta az NVB határozatát, mert úgy találta, hogy a kormányrendelet szabályai a kampányplakátokra is vonatkoznak.

Karácsony plakát a Rákosi úton

Karácsony ezért alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, amelyben azt írta, a Kúria végzése sérti a véleménynyilvánításhoz való jogát, a döntést pedig olyan jogszabályra alapozva hozták, amely alaptörvény-ellenes. Az AB szűk többséggel ugyan, de visszautasította a panaszt (itt olvasható a határozat), mivel úgy vélték, hogy Karácsony nem indokolta meg, miért sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, ha nem szabad reklámot elhelyezni a villanyoszlopon.

A végzéshez ugyanakkor heten (Balogh Elemér, Bragyova András, Kiss László, Kovács Péter, Lévay Miklós, Paczolay Péter és Stumpf István) különvéleményt csatoltak. Paczolay Péter, az AB elnöke például azt írta: a választási plakátok elhelyezését korlátozó szabályok igenis a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozását jelentik. A választási eljárási törvény szerint ráadásul kampányidőszakban – magában a választási törvényben meghatározott kivételekkel – korlátozás nélkül elhelyezhetőek. A választási törvényben ugyanakkor nincs olyan korlátozás, amit a Karácsony által is kifogásolt kormányrendelet megfogalmaz, ezért a tilalom ellentétes a véleménynyilvánítás szabadságának alaptörvényben rögzített jogával.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2023. február 08.
2023. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez